:

Kiakadt a jegybank a bizalmi vagyonkezelő állításain

Kiakadt a jegybank a bizalmi vagyonkezelő állításain

Visszautasítja a Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő állításait a jegybank, szerintük ők nem teremtettek ellenséges hatósági környezetet, csak a dolgukat végezték.

Miután rekordbírságot kapott a jegybanktól, a Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. az ellenséges hatósági környezetre hivatkozva 2023. december 31-i hatállyal visszaadja működési engedélyét – számoltunk be a Forbes.hu-n is cég közléséről. A vállalat szerint ők minden felügyeleti hatósági eljárással kapcsolatban a legteljesebb mértékben együttműködőek voltak, a bírságot – bár jogilag megtámadta – a cég azonnal befizette. Ugyanakkor szerintük a jegybanki eljárásmód arra engedett következtetni, hogy 

„működésünk nem kívánatos az MNB számára.”

Erre reagálva a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is közleményt adott ki, miszerint a jegybank nem indít „hatósági támadásokat” és „ellehetetlenítési sorozatokat”, ugyanakkor valamennyi piaci szereplőtől elvárja a jogszabályok maradéktalan betartását és azokat vizsgálatai során folyamatosan ellenőrzi.

„Az a körülmény, hogy az MNB párhuzamosan több vizsgálatot folytat egy intézmény vonatkozásában, egyáltalán nem példa nélküli”

– írták, hozzátéve, hogy az MNB eljárásai során a mindenkori anyagi és eljárási szabályok betartásával jár el és döntései ellen bírósági úton jogorvoslatnak van helye.

Üzlet Golovics Milán 4 perc olvasás
A Brazíliában élő magyar milliárdos, aki a Havanna lakótelepről jutott el a Harvardra
Üzlet Forbes 6 perc olvasás
Kiakadt a jegybank a bizalmi vagyonkezelő állításain

A jegybank szerint a közelmúltban a Primus Trust élt is a bírósági felülvizsgálat lehetőségével: az MNB két, a társaság által kifogásolt végzését is közigazgatási per keretében támadta meg, a bíróság jogerős döntéseiben ugyanakkor mindkét esetben a jegybanknak adott igazat.

A bizalmi vagyonkezelés elsősorban a nagyobb magán- és családi vagyonok hosszú távú védelmének, értékmegőrzésének és gyarapításának eszköze. Az üzletszerű bizalmi vagyonkezelők felett a jegybank nem lát el üzleti megbízhatósági, avagy fogyasztóvédelmi felügyeletet, az MNB ugyanakkor bármely piaci szereplővel szemben indíthat piacfelügyeleti vizsgálatot, ha jogosulatlan pénzügyi tevékenység hazai végzésének a gyanúja merülne fel. 

A jegybanki közlemény szerint előbbinek megfelelően folytatta le a Primus Trust által sérelmezett piacfelügyeleti eljárását és szabott ki az MNB 2023 májusában 300 milliós piacfelügyeleti bírságot a társaság jogosulatlan pénzkölcsönnyújtási tevékenysége miatt. A jegybank azonnali hatállyal megtiltotta a Primus Trust számára az engedély nélküli pénzkölcsönnyújtási tevékenység végzését, noha a cég keresete alapján jelenleg az MNB ezen döntése kapcsán is közigazgatási per van folyamatban.

A Primus Trust kérelme alapján az MNB – a közlemény szerint – a jogszabályban meghatározott eljárást lefolytatja és amennyiben annak feltételei fennállnak, az üzletszerű bizalmi vagyonkezelői engedélyt visszavonja.

The post Kiakadt a jegybank a bizalmi vagyonkezelő állításain appeared first on Forbes.hu.