:
Breaking News

Kiegyezett vádlóival a Google az 5 milliárd dolláros megfigyelési perben

Kiegyezett vádlóival a Google az 5 milliárd dolláros megfigyelési perben

Nem lesz következő tárgyalás a perben, amiben azzal vádolták a tech óriást, hogy titokban nyomon követte a felhasználók internethasználatát, még privát böngészési módban is.

Egyezséget kötött a Google abban a kaliforniai perben, amely szerint titokban nyomon követte több millió olyan személy online tevékenységét, akik azt hitték, hogy privát böngészést folytatnak, írja a Reuters

A felperesek, akik állításuk szerint Google-felhasználók millióit képviselik, azzal vádolták a Google-t, hogy lehetővé tették tevékenységeik nyomon követését még akkor is, amikor aktiválták a Google Chrome böngésző „inkognitó” üzemmódját, vagy más böngészőket úgynevezett privát böngészési módba állítottak.

Üzlet Vámosi Ágoston 13 perc olvasás
Kiderítettem, lehallgat-e a Facebook
Üzlet Forbes 2 perc olvasás
Óriási pert bukott a Google – ez most mindent átírhat
Üzlet Forbes 1 perc olvasás
Google vs. Európai Unió: jön az eddigi legsúlyosabb büntetés?

A pert 2020-ban indították és 2016. június 1-től kezdődően, visszamenőleg, felhasználónként legalább 5000 dolláros kártérítést követeltek az Egyesült Államok szövetségi lehallgatási és a kaliforniai adatvédelmi törvények állítólagos megsértése miatt.

Összességében legalább 5 milliárd dolláros kártérítésre tartottak igényt.

A megegyezés feltételei egyelőre nem nyilvánosak, a hivatalos egyezséget várhatóan 2024. február 24-ig nyújtják be bírósági jóváhagyásra.

A megálapodásról a bejelentést Yvonne Gonzalez Rogers amerikai kerületi bíró tette a kaliforniai Oaklandben, aki elhalasztotta a 2024. február 5-re tervezett tárgyalást a javasolt csoportos kereset ügyében, miután kiderült, hogy a Google és a fogyasztók ügyvédei megállapodtak az előzetes egyezségről.

Augusztusban Rogers bíró elutasította a Google azon kísérletét, hogy a pert elutasítsák. Kijelentette, hogy nem világos, hogy a Google jogilag vállalta-e, hogy nem gyűjt felhasználói adatokat a privát böngészési munkamenetek során. A bíró a Google adatvédelmi szabályzatára és a vállalat egyéb nyilatkozataira hivatkozott, amelyek az adatgyűjtési gyakorlat korlátozására utalnak, idézte fel a Reuters.

QUIMBY-SZTORI, VARGA ZOLTÁN ÉS MILLIÁRDOSLISTA A JANUÁRI FORBES MAGAZINBAN

Megjelent a januári Forbes és benne az 50 leggazdagabb magyar listája. A címlapon Varga Zoltán a legnagyobb független magyar médiacsoport tulajdonosa. A lapban még: a 30 éves Quimby, a Bányai Coffee története, magán-egészségbiztosítás, Horányi Gergő, a Wise igazgatója, a 101 Tigris, Háy János és még sok más. Keresd az újságárusoknál!

The post Kiegyezett vádlóival a Google az 5 milliárd dolláros megfigyelési perben appeared first on Forbes.hu.