:

A török parlament is jóváhagyta a Svéd NATO-csatlakozás

Egyre kínosabb a magyar parlament indokolatlan halogatása. Orbán terel: akkor lesz ratifikálva a csatlakozás, amikor „eljött az ideje.”

Erdogan budapesti látogatását követő másfél héten belül elfogadta a török parlament Svédország NATO-csatlakozását – írja az AP news.

A Törökország több mint egy éve késlelteti Svédország tagságának ratifikálását, azzal vádolva az országot, hogy túlságosan engedékeny olyan csoportokkal szemben, amelyeket Ankara biztonságpolitikai kockázatként definiál, értve ez alatt a kurd fegyvereseket és a 2016-os ankarai puccskísérlet tagjait.

A török parlament külügyi bizottsága a múlt hónapban kezdte tárgyalni Svédország NATO-tagságát. Az ülést azonban elnapolták, miután Erdogan kormánypártjának törvényhozói halasztási indítványt nyújtottak be, arra hivatkozva, hogy a Svédországgal folytatott tárgyalások nem „érettek meg” eléggé. Kedden a bizottság mégis folytatta az ülés, mely Svédország csatlakozási kérelmének megszavazásával ért véget.

Irreális elvárás, hogy a svéd hatóságok azonnal teljesítsék minden követelésünket. Ez egy folyamat, és ez a folyamat hosszú távú és következetes erőfeszítéseket igényel

– mondta Burak Akcapar külügyminiszter-helyettes, majd hozzátette, hogy Törökország továbbra is figyelemmel fogja kísérni Svédország előrehaladását.

Orbán látszólag terv nélkül

Már rég óta tereli a miniszterelnök a svéd csatlakozás témáját a bölcs magyar parlament irányába, nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy akkor lesz ratifikálva a csatlakozás,

amikor a magyar képviselők úgy látják, hogy eljött az ideje.

Többen úgy számoltak, hogy a magyar vétó a törökök alkupozíciójának erősítésére szolgált csak, hiszen a döntés elnapolásakor Orbán nem hivatkozott semmilyen konkrétumra.

Bizonytalanság: Orbán látszólag terv nélkül, a következő hetek akár konkrét követelést, akár egy gyors magyar IGEN-t is hozhatnak.

The post A török parlament is jóváhagyta a Svéd NATO-csatlakozás appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés