:
Breaking News

Az 50 leggazdagabb magyar

Az 50 leggazdagabb magyar

Vezető szerkesztő: Bánáti Anna
Számolta és írta: Bánáti Anna, Golovics Milán, Harsch Leila
Közreműködött: Fekete Emese, G. Tóth Ilda, Gólya Ági, Tóth-Biró Marianna, Zsiborás Gergő
Illusztrálta: Csuth Péter, Kocsis Ágnes

Módszertan:
Kik kerülnek fel a listára?
Az ötven leggazdagabb magyar között olyan magyar milliárdosok szerepelnek, akik meghatározó üzleti tevékenységet folytatnak Magyarországon, vagy akiket üzleti érdekeltségeik ide kötnek. Módszertanunk szerint magyar az, akinek van magyar állampolgársága (a kettős állampolgárság nem kizáró ok), a magyarországi lakhely viszont nem feltétel. A testvérpárokat egyben számoltuk, ha érdekeltségeik legalább kilencven százaléka egyenlő arányban oszlik meg közöttük.

Hogyan számoltunk?
A vagyonbecslés alapja a cégértékelés.
A társaságokat az amerikai Forbes módszertanát alapul véve értékeltük. Ahol lehetett, az EBITDA alapján számoltunk, leginkább ez alkalmas arra, hogy megmutassa a cégek pénztermelő képességét. A nemzetközi vállalatértékelési gyakorlat alapján az EBITDA-t felszoroztuk egy iparági szorzóval, majd az így kapott értékből levontuk a vállalat hosszú lejáratú kötelezettségeit, és hozzáadtuk a készpénzállományát.


Nem termelőcégeknél (azaz például pénzügyi szolgáltatóknál, ingatlanfejlesztőknél) is az amerikai anyalap útmutatása alapján jártunk el, itt a vállalkozásban felhalmozott értékből – leginkább eszközökből – indultunk ki, és levontuk az összes kötelezettséget. Így jártunk el az állami megrendeléseknek nagy mértékben kitett, vagy állami koncessziókat tulajdonló cégeknél is. Az állami kitettséget az elmúlt három év közbeszerzésen elnyert megbízásainak összege alapján vizsgáltuk; ahol ez a legfrissebb éves árbevétel legalább nyolcvan százalékát elérte, ott nem tartottuk indokoltnak a piaci, EBITDA-alapú megközelítést, mivel a pénztermelő képesség nagyban függ az állammal kötött szerződésektől. Ugyanígy vizsgáltuk a tendergyőztesek alvállalkozóit is.


Szintén az amerikai Forbes módszertanát követve, valamint magyar M&A tanácsadókkal egyeztetve egységesen tízszázalékos likviditási diszkontot alkalmaztunk a privát cégekre. Ennek az az oka, hogy ezek a társaságok kevésbé likvidek, mint a tőzsdei cégek, eladásuk az egyre inkább jellemző hatósági engedélyeztetési eljárások miatt költségesebb is. Startupok esetében az eddig kapott tőkebefektetésekből és piaci információkból indultunk ki.


A 2023-as listán a módszertant azzal frissítettük, hogy minden magyarországi központú termelőcégnél a legfrissebb EBITDA helyett az elmúlt három év EBITDA-jának átlaga alapján számoljuk ki a becsült cégértéket. Több, általunk megkérdezett M&A tanácsadó szerint az elmúlt időszak inflációs környezetében a piac jelenleg így árazza a magyar vállalatokat, az utóbbi hónapokban minden potenciális felvásárló, ha ajánlatot tesz, az elmúlt évek EBITDA-jának átlaga alapján áraz.


Az osztalékoknál levontuk az adókat, ahol tudtuk, felmértük az adott tulajdonos egyéb érdekeltségeinek finanszírozási igényét, illetve beszámítottuk az elmúlt évek osztalékainak egy részét is.


Munkánkat az Opten céginformáció-szolgáltató adatai és kimutatásai segítették. A cégértékelésben a Concorde MB Partners munkatársai adtak tanácsot. Segítségünkre volt kimutatásaival az Ingatlan.com is. Jogi ügyekben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértői segítik munkánkat.

Milyen adatokat használtunk fel?
Publikusan elérhető információkból dolgoztunk, ahol lehetett, konszolidált adatokat használtunk, ennek híján az elérhető információk alapján magunk konszolidáltuk az eredményeket. A legfrissebb, azaz a 2023. december 1-jéig feltöltött éves beszámolókból dolgoztunk, vagyis a becslések alapját a 2022-es üzleti évről szóló hivatalos beszámolók adták. A részvényeknél, devizaárfolyamoknál a legfrissebb adatokkal számoltunk.

1. Mészáros Lőrinc (57) és családja
Becsült vagyon: 591,3 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: építőipar, energetika, agrárium, élelmiszeripar, turizmus (szállodák), média, bankszektor, osztalékok



A legismertebb érdekeltségek: Opus Global Nyrt., Opus Titász Zrt., Opus Tigáz Zrt., Talentis Group Zrt., Talentis Agro Zrt., Mészáros és Mészáros Zrt., Magyar Bankholding, TV2
Egy év kihagyás után újra Orbán Viktor földije végzett milliárdoslistánk élén. Mészáros a 2019. januári lapszámban összeállított listán került először az első helyre, 381,3 milliárd forintos becsült vagyonnal – úgy előzte meg Csányi Sándort, hogy öt évvel korábban még csak nem is szerepelt a neve a leggazdagabbak között, de még egy évvel előtte, 2018-ban is csak a nyolcadik volt. A növekedés üteme ezután lelassult, majd stagnált, Mészáros a tavalyi listánkon már csak a harmadik helyre fért fel, 436,5 milliárd forintos becsült vagyonnal. Az elmúlt egy évben tehát becslésünk szerint több mint 150 milliárd forinttal nőtt a Mészáros-vagyon, a gyarapodásnak több oka is volt.


Az egyik az Opus Global Nyrt. Egy évvel ezelőtti lapzártánkkor az Opus-papírok ára 42,2 százalékos esésben volt a 2022. január 1-jeihez képest – mivel Mészárosnak igen nagy a tőzsdei kitettsége, ez egyértelműen nyomot hagyott a felcsúti milliárdos becsült vagyonán, a részvényárfolyam aktuális állapotától függően ez mínusz 50–55 milliárdot jelentett az előző évi becslésünkhöz képest. Azóta az árfolyamtánc megállt, pontosabban megfordult. A június 6-i 101 forintos minimum után az Opus három hónapon belül, augusztus közepére megnégyszerezte árfolyamát, augusztus 22-re 424 forintig menetelt. Egy nappal később jött a kiábrándulás (124 forintos esés), ősszel viszont lassan, de biztosan újra emelkedni kezdett az árfolyam.


Összességében az Opus erős évet tudhat a maga mögött, januárhoz képest 222 százalékos emelkedésben vannak a papírok (lapzártánkkor 387 forintot ért egy Opus-részvény). A nyár óta tartó jelentős emelkedésben komoly szerepe lehet a vállalat által megindított sajátrészvény-vásárlási programnak. Októberben ráadásul újabb programot jelentettek be, a 2024. február 29-i aukción legfeljebb kétmilliárd forint ellenértékért fognak saját részvényeket vásárolni. Becslésünk szerint az Opus kilövése összesen 110 milliárd forintot tesz ki az éven belüli vagyonnövekedéséből.


Emellett új, eddig rejtett vagyonelemek is bekerültek a portfólióba. Tavaly azt írtuk, Mészáros vagyonában még nem látszik, de már lehet tudni, hogy az ő, valamint Szíjj László köréhez sorolt magántőkealapoké lett a harmincöt évre szóló autópályakoncesszió. Tavalyi lapzártánk után nem sokkal aztán a Direkt36 tényfeltáró online újság cikke egy állami nyilvántartásból nyert adatokkal kimutatta, kik állnak számos magántőkealap mögött. Így derült ki, hogy a 2022. szeptember 1-jén az állami autópályák többségének üzemeltetését átvevő MKIF – Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. mögött végső soron Mészáros és Szíjj áll.


A G7 becslése alapján 35 év alatt várhatóan 684 milliárd forint ütheti a két milliárdos markát a koncessziós mutyiból. Mészáros vagyonnövekedésének másik jelentős részét tehát a koncesszió becsült értéke adja, de hozzájárult még az emelkedéshez az is, hogy általánosságban érdekeltségeinek nagy része is jobb évet zárt 2022-ben, mint 2021-ben.
Mindezektől függetlenül is sűrű évet tudhat maga mögött Mészáros és csoportja. Júliusban a Talentis Agro és az MKB Magántőkealap megvette a Rabo d.o.o.-t, Horvátország legnagyobb édesalma-exportőrét. Bevásárolt a Talentis Group is, az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásáról írtak alá kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot. A kiszemelt cementgyártó cég betonüzemei Szarajevóban és Banja Lukában vannak, de a Lukavac Cementnek ötvenszázalékos részesedése van a Vijenac mészkőbányában is.


Mészáros terjeszkedett a magánegészségügyben is, Budapest, Miskolc és Szombathely után Győrben is megnyílt a magánklinikája. A Fájdalom Ambulancia Kft.-ben Mészáros 2020 vége óta érdekelt. Az új helyszín egyébként a Quaestor egykori legnagyobb pénznyelőjébe, az ETO Park, amit nem sokkal korábban a szintén listás Paár Attila építőipari milliárdos vett meg egy állami árverésen, elég jó áron.


A 2023-as évről viszont Mészáros valószínűleg nem másra fog később asszociálni, mint az éveken át előkészített bankfúzió lezárulására. Az MBH Bank Nyrt., azaz a Magyar Bankholding május 1-jével jött létre, miután véget ért a fúzió zárófejezete, az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. összeolvadása. Ezzel az OTP után Magyarország második legnagyobb magyar tulajdonú hitelintézete jött létre, jelentős részben Mészáros kezében.


Érdemes persze felidézni, hogy milyen körülmények között – hiszen a bank jelentős állami hátszéllel jött létre. Az MKB-t még 2014-ben vásárolta vissza az állam külföldi kézből, hogy aztán néhány évvel később továbbadja a Mészáros–Szíjj-duónak úgy, hogy közben még hiteleket is vett át a pénzintézettől. A Takarékbank a takarékszövetkezetek államosításának köszönhetően jött létre, a Budapest Bank pedig állami tulajdon volt a beolvadáskor.


Az MBH, úgy fest, a fúzió után is éhes maradt, az év második felében lecsapott a négy megyében jelen lévő Duna Takarék Bank Zrt. 98,46 százalékos részesedésére is. Ősszel kiderült, hogy a bank létszámleépítésre készül, amit a vezetőség a fúziós folyamat velejárójának nevezett. A leépítés összesen négy–ötszáz embert érintett.

2. Csányi Sándor (70)
Becsült vagyon: 573,7 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: bankszektor, agrárium, ingatlanok, osztalék
A legismertebb érdekeltségek: OTP, Bonafarm, Gránit Pólus, KITE


Újabb felvásárlásokra készülhet az OTP, erről a bankvezér december elején beszélt a Bloombergnek adott interjújában. Az akvizíciókat a profitnövekedésből származó források fedezik majd, a magyar piac szűkössége miatt élénken vizsgálják a bővülési lehetőségeket külföldön is. Csányi az interjúban azt mondta, ha olyan országban van eladó bank, ahol már jelen van az OTP, az mindenképp érdekli őket.


A Bloomberg és helyi sajtóhírek szerint az OTP előrehaladott tárgyalásokat folytat helyi üzletágának eladásáról a Banca Transilvaniával, de ezt Csányi nem kívánta kommentálni. 2023-ban viszont lecsaptak az üzbegisztáni Ipoteka Bankra, és lezárták a szlovák Nova KBM-dealt is. Az OTP-vezér Azerbajdzsánt, Grúziát és Kazahsztánt nevezte meg még potenciális célpontnak.
Csányi év végén kicsiben is kötött egy jó üzletet. December elején összesen 41 077 OTP-részvényt vásárolt meg, kihasználva a bank kedvezményes részvényesi programját. A papírokat 10 913 forintos áron vette, a két részletben lebonyolított tranzakció értéke így 448,3 millió forint volt. Az OTP-részvények előző nap 14 510 forinton zártak.


A 2023-as számokra néhány hónapot még várni kell, de Csányi augusztusban már arról beszélt a Világgazdaságnak adott interjújában, hogy az első fél év után már biztos, hogy 2023 a csoport rekordéve lesz.


Csányi vagyonának azonban csak kis szeletét teszik ki az OTP-részvények, annál nagyobbat a Bonafarm. A csoport értékét 320,4 milliárd forintra becsültük szeptemberi, a legértékesebb családi cégeket összesítő listánkon, azaz Csányi becsült vagyonának már több mint felét teszi ki az agrárium. A 2019–2020-as milliárdoslistánkon ugyanez az arány még csak 33 százalék volt. A csoport nem panaszkodhat 2022-re: az anyacég EBITDA-ja 19,9 milliárdról 31,6-ra emelkedett, a nehézkes iparági és gazdasági környezetet viszont jól tükrözik az elszálló anyagköltségek, 136-ról 190 milliárdra nőtt ez a sor az eredménykimutatásban.


Csányi más érdekeltségei körül is sok a változás. Törökbálinton például komplex ingatlanberuházásra készül a bankvezér vagyonkezelő cége, a Bonitás 2002 Zrt. A projektben rövid időre Tomán Szabina, a Toman Diet alapító-tulajdonosa, a Cápák között egykori cápája is felbukkant, legalábbis papíron. A Bonitás új energetikai vállalkozást is létrehozott, Bonitás Energetika Kft. néven. Csányi Mészároshoz hasonlóan aktív a magánegészségügyben is, a Budai Egészségközpont 2024-ben intézményfelújítást, infrastrukturális és eszközpark-beruházást tervez.


2022-ben volt Csányinak néhány emlékezetes megszólalása – bírálta a rezsicsökkentést és az árstopokat, megjegyzést tett a Bankholding átláthatatlan tulajdonosi struktúrájára, és Varga Mihály pénzügyminiszterrel is üzengettek egymásnak –, 2023-ban, úgy tűnik, visszafogta magát. Egy-két odaszúrása azért így is akadt, az Index.hu-nak áprilisban a Magyar Bankholdingról azt mondta, hogy Magyarországon az OTP lényegesen nagyobb, csoportszinten pedig össze sem mérhető a két bank. „Ez így is marad, hacsak nem részesülnek olyan előnyökben, amelyek torzíthatják a piacot. Továbbmegyek: ez az összevonás jobb nekünk, mint ha a három bankkal külön-külön kellene versenyeznünk.”

3. Felcsuti Zsolt (52)
Becsült vagyon: 442,9 milliárd forint*
A vagyon alapja: ipari befektetések, alkatrész- és gépgyártás
A legismertebb érdekeltség: MPF Holding


Az MPF Holding tulajdonosa harmadszor is behúzta a dobogót. Felcsuti Zsolt vagyonát ezzel a holdinggal alapozta meg, a főleg a géptartozékgyártásról, ipari alkatrészeiről, csiszolószerszámairól (Widenta), építőkemikáliáiról, illetve hűtő- és fűtőkészülékeiről (FÉG) ismert csoport nagy lendületet vett az elmúlt években. 2022-ben jelentős fejlesztéseken estek át. Többek között átadták Európa legmodernebb radiátor- és vágókoronggyárait, és tervezik egy hőszivattyúgyár építését is – mindegyiket hitelek felvétele nélkül.


Felcsuti a húszas évei elején Svájcban dolgozott, majd hazatérve beszállt apja 1976-ban alapított fém- és műanyagipari vállalkozásába. A család egyetlen országban sem vett részt privatizációban, és sohasem voltak üzleteik az állammal. Két éve „tért vissza” Svájcba, miután Szingapúrból a  svájci–német határ melletti Schaffhausenbe költöztette cégcsoportja székhelyét. Eredetileg közgazdász végzettségű, két fia van. Élete jelentős részét külföldön tölti.


*Becsült vagyona csak forintban csökkent: a cégcsoport eredményének döntő többsége euróban képződik, így számításainkat is euróban végezzük. Ám hiába nőtt a vagyona euróban, forintban számolva a relatíve erős forint miatt tavalyhoz képest az némileg csökkent.

4. Veres Tibor (61)
Becsült vagyon: 438,2 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: ingatlan, befektetések, kereskedelem, energetika, osztalék
A legismertebb érdekeltségek: Wallis, Share Now, Wing, Praktiker


Veres Tibor nem unatkozott az elmúlt egy évben. Közvetlenül legutóbbi milliárdoslistánk után pattant ki a hír, hogy cége, a Wallis Asset Management (WAM) eladja többségi részesedését (61,56 százalékát) a hazai energetika és a budapesti tőzsde egyik sikervállalatában, az Alteóban. A vevő egy három tagból álló konzorcium volt: a Mol csoport egyik érdekeltsége (Mol Res Investments), valamint egy Jellinek Dánielhez és egy Tiborcz Istvánhoz köthető magántőkealap (a Riverland és a Főnix).


A NER-ből vagy közvetlen közeléből érkező vevők kilétén túl a felkínált ár (részvényenként 3040 forint) is borzolta a kedélyeket, a vásárlók fairnek, a piaci elemzők egy része megalázónak tartotta. Maga a Wallis úgy reagált: „Tükrözi a jelentős részvényesi értéknövekedést, amit a Wallis elért a vállalattal, de a piaci likviditás korlátait is, amellyel egy nagybefektetőnek számolnia kell.”


A leginkább érintett Alteo igazgatósága pár nappal később ugyan arra buzdította a részvényeseket, hogy ne fogadják el az ajánlatot, mert egy független értékelés szerint legalább 3920 forintot kellene kapniuk egy részvényért, de a felvásárlás végül lezárult, sőt az új tulajdonosok további tizenkét százalékot is megszereztek, így összesen 73,8 százalékot birtokolnak a cégből, és ifjabb Chikán Attilán kívül az igazgatóság kicserélődött. A részvények 2023 nagy részében inkább 2800 forint körül forognak, és az élet láthatóan nem állt meg, a tranzakció óta egy friss nagyberuházást is bejelentettek: 6,5 milliárd forintból megduplázzák naperőművi portfóliójukat.


Veres Tibor nagy kiszállását egy nagy beszállás követte: nyáron az AutoWallis jelentős többséget vásárolt az ötszáz darabos flottával és százezer felhasználóval bíró Share Now autómegosztóban, majd Wigo Carsharing néven átmárkázta, és október 24-étől saját fejlesztésű appal szolgálja ki a felhasználókat. Közben az AutoWallis egy másik érdekeltsége a Tesla kínai kihívójával, az elektromos autókat gyártó BYD-vel (Build Your Dreams) kötött stratégiai partnerséget.


Veres autókereskedő cégcsoportjának mindettől függetlenül is nagyon jó éve volt, 2022-ben negyven százalékkal nőtt például a bevétele, a forgalmat már egy korábbi akvizíció, a szlovén Avto Aktiv számai is húzták. Vagyonának legnagyobb szeletét ugyanakkor a magyar ingatlanpiac egyik legfontosabb szereplőjét, a Winget is tulajdonló Dayton Invest csoport adja, utóbbi becslésünk szerint már az ötödik legértékesebb magyar kézben lévő vállalat a Magyar100 listán. A Wing egyik legfrissebb ingatlanprojektje a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren épülő Tribe dizájnhotel.

5. Gattyán György (53)
Becsült vagyon: 424,8 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: IT, ingatlanok, egyéb befektetések
A legismertebb érdekeltségek: Docler Holding, Jasmin.com, teqball


„Azzal ki foglalkozik, hogy a magyar családnak mi lesz ma este a vacsora?” – tette fel a kérdést Gattyán György a Forbes.hu-nak adott interjújában még 2021-ben, leginkább a 2022-es országgyűlési választásokra és Megoldás Mozgalom nevű pártjának hivatalos indulására készülve. Gattyán politikai ambíciói nem hoztak nagy eredményt, ám úgy tűnik, üzleti tevékenységével 2023-ban is villoghatott. 


Luxemburgi központú cégcsoportja, a Docler Holding továbbra is növekedésben van: 2022-es éves forgalma 449 millió euró volt, és 2023-ban tovább növekedett, még mindig elsősorban az erotikustartalom-szolgáltató Jasmin.com-nak köszönhetően. A Doclernek ma is öt országban van irodája, a cégcsoportban másfél ezren dolgoznak.


2023-ban a Docler Holding értéke 424,8 milliárd forintra nőtt, a Forbes legértékesebb magyar cégeket vizsgáló listáján így a vállalatcsoport a második helyet szerezte meg. A Gattyán György birodalmát képező vállalkozás Luxemburgban és Budapesten székel, és továbbra is leginkább streaming-szolgáltatásban és IT-megoldásokban utazik.


A milliárdos közben 2023 májusában eladta a Kodolányi János Egyetem fenntartói jogát. Gattyán még 2020 márciusában három évre vállalta az egyetem fenntartását, cégénél pedig úgy vélik, teljesítették is a kitűzött célokat, noha az új tulajdonos kiléte máig homályos. De Gattyán maradt az oktatásnál: 2023 augusztusában vállalkozói akadémiát indított, amit év végéig több mint száz tanuló végzett el, és rengeteg jónevű magyar cégvezető, illetve milliárdos tartott kurzusokat.


Év közben Gattyán bankkártyás csalás áldozata lett, az ötvenmilliós lopás ügyében még most is csak a nyomozás folyik. Aligha sínylette ugyanakkor ezt meg a milliárdos bármelyik szívügye, így a teqball sem: a sportági szövetségek száma 2023-ban 153-ra kúszott, miközben számos nemzetközi versenyt is rendeztek már. A Docler közlése szerint 46 országba értékesítettek asztalokat az év során, ami a forgalmat 39 százalékkal, az asztalértékesítésből származó árbevételt 51 százalékkal növelte.


Gattyán üzleti portfólióját aligha erősíti, de a múlt év elején cége megvette a frisshirek.hu nevű portált is, bár az egyelőre mindössze az olyan iparági hírekben erős, mint a főszerkesztő- és szerkesztőváltások. Ezzel szemben a Docler cégcsoport elsősorban az Egyesült Államokban növelte ingatlanbefektetési portfólióját, Magyarországon pedig befejeződött a Normafa Hotel teljes megújulása. Gattyán a The Million Roses virág- és ajándék-kiskereskedelmi hálózatban százszázalékos tulajdonrészt szerzett, az amerikai elit konditerem-hálózatban, a Dog Poundban pedig többségi tulajdonos lett.

6. Szíjj László (65)
Becsült vagyon: 281,3 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: építőipar, osztalék
A legismertebb érdekeltségek: Duna Aszfalt (Duna csoport), MKIF


Milliárdoslistáink történetének egyik legnagyobb ugrása Szíjj Lászlóhoz köthető: 2018-ról 2019-re megduplázta vagyonát. A növekedés üteme azóta csillapodott, de az előző évhez képest a Duna csoport tulajdonosának becsült vagyona így is jelentősen, 23 százalékkal gyarapodott. A családi kézben lévő csoport az elmúlt három évben döbbenetes mértékű, összesen 450 milliárd forint értékű közbeszerzési projektet nyert el, ez a csoport végzi több Duna- és Tisza-híd felújítását és építését, és számos autópálya- és autóútszakasz építését is.


Szíjj Lászlónak több közös érdekeltsége is van Mészáros Lőrinccel: ő is tulajdonos a Viresol búzakeményítő-gyárban, és érdekelt a ZÁÉV építőipari óriás feletti holdingcégben, a Pannon Speed Próban is. Másfél éve újabb bizniszük indult el, miután az állami gyorsforgalmi utak nagy részének üzemeltetése átkerült a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től a két milliárdos tulajdonában lévő MKIF – Magyar Koncessziós Infrastruktúra-Fejlesztő Zrt.-hez.


A koncesszió 35 évre szól, és elképesztő mértékű üzletet rejt, a G7 becslése alapján ennyi idő alatt 684 milliárd forintot kereshetnek. A cég mögött rejlő magántőkealapról sokáig csak sejteni lehetett, hogy kié, 2023 év elején azonban a Direkt36 felfedte, hogy az MKIF mögött Mészáros Lőrinc és Szíjj László magántőkealapjai állnak.


A Transparency International novemberi adatbázisa alapján Mészáros után Szíjj László a második legnagyobb tenderbajnok az országban, cégei a közbeszerzések 6,6 százalékát nyerték el 2019 és 2021 között. Mészárossal együtt összesen kétbillió forint értékű megbízást nyertek el három év alatt (Mészáros 1141, Szíjj 842 milliárd forintot). A céges rangsort viszont már nem Mészáros valamelyik vállalkozása, hanem a Duna Aszfalt vezeti, ugyanebben az időszakban 580 milliárd forint értékben nyert meg tendereket.


Szeptemberben az Index.hu-nak adott „interjújában” a jachtjairól is ismert milliárdos azt mondta, létszámban és kapacitásban is kinőtték a magánmegrendelések piacát, és „nincs minden évben Mercedes-gyár-szintű építkezés. A cégcsoport méretéhez igazodó munkák megrendelője egyedül az állam lehet. Nem gondolom, hogy szégyenkeznem kellene azért, mert a Duna Group képes a nemzetközi versenytársak előtt megnyerni jelentős méretű tendereket.”

7. Jellinek Dániel (47)
Becsült vagyon: 249,5 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: ingatlan, turizmus, logisztika, kereskedelem
A legismertebb érdekeltségek: Indotek Group, Appeninn Holding


Jellinek Dániel szűk három évvel ezelőtt azt mondta lapunknak, amikor egy nagyinterjúban kormányközeli üzleteiről kérdeztük, hogy mindkét oldallal megtalálta, és mindig meg is fogja találni a hangot, mert nem érdekli a politika, és nem tartja fairnek, ha kormányközeli üzletemberekkel emlegetik egy lapon.


A G7 nyáron indult, többrészes tényfeltáró cikke fillérre pontosan nyomon követte a 2019 és 2022 közötti pénzmozgásokat egy kevéssé ismert pécsi vállalkozón át Tiborcz István cégbirodalma felé – az újság által talált dokumentum alapján a pénz forrása Jellinek Dániel lehetett. Leginkább osztalékelsőbbségi részvények segítségével nagyjából huszonhétmilliárd forint útjára derült így fény.


Az ennél láthatóbb és frissebb üzletek között az elmúlt évben is volt olyan jelentős tranzakció, amiben Jellinek Tiborczcal működött együtt. Magántőkealapjaik közösen, a Mollal konzorciumban vásárolták fel az Alteót Veres Tibortól. Több ki- és beszállás és az alapító, Wáberer György kivásárlása után egy ideig ketten maradtak a tőzsdén jegyzett Waberer’s főtulajdonosai, az Indotek Group és a Mol csoport épp lapzártánk idején állapodott meg arról, hogy a Mol megveszi az Indotek tizenöt százalékos tulajdonrészét a csoportban. Jellineknek ennél nagyobb tulajdonhányada volt, ő végül – a sikeres turnaroundot követően – teljesen kiszállt a cégből (a maradék 13,9 százalékos pakettet befektetési szolgáltató útján értékesíti). 2023-as fejlemény az is , hogy a pesti Duna-parti Sofitelt eladta az Equilor Alapkezelőnek.


Az egykor vidéki plázák, másodvonalbeli irodaházak, majd szállodák felvásárlásából és felújításából milliárdossá lett Jellinek ma már nem csak itthon építkezik. Az Indoteknek tizenkét európai piacon vannak számottevő ingatlanérdekeltségei és nagybanki finanszírozói kapcsolatai.


2023 őszén például újabb bevásárlóközpontot vásároltak Olaszországban (Galleria Porta Siena), és továbbiak kapcsán is előrehaladottak a tárgyalások. Barcelonai és valenciai üzletközpontokkal bővült az ibériai kiskerportfólió tavaly májusban, júliusban pedig a Costa Braván vásárolták meg hetedik spanyolországi szállodájukat. Felújított marosvásárhelyi plázájuk átmárkázása a napokban fejeződik be, és ugyancsak 2023-ban újult meg adriai kikötőjük és kempingjük is.


Bár a teljes ingatlanportfólió több mint háromszáz ingatlanból áll, Jellinek ma már korántsem csak ingatlanmogul. Kétéves tárgyalás után az Indotek-csoport egyik legfrissebb üzlete a francia Auchan magyarországi hipermarketlánc 47 százalékos tulajdonrészének megvásárlása, amivel ambiciózus céljai vannak: a Lidl és a Spar után a harmadik legnagyobb forgalmú kiskerlánccá akarja formálni. Persze ennek az üzletnek is van ingatlanos lába, a hiperek előterében húzódó úgynevezett korzókat ugyanis száz százalékban megvette a francia tulajdonostól, ez pedig nála business as usual – mintha miniplázákat kellene minden Auchan előszobájában hasznosítania.
Jellinek vagyona egy részét ingatlan- és magántőkealapokban tartja: az Indotek tizenkét magántőkealapjában 450 milliárd forintnyi eszközérték összpontosul.

8. Demján Sándorné (79) és családja
Becsült vagyon: 225,6 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: ingatlan, korábbi exitek (öröklés útján)
A legismertebb érdekeltségek: Gránit Pólus csoport


„Ha az egyéni teljesítmény hatékonyabb lenne a csapatmunkánál, a világ egyszemélyes vállalkozás lenne.” Ez a felirat került arra az emléktáblára, amivel volt munkatársai és családtagjai emlékeztek meg a Gránit Pólus alapítójáról, Demján Sándorról. Az idézet hűen tükrözi, mit gondolt az ország első modern menedzsere a vállalatvezetésről. Demján májusban lett volna nyolcvanéves.


Az alapító 2018-as halála óta az ország egyik legnagyobb ingatlankezelője átpozicionálta magát, ma már moderált profitcélokban, kevesebb kockázatvállalásban és a stabil növekedésben hisznek. Nagy energiát fektetnek abba is, hogy a csoport portfóliója minél zöldebb legyen: a Westend például áramfelhasználásának kétharmadát fogja közvetlenül napenergiából fedezni, amivel évente 5600 tonna szén-dioxid-kibocsátást előznek meg. Ez a szempont már csak az esetleges tőzsdére lépés miatt sem mellékes. A kérdés évek óta napirenden van: a Gránit Pólus erről decemberben a Forbesnak azt nyilatkozta, a tulajdonosok továbbra is tervezik, de az időzítésről még nem döntöttek.


Az ingatlanportfólió az elmúlt időszakban új elemmel gazdagodott, az IHG csoport első Crowne Plaza szállodája nyílt meg a Gránit Pólus tulajdonában lévő épületben, a Westend oldalában, a Hilton egykori helyén.

9. Széles Gábor (78)
Becsült vagyon: 206,8 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: gyártás, ingatlan, ipari befektetések, média, osztalék
A legismertebb érdekeltségek:
Videoton, Műszertechnika, Ikarus, Zala Springs, Magyar Hírlap


Széles Gábor üzleti karrierje a 80-as években számítógép-alkatrészek forgalmazásával indult, a 90-es években a Videoton privatizációjával folytatódott – itt van a listán két másik tulajdonostársa, Lakatos Péter és Sinkó Ottó is. Az első szárnypróbálgatásból kinőtt Műszertechnika máig nem avult el, sőt: egy éve a cég együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT-en) jegyzett Astrasun Solar Nyrt.-vel és a cégcsoporthoz tartozó IK Metál Kft.-vel. A Műszertechnika napelem-tartószerkezetek gyártását vállalta, de a felek azt is tervezik, hogy közös vállalattal is megjelennek majd a piacon.


Széles a tulajdonosa a nyomtatott kiadást másfél éve megszüntető Magyar Hírlapnak – „a háborús infláció” miatt az újság az online platformra helyezte át a fő tevékenységét. A milliárdos aktív a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórumban is. Eredetileg villamosmérnök, de megfordult a Harvard executive management képzésén is.

10. Garancsi István (58)
Becsült vagyon: 197,3 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: ingatlan, építőipar, osztalék
A legismertebb érdekeltségek: Market Építő, Szinva, Fehérvár FC, Las Vegas kaszinók


Majdnem ötvenmilliárd forinttal lett több Garancsi István becsült vagyona egy év alatt, és alapvetően nem az inflációnak köszönheti. Legfontosabb érdekeltsége, a Scheer Sándorral közös Market Építő végzi például a debreceni CATL akkumulátorgyár szerkezetépítési munkáit minden idők legnagyobb hazai beruházásának (hárombillió forint) részeként.


Sok más projektjük – iváncsai akkugyár, székesfehérvári Alba Aréna – mellett a fővárosban is van látványos Market-építkezés. A legismertebb valószínűleg az évek óta fejlődő Kopaszi-gát projekt, de a Citadella mindenhonnan szembeötlő darui is az egyébként természetjáró és focikedvelő Garancsit juttathatják naponta a budapestiek eszébe. Meg természetesen Mészáros Lőrincet, utóbbi felújításban ugyanis a Záév Zrt. a Market partnere. 


Garancsi vagyongyarapodásának üteme az élmezőnyben van, amióta gazdaglistákat készítünk, és ezt az is magyarázza, hogy Andy Vajna halála óta az üzletember érdekelt a szerencsejáték- és kaszinóbizniszben is. Az állami koncessziót elnyerő kaszinós cégei igazi osztalékot tojó tyúkok nemcsak Garancsinak, de rajta kívül például Orbán Viktor örökös árnyéktanácsadójának, Habony Árpádnak is. Ígéretes új üzleti lábuk az online sportfogadás: ezt nyár óta lehet legálisan megtenni a Las Vegas csoporthoz tartozó Vegas Sports weboldalán. Ez egyszersmind a Szerencsejáték Zrt. monopóliumának végét jelenti, és évente 100–200 milliárd forintos extra üzletet hozhat Garancsiéknak.

11. Rahimkulov Ruszlán (44)
Becsült vagyon: 176,1 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: részvények, ingatlan
A legismertebb érdekeltségek: Kafijat Zrt., East-West Intermodiális Logisztikai Zrt.,
Greenovatív Kft.


2022 nyarán megszűnt a Rahimkulov testvérek Kafijat Zrt.-ből és MGTR Alliance Kft.-ből álló részvényesi csoportja, ami addig összesen 7,05 százalékot birtokolt az OTP Nyrt.-ben. Azóta nem látunk rá, mekkora a két Rahimkulov részesedése az OTP-ben, mert a Kafijat névre hallgató csoport szétválásával külön-külön öt százalék alá kerültek a társaságban. A Mol-részvények pontos számát már évek óta nem lehet tudni. Az átrendeződés okát nem részletezték, ugyanakkor elképzelhető, hogy egy nagyobb szintű átstrukturálás része volt: édesapjuk, Megdet Rahimkulov ugyanis egy forrásunk szerint minden oroszországi érdekeltségét fiaira hagyta.
A család az amerikai Forbes listáján legutóbb, 2022-ben még 1,2 milliárd dollárra becsült – Oroszországban összpontosuló vagyonelemekből álló – vagyonnal szerepelt. A család becsült vagyona 2018-ban volt a csúcson, 1,9 milliárd dollárral. Megdetnek most becslések alapján legfeljebb százmillió dollár körüli vagyona lehet Oroszországban – a család becsült összvagyona valószínűleg azért csökkent egymilliárd dollár alá, mert elemeit Oroszországban már, Magyarországon még nem lehet látni.


A fiatalabbik Rahimkulov testvér a tulajdonosa az East-West Intermodális Logisztikai Zrt.-nek, ez a cég építi a kontinens legnagyobb intermodális, vagyis többféle közlekedési eszközt egyszerre fogadni képes terminálját az ukrán–magyar határ melletti Fényeslitkén. A tervek szerint több százezer konténert pakolnak majd át a széles nyomtávú keleti vasútról a keskenyebb nyomtávú nyugatira, és viszont. A fejlesztés körülbelül két év alatt valósulhat meg, ezzel az ország egyik legnagyobb ipari-kereskedelmi-logisztikai központja jön létre, meghaladva a debreceni BMW, a kecskeméti Mercedes vagy a győri Audi méretét.

12. Bige László (65)
Becsült vagyon: 161,6 milliárd forint*
A vagyon alapja: vegyipar, logisztika, agrárintegráció, ingatlan
A legismertebb érdekeltségek: Nitrogénművek, Bige Holding


Rég lepte meg úgy a magyar közvéleményt milliárdos, mint Bige László bő két hónappal ezelőtt. A Nitrogénművek csoport vezetője november közepén azt nyilatkozta az Agrár­szektornak, hogy a tervekkel ellentétben nem ideiglenesen, hanem végleg bezárnak, miután napokkal korábban, november 6-án leálltak a termeléssel. Bige azt mondta, a júliusban megjelent, a szén-dioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet (gyakorlatilag különadót) előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amiben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban, az így veszteségessé váló gyártást pedig a cég nem vállalja.


Ugyanaznap este az RTL Híradóban már úgy nyilatkozott, átértékelték a helyzetet, mégsem állnak le a gyártással. Egy hétre rá pedig már azt mondta, nyáron újraindul a Nitrogénművek: addig állítása szerint megvalósítanak egy olyan fejlesztést, amivel földgázfelhasználás nélkül is tudnak majd műtrágyát gyártani, így nem kell befizetniük a karbonadót. Az új beruházással óránként nyolcvan tonna ammóniát tudnak lefejteni, az új rendszer júniusban startolhat. „Onnantól újrakezdjük a termelést, és nem fogjuk abbahagyni, és nem is fogjuk feltenni a kezünket” – fogalmazott.


Az események után néhány nappal két nagy hitelminősítő is lerontotta a Nitrogénművek Zrt. adósságbesorolását. A Fitch Ratings B− szintről CCC+-ra rontotta a hosszú távú kibocsátói nemteljesítési minősítését, előtte az S&P vitte B fokozatról CCC+-ra a besorolást. Mindkét minősítő a fejleményektől függően további leminősítést helyezett kilátásba. Bige Zoltán stratégiai igazgató, Bige László fia erre azzal reagált, hogy nem lepődtek meg a hitelminősítők negatív döntésén, bár ők másként értékelik a helyzetüket. „Iparágunk és vállalatunk alapjai erősek, és már rövid távon is számolhatunk egy műtrágyapiaci keresleti korrekcióval” – írta a cégcsoport honlapján megjelent értékelésében.


A G7 nyári becslése szerint a 2022-es kibocsátás alapján a csoport körülbelül hétmilliárd forintnyi extra adóra számíthat, amennyiben mégsem tud kibújni az újonnan bevezetett adónem alól.


A legfrissebb – a leállás előtti – adatok szerint az itthon felhasznált műtrágya több mint hatvan százalékát ez a cégcsoport állítja elő, de a Nitrogénművek az európai piacon is meghatározó szereplő.


*Legutóbb Bige László +1 szereplőként, becsült érték nélkül jelent meg a listán. Ennek oka az volt, hogy a piacon uralkodó extrém bizonytalanságok, elsősorban a műtrágyagyártás legfontosabb alapanyagának számító földgáz árának elszállása miatt lehetetlen volt az értékelést megszokott módszertanunkkal elvégezni – ebben több, általunk megkérdezett M&A (akvizíciós) tanácsadó is egyetértett velünk. Az idei becslés EBITDA-alapon, szorzószámok segítségével készült (a részleteket lásd a módszertanunkban), ugyanakkor több M&A tanácsadó is azt javasolta a Forbesnak, hogy a csoport körüli bizonytalanságok miatt meg lehetne fontolni egy ennél konzervatívabb, sajáttőke-alapú becslést is. Hogy az ideiglenes termelésleállás hogyan hat majd a vállalatra és ezáltal a vállalat értékére, azt a 2023-as üzleti év után leadott beszámolóból fogjuk csak látni.

13. Jászai Gellért (49)
Becsült vagyon: 141,6 milliárd forint ●
A vagyon alapja: telekommunikáció, IT
A legismertebb érdekeltség: 4iG Nyrt.


Bár Orbán Viktor miniszterelnök rendszeresen hangoztatja, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik, van olyan magyar cég, aminek mégis egyengeti az útját. Ősszel tárta fel a Direkt36, hogy Orbán 2021-ben Londonban hosszasan győzködte egy főként kínai állami pénzekből működő befektetési alap képviselőit, hogy adják el a tulajdonukban lévő Invitechet a magyar 4iG Nyrt.-nek. A Direkt36 forrásai szerint Orbán részletekbe menően, több mint egy órán át tárgyalt. A londoni találkozó tényleg elhozta a fordulópontot, a felvásárlási ügylet végül 2021 szeptemberében lezárult.


A 4iG Nyrt. tehát egyértelműen kiemelt fontosságú a magyar kormány számára, Orbán Angela Merkellel is tárgyalt a cégről, kettejük 2019-es alkujának eredményeként a legnagyobb német fegyvergyártó cég, a Rheinmetall megjelent Magyarországon, és egyben a 4iG befektetője is lett. A Jászai Gellért érdekeltségében lévő gigacég tehát már rég nem csak a távközlésben utazik, a Rheinmetallon keresztül beszállt a védelmi iparba és egy izraeli műholdas cégbe is.


A Direkt36 legalább ilyen fontos felfedezése volt, hogy a Széchenyi Alapok döntései nyomán 72 milliárd forintnyi állami forráshoz jutott 2021 végén az Ig Com Magán­tőkealap. A szervezet a kapott pénzt szinte teljes egészében arra költötte, hogy egy zártkörű tőkeemelés keretében részvényeket vásároljon a 4iG-ben, azaz extra forráshoz juttassa a céget. A cél: a vállalat terjeszkedésének megsegítése. A futamidő húsz év, azaz akár ennyi ideig is a 4iG-nél maradhat az állami forrás.


Ez az információ azért volt fontos a listánk készítésénél, mert módszertanunk alapján minden milliárdosnál korrigálunk a hitelekkel – ebben az esetben azonban kiderült, hogy a finanszírozást nem Jászai Gellért, hanem az állam, azaz végső soron az adófizetők állták. (A Direkt36 cikkét az 54. oldalon foglaljuk össze.)


A cég októberben folytatta az agresszív terjeszkedést, és újabb nagy üzletet köthetett: a 4iG a Telecom Egypttel karöltve interkontinentális távközlési kábelrendszert épít. A nagy kapacitású optikai kábel Albániát és Egyiptomot köti majd össze a tenger alatt.

14. Rahimkulov Timur (46)
Becsült vagyon: 133,6 milliárd forint ▼
A vagyon alapja: részvények, ingatlan
A legismertebb érdekeltség: MGTR
Alliance Kft.


A Rahimkulov fivérek közül Rahimkulov Timur az üzletileg kevésbé aktív, bár nyár elején mégis bekerült a hírekbe, miután egyik cége, a Gorod Pro Kft. megvette Korda György és Balázs Klári énekesnő második kerületi villáját. Korda az üzletről a Blikknek azt nyilatkozta, hogy sikerült megegyezniük „az igazán rendes új tulajdonossal”, és úgy gondolja, jó kezekbe került az épület.
Testvérével, Ruszlánnal nagytulajdonos a budai Szent Magdolna Magánkórházban, Pintér Sándor belügyminiszter bizalmasától és egykori államtitkárától, Tasnádi Lászlótól vásárolták meg a részesedést. Rahimkulovék apja, Megdet három évtizeddel ezelőtt a Gazprom menedzsereként jött Magyarországra, fiai már itt jártak egyetemre, és megkapták a magyar állampolgárságot is.

15. Scheer Sándor (57)
Becsült vagyon: 128,9 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: építőipar, ingatlan, kereskedelem, vendéglátás
A legismertebb érdekeltségek: Market Építő Zrt., Progress Étteremhálózat Kft. (a hazai McDonald’s-ok üzemeltetője)


A hazai McDonald’sokat üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. 2022-es forgalma arra utal, hogy a válság első évében igencsak belehúztunk a mekizésbe. A félig-meddig még covid által sújtott 2021-es 51,4 milliárd forint árbevételt a cég 43 százalékkal, azaz jóval az akkori infláció felett növelte, 73,6 milliárdra. Ennek nagy része vendéglátásból származott, de jelentős volt a franchise- és a royaltybevétel is (8,6 milliárd forint). Az eredmény ugyanakkor elmaradt az előző évitől, 6,8 milliárd forintról 5,6-ra esett vissza.


Scheer Sándor 2019 óta üzemelteti a hazai McDonald’s-hálózatot, a Meki-projektet régi szerelmének tartja, pályafutása is az étteremlánc hazai egységeinek építésével indult el. Vagyonát azonban nem a vendéglátás, hanem az építőipar alapozta meg, az 1995-ben alapított Market Építő Zrt.-nek kezdettől az első embere, és a szintén listás Garancsi István mellett 49 százalékos tulajdonrésze van benne. A cég tizedik volt a legértékesebb magyar kézben lévő cégeket soroló novemberi Magyar 100 listánkon, 127,6 milliárd forintos becsült értékkel (a Marketről és a cég körüli aktualitásokról Garancsi Istvánnál írtunk bővebben).

A magántőkealapok árnyékában
Az elmúlt években egyre nehezebbé teszi munkánkat az új offshore, azaz a magántőkealapok brutális terjedése. A magántőkelap célja eredetileg az lenne, hogy részesedésért cserébe cégeket alapítson és vásároljon, finanszírozza a működésüket. A struktúrának számos előnye van, nem csoda, hogy évtizedek óta népszerű forma. Egyik legfontosabb előnye, hogy a tulajdonosok kilétét nem kötelező nyilvánosságra hozni. Itthon a magántőkealapok működését szabályozó európai uniós irányelv több transzparenciával kapcsolatos követelményt is előír, ám a részletek kidolgozását az irányelv a tagállamokra bízza.
A hazai szabályozással több probléma is van: az átláthatóság hiánya és az, hogy a magántőkealapok nem olyan logikával működnek, ahogyan kellene nekik (azaz az üzleti döntések nem a hagyományos befektetői logika mentén születnek meg), továbbá az, hogy a hazai magántőkealapok azért nőttek ekkorára, mert a nevükkel ellentétben gyakran az állam a legfőbb forrás.
Február végén a Válasz Online mutatta ki kormányzati dokumentumokkal kétrészes cikksorozatában, hogy már legalább 541 milliárd forint közpénz „mozdult meg” a kiválasztottak felé, nagyrészt a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül, a G7 becslése alapján pedig a hazai GDP négy százalékának megfelelő vagyon lehet NER-közeli magántőkealapoknál. Márpedig a hazai magántőkealapok döntő többségére tökéletesen illik a kormányközeli jelző. Ahogy a Válasz Online írta ugyanebben a sorozatban: nem is számít igazi NER-potentátnak, aki nem kezel legalább egy-két magántőkealapot.
Ahogy a tavalyi milliárdoslistánkban írtuk, egyfajta használati útmutatóként: a transzparencia ma legalább akkora luxus, mint a sajtószabadság. A magántőkealapok helyzete jogi és újságírószakmai szempontból is speciális kérdés. A lista összeállításakor alapvetően a nyilvánosan elérhető cégbeszámolókból indulunk ki, de ez a magántőkealapoknál értelemszerűen nem járható út.
Magántőkealapok mögötti vagyonokkal tehát akkor kalkulálunk, ha általunk szakmai szempontból megbízhatónak ítélt forrásból ki lehet mutatni, hogy egy-egy magántőkealap mögött ki áll. Ilyen volt a Direkt36 tényfeltáró újság 2023 elején megjelent feltáró cikke, ami egy állami nyilvántartásból nyert adatokkal mutatta ki huszonhat magántőkealap tulajdonosát, többek között Mészáros Lőrincet, Szíjj Lászlót, Jászai Gellértet és Száraz Istvánt. (Az itt felsorolt cikkekről bővebb összeállítást találsz az 54. oldalon!)

16. Száraz István (37) – ÚJ!
Becsült vagyon: 125,7 milliárd forint
A vagyon alapja: ingatlan, média, befektetések
A legismertebb érdekeltségek: Dry Real Estate Zrt., Magyar Bankholding


Rossz viccnek nevezte Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, hogy a Száraz István tulajdonában lévő Culinaris delikátbolt-hálózat 353 millió forintos támogatást kapott. Hadházy az OLAF-hoz, az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordul a kérdéssel, Szárazék ugyanis abból az uniós alapból kaptak ekkora összeget webshop fejlesztésére és egy pékség létrehozására, amiből a brexitkárosultakat támogatták.


Matolcsy György jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám barátjának vagyonáról jóval többet lehet tudni, mint egy éve ilyenkor. Januárban a Direkt36 újságírója, Wirth Zsuzsanna állami nyilvántartásból nyert adatokkal kimutatta, amit addig csak sejteni lehetett: hogy számos magántőkealap tulajdonosai kormányközeli üzletemberek.* Ezáltal már azt is lehet tudni, hogy Száraz István a fúziót 2023-ban lezáró Magyar Bankholding 10,8 százalékának is a tulajdonosa, eddig csak annyi volt bizonyos, hogy közvetve, két luxemburgi társaságon (mindkettőt Blue Robinnak hívják) és két további magyar cégen keresztül az Uncia Magántőkealap a végső tulajdonos.


A Direkt36 által előtúrt tényleges tulajdonosi nyilvántartásból azonban kiderült, hogy ebben az alapban száz százalékban Száraz István pénze van. Száraz neve bukkant elő a Felis Magántőkealap mögött is. Korábban a Válasz Online írta meg, hogy többet között a Culinaris, a Black Swan koktélbár, illetve az állami turisztikai pénzekkel megtolt balatonkenesei Pine Weekendhouse mögött is ez a magántőkealap áll.


Az Origo egykori tulajdonosának érdekeltsége a Frank Digital Kommunikációs Tanácsadó és Szolgáltató Kft. is, ami rendre tarol a barátjának apja által vezetett MNB kommunikációs tenderein. A jegybank a 2019–2020-as, valamint a 2020–2021-es időszakra is kétmilliárd forintos keretmegbízást kötött a céggel, egy évre rá ugyanarra a feladatra már hárommilliárdot kapott a Frank Digital. 2022 decemberében ismét nyertesen került ki a jegybank tenderéből, 3,3 milliárd forintért. A cég 2022-es árbevétele 3,3 milliárd forint, nyeresége 718 millió forint lett, amiből közel 400 milliós osztalék kivételéről döntött a tulajdonos.


*Száraz István becsült vagyonának kiszámításakor is a Direkt36 felfedezésére támaszkodtunk. Módszertanunk alapján a becsült vagyonok kiszámításához csak a tényleg az adott milliárdos nevén levő vagyonelemeket vesszük számításba. Mivel a tényfeltáró újság egy hivatalos, a NAV által kezelt adatbázisból dolgozott – bár a kérdéses adatokat a cikk megjelenése után néhány hónappal törölték –, ezekből az adatokból indultunk ki Száraz vagyonbecslésénél is.

17. Kasza Lajos (74)
Becsült vagyon: 124,5 milliárd forint ▼
A vagyon alapja: gyártás, autóipar, borászat
A legismertebb érdekeltségek: Jász-Plasztik Kft., Jász-Plasztik Autócentrum Kft., Agria Vino 2010 Kft.


Az akkumulátorgyártó óriáscégek nagy figyelmet kaptak az utóbbi időben, pedig az iparágnak nemcsak nemzetközi, de hazai szereplője is van. A Jász-Plasztik 1994-ben vágott bele az akkumulátorgyártásba Sülysápon, emellett műanyag-feldolgozással és autókereskedéssel is foglalkozik. Az első fröccsöntő gépeket az alapítók még maguk készítették 1987-ben.


A cég becsült értéke számításaink szerint nyolc százalékkal csökkent tavaly óta. Üzemi eredményük beesése miatt jóval kisebb lett a konszolidált EBITDA-mutató, és jól tükrözi a gazdasági körülményeket az anyagköltségek durva növekedése is: 2021-ben 79, egy évvel később már 105 milliárd forint állt ezen a soron. Jászberényben ők a legnagyobb foglalkoztatók.

18. Futó Gábor (47)
Becsült vagyon: 122,6 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: ingatlan
A legismertebb érdekeltségek: Futureal, Cordia, HelloParks


A Futureal matematikus-közgazdász végzettségű társalapítójának és társtulajdonosának becsült vagyona előző listánk óta több mint harminc százalékkal nőtt. A cégcsoport az elmúlt két évtizedben Futó Gábor vezetésével a kétszázszorosára nőtt, és Európa meghatározó ingatlanfejlesztőinek egyike lett, befektetési portfóliójában vegyes funkciójú városrehabilitációs projektek (Corvin Sétány, Dél-Buda Városközpont, Wilanow), bevásárlóközpontok (Etele Pláza), lakóingatlanok, irodaberuházások (Budapest One), valamint ipari és logisztikai fejlesztések (HelloParks) vannak. A vállalat fő piaca Magyarország, Lengyelország, az Egyesült Királyság és Spanyolország, ezek mellett a társaság aktív befektető Német­országban és az Egyesült Államokban is. Több mint kétmillió négyzetméternyi befejezett és építés alatt álló projektjük és kétmillió négyzetméter tervezett fejlesztésük összértéke meghaladja a hatmilliárd eurót, a legismertebb Futureal-befektetés a Corvin sétány egymillió eurós fejlesztése.


2023-ban a csoporthoz tartozó ipari ingatlanfejlesztő HelloParks három megapark­jában négy új épületet adott át, és összesen 150 ezer négyzetméter új bérleti szerződést kötött többek közt a Samsunggal, a DM-mel, a DHL-lel, a Transanubiával és a Grebrüder Weiss-szel. 2023-ban a Futureal a Corvin sétányon átadta az IBM új központját és bevásárolt Lengyelországban is, a varsói Lipowy Office Parkot vette meg, és szándékai szerint „fenntartható, emberközpontú és modern” irodakomplexummá alakítja.

19. Wáberer György (67)
Becsült vagyon: 120,1 milliárd forint ▼
A vagyon alapja: logisztika, ingatlan, magánegészségügy, befektetések, osztalék, exitek
A legismertebb érdekeltség: Wáberer Medical Center


A kamionkirály már csak a nevét adja: 2023 májusában Tiborcz István kivásárolta az alapítót a Waberer’sből, így maradt a magánegészségügyi centrum, ahol Wáberer György nemcsak a nevével, hanem részvényekkel is jelen van. A Wáberer Medical Center idén egymilliárdos fejlesztésbe kezdett sebészeti osztályán, robotok segítik majd az orvosokat a tervek szerint évente kétszáz beavatkozásnál.


A Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztosi pozíciójáról maga mondott le év elején, de a térséget nem „hagyta el”: a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke maradt mondván, erre a megbízására akar koncent­rálni. Ez a váltás valószínűleg – a politikai összefonódások miatt – az Erasmus-pénzeket befagyasztó Európai Bizottságnak sem volt ellenére.


Április végén aztán rögtön új munka találta meg, ugyancsak a kormány felől: Lázár János építésügyi miniszter a MÁV igazgatósági tagjának kérte fel. Elfogadta. A Waberer’s első exitjéből komoly ingatlanbefektetéseket hajtott végre, az ő érdekeltsége a felújított egykori SZOT-üdülő a Rózsadombon. A listáról többen is vásároltak az itt kialakított luxuslakásokból.

20. Lakatos Péter (62)
Becsült vagyon: 109,1 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: nehézipar, informatika, vendéglátás
A legismertebb érdekeltségek: Videoton, Bravogroup, Akvárium, Lupa Beach


„A piac nem ördögtől, hanem angyaltól való” – nyilatkozta a Videoton-vezér mint a független színjátszás egyik fontos fővárosi helyszínének ingatlantulajdonosa az Átrium Színház bezárásának augusztusi hírére. A bezárást annyiban árnyalta, hogy csak az elmúlt hat évben sikerdarabokkal megtöltő Kultúrbrigád csapata fejezi be a működését az évad végén az Átriumban, de más darabokkal, kulturális és közösségi eseményekkel megpróbálják életben tartani az Átrium Vagyonkezelő tulajdonosai (Lakatos mellett a felesége, Csiby Éva és a Mastercard globális topmenedzsmentjéből nemrégiben kiugró Gauder Milán). 


Mindez apró szelete Lakatos Péter portfóliójának, és sokkal inkább viszi, mint hozza a pénzt. Messze a legnagyobb vagyonelem évtizedek óta a stabilan nyereséges Videoton Holding – az ország negyedik legértékesebb, tisztán magyar kézben lévő óriásvállalatának több mint negyede az övé (Sinkó Ottó és Széles Gábor mellett).


Második legtöbbet érő vagyontárgya a – szintén Forbes Magyar 100-as, azaz a száz legértékesebb magyar cég között jegyzett – Bravogroupban meglévő érdekeltsége, az elsősorban irodai informatikai szolgáltatásokat nyújtó cégcsoportban névrokonával, Lakatos Istvánnal vállalkoznak együtt. Szer­te­ágazó céghálójának eleme a tőzsdén forgó Masterplast is.

Az építőipari cég a 2023-as év egyik legnagyobb tőzsdei csalódását okozta: az árfolyam a 2020 őszén kezdődő elképesztő lendületét meredeken megtörve 2022 végén máig kitartó korrekcióba fordult, és csaknem lefeleződött az értéke.

21. Zettwitz Sándor (90) és családja
Becsült vagyon: 108,8 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: egészségipar, ingatlan, osztalék
A legismertebb érdekeltség: 77 Elektronika csoport


A Zettwitz család többségi érdekeltségébe tartozó 77 Elektronika komoly tudástőkére alapozva épített a nemzetközi piacon is sikeres orvostechnológiai céget. Ma már ott tartanak, hogy elindult a kínai leányvállalat, és 2024 elején termelni fog a – csak a belső piacra dolgozó – kínai üzem is. Az orvostechnikai eszközöket gyártó családi cég a világpiac többi részét ezentúl is Magyarországról látja el. A kínai a harmadik legerősebb piacuk az USA és Európa után. A háború miatt kieső orosz piacot sikerült pótolni: az előző évben nagyot mentek Afrikában, sikeresen terjeszkedtek egy újabb kontinensen.


A harmincöt éve alapított vállalkozást a Dcont vércukormérőiről ismerhetik szélesebb körben, ezen a területen ma már teljes körű diabéteszmenedzsmentre törekednek. Az exportot ugyanakkor – ugyan­csak saját fejlesztésű – vizeletanalizáló gépeik pörgetik. Tavaly lendületes növekedés mellett harmincmilliárd forint bevétel jött a külpiacokról. Az emblematikus cégvezető, a kilencvenéves Zettwitz Sándor 2023 végén lépett hátra. Helyét lánya, a szerepre tudatosan felkészített Zettwitz Gabriella veszi át. A 77 Elektronika sikerének fontos sarokpontja a több mint százfős kutatócsapat, és az, hogy a bevétel hat–hét százalékát mindig innovációra fordítják.

22. Leisztinger Tamás (55)
Becsült vagyon: 100,5 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: média, ingatlan, mezőgazdaság, turizmus, ipari befektetések, pénzügyi szektor
A legismertebb érdekeltségek: Arago csoport, Forrás Nyrt., Hotel Palota Lillafüred, Népszava


A milliárdos portfóliójában az elmúlt évtizedekben számos vállalkozás megfordult, például a jelenleg Csányi Sándor tulajdonában lévő Pick, a Zalakerámia és az azóta Mészáros Lőrinchez vándorló Hunguest Hotels. Utóbbi dealben a szintén listás Jászai Gellért is szerepet kapott. Jászai Konzum nevű csoportja 2016-ban vásárolta fel a később több lépcsőben a leggazdagabb magyarhoz kerülő szállodaláncot.


Egy éve Leisztinger egyik cégét, a borsodi szénmedence barnakőszén- és lignitvagyonát kitermelő Ormosszén Zrt.-t bekebelezte az állam: a Magyar Narancs kormányzati körökből származó forrásai szerint a felvásárlással folytatódik Leisztinger kiszorítása a térségből. Három éve Északkelet-Magyarország első számú sportklubját, a Diósgyőri VTK-t működtető Borsodsport Invest Kft.-t adta el Mészáros Lőrinc egészségügyi befektetőtársának, Magyar Mátyásnak, illetve Szíjj László egyik cégének.

23. Sinkó Ottó (65)
Becsült vagyon: 99 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: gyártás, építőipar
A legismertebb érdekeltség: Videoton


„Hosszú ideig nem szorgalmaztam, hogy Magyarország csatlakozzon az eurózónához, mert a gazdaság fejlettségéhez képest korainak tartottam ezt a lépést. Most azonban változott az álláspontom, és úgy látom, hogy mielőbb deklarálni kell a csatlakozási szándékunkat.” Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója a Portfolio.hu-nak adott interjújában beszélt erről szeptember végén.


A kijelentésre még fentről is jött reakció, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter nyilatkozata szerinte téves elképzelés, hogy el kéne köteleződnünk az euró mellett. A milliárdos arról is beszélt, a globális és a hazai gazdaság kritikus helyzetben van. Legfőbb érdekeltsége, a Videoton 2022-es eredménye ezt még nem tükrözi, üzemi eredményük 18,8 milliárdról 32,7 milliárd forintra növekedett.


Sinkó novemberben újabb interjút adott, a HVG-nek arról beszélt, egyre távolodunk Európától, pedig mindenkinek az lenne az érdeke, hogy kinyilvánítsuk az EU-hoz tartozásunkat. A milliárdos szerint tévedés, hogy a keleti orientáció alternatíva lehet.

24. Bárány László (71) és családja
Becsült vagyon: 97,9 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: élelmiszeripar, osztalék
A legismertebb érdekeltségek: Master Good, Sága


A több mint száz éve csirketenyésztéssel foglalkozó Bárány család cége, a Master Good a hazai piacvezető a területén, többek között a McDonald’s egyik európai beszállítója is. Óránként tizenhatezer állatot vágnak le, a hazai csirkeállomány felét dolgozzák fel. A 2022-es évük, amilyen gyengén indult, olyan szépen felpörgött. Az energiaárak elszállása után megemelt termelői árak szinten maradtak a gázár csökkenése után is, a Master Good komoly exportőr lévén a gyenge forintból is profitálni tudott. Brazil madárinfluenza, visszaeső fogyasztás és drágább gabona – csak pár a 2023-as év nehézségei közül. 2022-ben először lépte át a konszolidált árbevétel a kétszázmilliárdot, az adózott eredmény pedig a húszmilliárdot.


A három éve felvásárolt Ságának új, hipermodern üzemet építenek Sárváron – a fő szempont az automatizáció és a hatékonyság mellett a fenntarthatóság lesz. A projektre ötmilliárdos állami támogatást is kaptak. 2030-ra karbonsemlegessé tennék a cég­csoportot. Már négy évvel ezelőtt – elsőként – hoztak be Fülöp-szigeteki vendégmunkásokat, tapasztalataik nagyon pozitívak.

A vietnámi gyáruk építésekor ismerték meg jobban a régiót, azóta is alkalmaznak ázsiai vendégmunkásokat. A rendszeres béremelés ellenére – az elmúlt három évben átlagosan mindig tíz százalék felett emeltek – sok olyan munka van, amit helyiek egyszerűen már nem vállalnak el.


A 2008-as válság idején realizálták, hogy tudatos növekedési stratégiát kell építeniük, ehhez külföldi szakértőket hívtak, tudást vettek. Ma már sokan hozzájuk jönnek Nyugat-Európából tanulni. Fél éve működik az a programjuk, amiben mesterséges intelligenciát alkalmaznak a termelékenység növelésére. Naposcsibekoruktól kamera követi az állatok növekedését. A mesterséges intelligencia nemcsak felismeri az egyedeket, de érzékeli is, ha éhesek, szomjasak, fáznak. A technológia segítségével tartják alacsonyan az elhullási arányt, és sokkal hatékonyabban hizlalnak.

25. Harsányi Zsolt (55)
Becsült vagyon: 83 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: mezőgép-kereskedelem, -szerviz
A legismertebb érdekeltség: Axiál Kft.


Harsányi mezőgazdasági gépészmérnökként végzett Gödöllőn, a mostani cég elődjét még 1991-ben alapította százezer forint törzstőkével. A mezőgazdasági gépeket értékesítő vállalat 2022 végén új telephelyet nyitott Felsőzsolcán, a központ 1,3 milliárd forintos zöldmezős beruházással épült meg. Bővült a bajai szerviz, és új gépjavító műhelyt is felhúztak Székesfehérváron.


2022-ben az Axiál árbevétele 104-ről 153 milliárd forintra emelkedett, és adózott eredményüket is növelni tudták. Ebben szerepet játszottak a mezőgazdaságba áramló állami támogatások, erről Pintér Zsolt ügyvezető egy éve beszélt a 11. Agrárgépshow szakkiállításon. Az is növelte a forgalmat, hogy a kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben sok gazdálkodó határozta el, hogy modernizálja a gépeit.

26. Nagy Elek (71)
Becsült vagyon: 80,3 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: műkincs, ingatlan, osztalék
A legismertebb érdekeltségek: BÁV, Főtaxi


Az egykori Vegyépszer-vezér, a – jog­folytonosságot tekintve legrégebben működő magyar cég, a 250 éves – BÁV zálogház és a Főtaxi tulajdonosa egy interjúban arról beszélt, az ország érdeke is, hogy legyenek olyan hazai milliárdosok, mint Mészáros Lőrinc vagy Szíjj László, akiknek a vagyona az országhatáron belül marad. A magyar gazdaság így nincs külföldi tulajdonosoknak kiszolgáltatva. A budapesti iparkamara elnöke a „nemzeti tőkésosztályról” azt is mondta, hogy „Orbán Viktor víziója komoly kockázatot jelent a nyugati gazdasági érdekekre”. A szerepkör nem lehet ismeretlen Nagy számára, hiszen az első Orbán-kormány alatt az autópálya-építkezések egyik kiemelt szereplője volt a Vegyépszerrel.


A 71 éves, erdélyi származású üzletember iparkamarai elnöksége miatt szerepel leginkább a nyilvánosságban, de mára inkább a háttérben dolgozik és üzletel. Nyáron alapított vagyonkezelő cégének egyszemélyi tulajdonosa. A két ismert vállalkozása mellett komoly ingatlanportfóliója is van Magyar­országon és Erdélyben.

27. Tiborcz István (37) – ÚJ!
Becsült vagyon: 75,3 milliárd forint
A vagyon alapja: ingatlan
A legismertebb érdekeltségek: BDPST Zrt., Gránit Bank, Diófa Alapkezelő, Waberer’s International Nyrt.


A 2023-as év nagyon emlékeztet a 2018-asra. Csak kapkodtuk a fejünket, milyen új cégekben bukkant fel akkor Mészáros Lőrinc. Az év végén összeállított listában először előzte meg Csányi Sándort, méghozzá úgy, hogy kimutatható vagyonát majdnem megnégyszerezte egyetlen év alatt.


Amiben 2023 nagyon más, mint 2018, hogy komoly recessziót, rekordinflációt és év végére összecsukló költségvetést hozott. De egy nyertese biztosan van: Tiborcz István. Hatalmas étvággyal kezdett beleharapni a magyar gazdaság különböző szeleteibe. És igen: a Forbes-listák tizenegyéves történetében kevesen tudtak éves alapon arányaiban akkora vagyonnövekedést felmutatni, mint ő. (Magánvagyonát korábban is felbecsültük, de a Forbes konzervatív módszertana alapján a meglévő vagyonelemeket korrigáltuk a hitelekkel és a felvásárolt cégek becsült ellenértékével is. A növekmény éves alapon is látványos.)


Tiborcz az első milliárdjait az Eliosból sze­rezte. A cég papíron közterületi világítással, a gyakorlatban állami tenderek megnyerésével foglalkozott. A sorozatban elnyert és korrupcióval átitatott pályázatok ügye an­nyi­ra kényes volt, hogy az apósa vezette magyar kormány inkább kifizette, amit a projektre eredetileg az EU adott.


Tiborcz kiszállt az Eliosból, majd csendben nekilátott, hogy ingatlanos birodalmat építsen. 2023-ban már számos stratégiai szektorban jelent meg mint nagybefektető. Érdekelt a Gránit Bankban, a Diófa Alapkezelőben, az Equilor Értékpapírban és a Waberer’sben.


Nemcsak a korábban építgetett ingatlanos-turisztikai profilon lépett túl, de a nagy­ságrendeken is. Ennek eredménye, hogy életében először felkerült a Forbes-listára. Tiborcz István ugyanakkor már egy új „tőkés generáció” tagja lehet. A járadékvadász kurzusmilliárdosok közül kiemeli, hogy a hatalomgyárat irányító miniszterelnök veje. A család tagja.


Vagyongyarapodásában kulcsszerep juthat a magántőkealapoknak. Tiborcz nem olyan szektorokban érdekelt, ahol tenderekkel évek alatt tízmilliárdosra lehet hizlalni a likvid vagyont. Ennél szofisztikáltabb módszerekre van szükség. A G7 tárta fel, hogy 2019 és 2022 között például több mint 27 milliárd forint érkezett a Tiborcz-érdekeltségek irányába, a rejtélyes pénzforrás Jellinek Dániel lehetett.


Egy másik példa: a Tiborczhoz köthető ingatlanalapok könnyen és sokat nyerhetnek az idegenrendészeti törvény „szigorításában” megjelenő újabb, a korábbi aranyvízumhoz hasonló letelepedési programon és az általa létrehozott „vendégbefektetői jogviszonyon”.
Az állam és a NER-elit kifinomult eszközökkel találja meg a módját, hogyan juttassanak tízmilliárdokat egy rendületlenül növekvő cégcsoportnak. Tiborcz ráadásul időnként „interjúkat” is ad a Fidesz által bekebelezett médiumoknak, és ügyesen építi üzletemberimidzsét.


A Tiborcz-féle BDPST Group ősszel megnyitotta első úri, privát elitklubját.

28. Lévai ferenc (63) és családja
Becsült vagyon: 71,2 milliárd forint ▼
A vagyon alapja: élelmiszeripar
A legismertebb érdekeltség: BiotechUSA


Történetének legjobb évét zárta a száz országban ötven webshopot és 286 franchise-üzletet üzemeltető cégcsoport. Árbevételük nyolcvan százaléka már most külföldi értékesítésből származik, és 2023-as terjeszkedési terveik között szerepelt Kolumbia, Mexikó, Chile, Peru, Ecuador, Délkelet-Ázsia, Kína, India, Omán, Szaúd-Arábia és Indonézia is.


Az étrendkiegészítőket gyártó cégcsoport öt márkával bír, köztük van a korábbi versenytárs, a mára felvásárolt Scitec is. A következő három évre tízmilliárd forintos beruházási tervet állítottak össze, amiből 7,5 milliárd forintot egy új proteinszelet-gyártó üzemre fordítanak. A fejlesztések finanszírozásába az állam négymilliárd forint támogatással száll be, ennek egy része készpénz, másik része fejlesztési adókedvezmény.

29. Bolgár György (88)
Becsült vagyon: 69,8 milliárd forint ■
A vagyon alapja: iparikerámia-gyártás, ingatlan, magánegészségügy
A legismertebb érdekeltségek: Kerox Kft., Dr. Rose Magánkórház


A Kerox 99 százalékban a külpiacokra gyártja és értékesíti az egykaros csaptelepek legfontosabb alkatrészét, az úgynevezett kartusokat. Bár a cég árbevétele az elmúlt két évben viszonylag stabil maradt, eredménytermelő képessége romlott, elsősorban a megnövekedett bérköltségek miatt, de még így is húsz százalék körüli adózotteredmény-termelő képessége van.


A cégcsoport másik ismert eleme, a Roosevelt téren levő Dr. Rose Magánkórház a 2010-es megalakulása óta az ország egyik vezető magánegészségügyi szolgáltatójává nőtte ki magát. A 2021-es üzleti évhez viszonyítva a cég árbevétele több mint harminc százalékkal nőtt, és bár a költségeik is emelkedtek, az előző két évhez képest jelentősen javult az eredményességük. Bolgár György vállalatbirodalmát egy osztrák hol­dingcég fogja össze. 

30. Varga Mihály (64)
Becsült vagyon: 68,3 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: építőipar
A legismertebb érdekeltség: Kész csoport


A Kész csoport alapítója 2018-ban visszalépett az operatív feladatoktól, azóta üzemeket, munkaterületeket látogat, és kollégákkal találkozik. „Megtaláltam azokat az embereket, akikben megvan a megfelelő munkakultúra, én a szellemiséget akarom fenntartani és az újabb és újabb ötleteket” – mondta Varga a Forbes.hu-nak 2020-ban.


A csoport az elmúlt évek számos presztízsberuházásában vállalt szerepet, részt vett a Nemzeti Atlétikai Stadion, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem sportcsarnoka, az M3-as metró új állomásai, a Hungexpo, a Mol Campus és az MVM Dome körüli munkálatokban, és a nevükhöz fűződik az ősz elején elhíresült csepeli Jedlik Ányos Gimnázium megújult épület­szárnyának tetőszerkezete is. (A gimnázium azzal került a hírekbe, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szavai jelentek meg az épület falán hatalmas, nemzeti színű keretben – néhány nappal később a feliratot eltüntették.)


A vállalat nemzetközi szinten is egyre erősebben jelen van, Türkmenisztánban egy repülőtéren, Lettországban egy szabadtéri színpad kivitelezésén dolgoztak. 2023-ban a Kész csoport stratégiai megállapodást írt alá a Masterplasttal moduláris épületek kivitelezéséről. Azerbajdzsánban is vannak megbízásaik, az ősszel erőszakosan elfoglalt Hegyi-Karabah egyik települését, Soltanlit ez a csoport fogja újjáépíteni, ezt Szijjártó Péter jelentette be a helyszínen november végén.

A vállalatcsoport 2022-ben rekordévet zárt, árbevétele meghaladta a kétszázmilliárd forintot több mint húsz százalékkal növelve az árbevételét az előző (szintén rekord-) évhez képest.
A családi cég vagyonát egy bizalmi vagyonkezelő kezeli, negyvenoldalas családi alkotmányukban pedig a hosszú távú működés alapjait fogalmazták meg. Varga szerint az alkotmánnyal akár háromszáz évig családi tulajdonban maradhat a csoport.

31. Varga Zoltán (57)
Becsült vagyon: 68,1 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: befektetések, média
A legismertebb érdekeltség: Central Médiacsoport (24.hu, Nők Lapja, Nlc.hu, Nosalty)


Varga vagyonának alapja az ország legnagyobb független médiavállalata, a Central Médiacsoport. A csoport piaci pozícióját nemzetközi terjeszkedéssel is próbálja megerősíteni, egyik leányvállalata 13,43 százalékos részesedést szerzett Lengyel­ország egyik vezető lapkiadó és hírportál-szolgáltató társaságában, a Gremi Media S.A.-ban. Az ügy részletei nem nyilvánosak, de a Bloomberg becslései szerint nagyjából hárommilliárd forint lehetett a vételár. A Gremi Media adja ki a lengyel piacon a Rzeczpospolita üzleti napilapot, a Parkiet havilapot, mellette számos online hír- és sportszájtot üzemeltet.


Varga Zoltán a sikeres Wizz Air-exit után befektető lett egy latin-amerikai fapados légitársaságban, a várhatóan az év első felében a tőzsdén is megjelenő Flybondiban.
Vargával készült interjúnkhoz lapozz az 24. oldalra!

32. Szabó Miklós (69) és családja
Becsült érték: 67 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: élelmiszeripar
A legismertebb érdekeltség: Tranzit csoport


A debreceni székhelyű baromfi-feldolgozó életét az utóbbi években az infláció, az elszálló energiaárak és a madárinfluenza is nehezítette. A Tranzit-Food Kft. 2022 tavaszán jelentette be, hogy korszerűsíti a nyírbátori csirkefeldolgozó és a nyírgelsei víziszárnyas-feldolgozó üzemét, valamint bővíti kapacitásukat. A 9,5 milliárd forintos projekt nyolcvanszázalékos készültségi fokon áll, várhatóan 2024 májusában fejeződik be. A cégcsoport másik tagjánál, a Tranzit-Ker Zrt.-nél állattartó telepeket építenek és vásárolnak, a kapacitás itt 120 ezer négyzetméter istállóterülettel nőtt a közelmúltban. A cégcsoport 2018 óta francia többségi tulajdonban van, a hetvenszázalékos tulajdonrész vételára 35–40 milliárd forint lehetett.

33. Futó Péter (77)
Becsült vagyon: 66,6 milliárd forint ■
A vagyon alapja: ingatlan
A legismertebb érdekeltségek: Futureal, Cordia


A matematikai tudományok kandidátusa az egykor ötszáz főt foglalkoztató Fundy nevű édesipari vállalkozással alapozta meg a vagyonát, amit 1999-ben adott el egy holland cégnek. Az exit után fiával, Gáborral létrehozták ingatlanfejlesztő vállalkozásukat, a Futurealt. A Futureal mára a kelet-közép-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportja lett.


„Most kell venni, mert most van bessz” – fogalmazott Futó Péter októberben a Forbes Money Summiton. A Futureal most is a Corvin sétányhoz hasonló, komplex ingatlanbefektetéseken dolgozik, mint például a három­ezer lakásos Marina Cityn, amiben Futó Péter csak azért „várna” egy lakásvásárlással 2026-ig, mert – humorizált – a cégüknek akkor jobban meg fogja érni az eladás. És noha nem látja derűsen a piac helyzetét, a Futurealt szerinte nem vágja majd földhöz a válság: ők most a luxusra mennek rá, arra a felső tíz százalékra, amit nem érint olyan súlyosan a válság.


Futó Péter és családja a legnagyobb befektetői a Finext Startup alapkezelő által kezelt Finext III Magántőkealapnak, így annak az Egészségügyi Befektetési Hol­dingnak is, amelyik 2023 őszén részt vett a Doktor24 magánegészségügyi szolgáltató zártkörű tőkeemelésében. Ezzel Futóék portfoliójába került a társaság többségi ré­szesedése. Futó Péter 2008 óta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének az elnöke.

34. Vida József (50)
Becsült vagyon: 63,6 milliárd forint ▼
A vagyon alapja: pénzügyi szektor, média, exitek
A legismertebb érdekeltség: TV2 csoport


Vida József a Bankholding-integráció közben a csoport éléről „vonult nyugdíjba”. Most sem tétlenkedik, régi szenvedélye, a fogathajtás mellett a szórakoztatóipar különböző területein tevékeny­kedik. Írt könyvet a négyes fogatokról, de szakácskönyve is jelent már meg, és a magyar filmgyártás világában is aktív, Vida Joe néven például produceri feladatokat vállalt el a Semmelweis Ignác életét feldolgozó Semmelweisben.


Álmainak megéléséhez erős gazdasági hátteret biztosít bankholdingos exitje (bár a Mészárossal kötött üzlet részleteiről csak találgatni tudunk, a legkonzervatív becslésünk alapján is nagyon jól járhatott), valamint meglévő befektetései a TV2-csoportban és a Bankholding informatikai szolgáltatójában, a Mitra Informatikában. A TV2 csoport 2023-ban dominálta a kereskedelmi tévézés duopolnak mondható piacát, nyári adatok alapján csoportszinten közel két százalékponttal verte az RTL-t nézettségi adatokban a 18–49 éves korosztályban.

35. Paár Attila (51)
Becsült vagyon: 62,4 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: építőipar, osztalék
A legismertebb érdekeltségek: West Hungária Bau Kft., Magyar Építő Zrt.


2023-ban tovább nőtt a West Hungária Bau, most egy szlovákiai székhelyű, de győri érdekeltségű cégben, a TSPC Invest Kft.-ben szereztek befolyást. A TSPC Invest annak a TSPC építőipari csoportnak a holdingcége, ami a tervezéstől a kivitelezésig mindennel foglalkozik. A cég 2022-ben ötmilliárdos forgalom mellett 146,1 millió forint adózott eredményt ért el.


Szintén viszonylag friss deal az ETO Park megvásárlása is: a 14 ezer férőhelyes futball­stadion mellé Paár Attila csoportja megvett a szomszédságban egy négyszintes bevásárlóközpontot és egy jól menő szállodát is. A 24.hu információi alapján papíron 8,2 milliárdos ajánlattal nyertek a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. árverésén, valójában azonban csak 820 millió forint körüli összeget fizettek ki az egykori Quaestor-vagyon darabjaiért.


Egy őszi közbeszerzésen viszont már kevés­bé volt szerencsés Paár: a Mészáros Lőrinc és gyerekei tulajdonában lévő Fejér-B.Á.L. Zrt. nyert el egy olyan 13 milliárd forint értékű pályázatot, amin a WHB is indult. A megbízó a Fidesz-közeli Kommentár Alapítvány, a végül Mészároséknak jutó feladat az lesz majd, hogy közösségi házzá alakítsanak át a Palotanegyedben egy kiemelt műemléket.

36. Szatmári Zoltán (65) és családja
Becsült vagyon: 61,5 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: kereskedelem, élelmiszeripar, ingatlanok
A legismertebb érdekeltség: Szatmári csoport


A nyilvános szereplést nagy ívben kerülő család leginkább az épületgépészeti és fürdőszobai szakáruházláncukról ismert. A vállalkozás kezdetben épületgépészeti főprofilja 2005-ben fürdőszoba-, 2016-ban építőanyag-ágazattal bővült. A cégcsoport 2009-ben egészült ki a Jász-Föld Zrt.-vel, majd a Naszálytejjel és a Jásztejjel.


2022 végére 42-re nőtt az országban működő épületgépészeti áruházaik száma, és a hazai malomiparban is körülbelül húszszázalékos részesedésük van. A Szatmári Kft.-hez tartozik még néhány autóipari, illetve ingatlanberuházás is, a legújabb a 2022 októberében átadott Hotel Szatmári Jászberényben.


A csoport a 14. legértékesebb volt a családi vállalkozásokat rangsoroló 2023-as Forbes-listán, 56,9 milliárd forintos becsült értékkel – ez tízszázalékos növekedés egyetlen év alatt. A cégcsoport oroszlánrészét a Szatmári Kft. adja, de az elmúlt év növekedését nem ez, hanem a család tejipari érdekeltségei hozták, ugyanakkor jelentős szereplők a malom- és autóiparban is.


A Szatmári cégcsoport 2023-ban ezerkétszáz munkavállalót foglalkoztatott. Őszi hírek szerint az üzlethálózat további bővítését tervezik, de a malmok korszerűsítése és a mezőgazdasági érdekeltségek fejlesztése is napirenden van. A vállalat árukészletének értéke már csaknem 13 milliárd forint, és még több raktárhelyre lenne szükségük. Emiatt is épített a Szatmári Kft. 2023 tavaszára – egyetlen év alatt – egy új, automatizált raktárat Jászberényben, a projekt összköltsége 3,6 milliárd forint volt, amihez 1,2 milliárdos állami támogatást kaptak.

37. Bárdi István és Bárdi Viktor (60, 52)
Becsült vagyon: 60,8 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: autóipar
A legismertebb érdekeltség: Bárdi Autó


A Bárdi testvérek és cégük állandó szereplői a Forbes-listáknak. Legfontosabb cégük, a Bárdi Autó Zrt. 2022-ben is jó évet zárt az elmúlt időszak ellátásilánc-problémáitól függetlenül. Bárdi István és Bárdi Viktor továbbra is kerülik a nyilvánosságot, de a több mint száz éve alapított vállalat még mindig az ország egyik legmeghatározóbb autóalkatrész-kereskedője. A környező országokban (Romániában és Szlovákiában) is jelen vannak, összesen százötven kirendeltséggel, és online is.

38. Schmidt Mária (70)
Becsült vagyon: 60,6 milliárd forint ●
A vagyon alapja: részvények, osztalék
A legismertebb érdekeltség: Budapesti Ingatlan Nyrt.


Két év kihagyás után újra a Forbes-listán Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Orbán bizalmasa, a Fidesz egyik fő ideológusa. Legutóbb 2020–21 telén szerepelt, 35,1 milliárd forintos becsült vagyonnal, az elmúlt két évben becslésünk alapján nem fért be a top ötvenbe. Tavalyi lapzártánk óta azonban a 216–220 forintos sávból 460–490 forint környékére emelkedett a tőzsdén a huszonötödik évfordulóját ünneplő Budapesti Ingatlan Nyrt. részvényárfolyama, ennek köszönhető, hogy a Pió-21 Kft.-n keresztül tulajdonos történész újra felkerült a milliárdoslistánkra.


Nemcsak az elmúlt időszak, már a 2022-es év is jól sikerült a BIF-nek. A cég árbevétele több mint duplájára nőtt 2021-hez képest, az adózott eredmény ennél némileg szerényebben, nyolcról tízmilliárdra gyarapodott – a növekedés hajtóereje főként a bérleti és üzemeltetési díjak emeléséből származott. Schmidt Mária és gyerekei, Ungár Anna és Ungár Péter LMP-s politikus ingatlanfejlesztőjétől bérel irodát az Agrárminisztérium, és mint szeptemberben kiderült, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is tőlük bérel parkolókat 8,3 millió forintért. Októberben pedig az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházával kötöttek üzletet, a BIF által eladott óbudai telken épül majd meg a mormon közösség első magyarországi temploma, 18 ezer négyzetméteren.


Az ősz egyik legfontosabb közéleti témája a „szuveneritásvédelmi” törvénycsomag volt. A törvénytervezetre joggal hárult nagy figyelem, de az már kevésbé ismeretes, hogy a kormánypárt holdudvarában már sokkal régebb óta készültek a témával foglalkozó „tanulmányok” – például a Schmidt Mária által vezetett XXI. Század Intézetben is. A márciusi, Veszélyben a médiaszuverenitás – A külföldről finanszírozott média forrásai és donorjai című munka a megmaradt független média képviselőinek pénzügyeit boncolgatja.

39. Emőri Gábor (58)
Becsült vagyon: 59,7 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: IT
A legismertebb érdekeltség: I-Cell 


Vállalkozásainak zászlóshajója, az I-Cell flottakövetéssel és mobilfizetési technológiák fejlesztésével foglalkozik. A cég 2013-ban robbant be, a teherautók használatarányos, elektronikus útdíjfizetési rendszerével, a Hu-Góval. A rendszer azóta éves szinten egymilliárd euró felett hoz a magyar költségvetésbe.


Emőrinek közvetetten ötszázalékos részesedése van a Whitelab Service Kft.-ben. A cég országszerte végzett mintavételt koronavírustesztekhez konténerekben, 2021-ben tizenegymilliárd forintos árbevételre és hatmilliárdos profitra tett szert, azonban 2022-ben a tesztelési igény elapadásával az árbevétel kevesebb mint felére, a profit pedig a töredékére esett vissza. E-Milorg nevű családi vagyonkezelőjén keresztül érdekelt az intelligens parkolásimenedzsment-rendszert fejlesztő EPS Global Zrt.-ben is, a cég a magyar technológiát és tudást viszi külföldre. 2023-ban Portugáliában és Kínában is színre lépett.

40. Balásy Gyula (44) – ÚJ!
Becsült vagyon: 56,8 milliárd forint
A vagyon alapja: média, reklámipar
A legismertebb érdekeltségek: Lounge csoport (New Land Media Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., Lounge Event Kft., Visual Europe Zrt., Lounge Design Kft.)


A Marketing & Media magazin legbefolyásosabb hazai médiavezetők top50-es listáján évek óta minden alkalommal kiemelt helyen szerepelt Balásy Gyula, a Lounge csoport tulajdonosa – a 2023-as listáról azonban eltűnt. Nem sokkal a megjelenés előtt ugyanis Balásy jogi eszközökkel elérte, hogy ne szerepeltessék őt.


Simon Krisztián főszerkesztő a Media1-nek azt nyilatkozta az eset után, hogy meg akarták előzni a hosszadalmas és bizonytalan kimenetelű bírósági pert, nem akartak úgy járni, mint korábban a Forbes, amikor egy másik vállalkozó az utcai standokról rendeltette vissza bírósági úton a magazint, amiért megjelentettük a leggazdagabb magyarok listáján. Az eset, amire hivatkozik, 2020 januárjában történt, a Hell Energy tulajdonosai beperelték lapunkat, majd a Fővárosi Törvényszék ideiglenes intézkedést kezdeményezett, és annak alapján kiadónknak vissza kellett hívnia a lapszámot. A jogi procedúra azóta is tart.


Pedig ha valakinek ott a helye egy befolyást mérő rangsorban, az mindenképpen a milliárdoslistánkon idén debütáló Balásy. Valószínűleg mindenki fel tud idézni az elmúlt évekből legalább egy feledhetetlen kék plakátkampánysorozatot, amin a kormány Soros Györgyöt vagy az Európai Uniót támadja. Ezekkel a kampányokkal a Balásy tulajdonában lévő Lounge csoport keres milliárdokat. A csoport vállalkozásai 2018 óta vannak előnyös helyzetben az állami kommunikációs piacon.


A 444 összesítése alapján 2022-ben rekordértékű, összesen 44 milliárd forint értékű megállapodást írtak alá a leginkább az EU bírálatára vonatkozó plakátsorozatokra (egész pontosan „Az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátására”, illetve „Az Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatok ellátására” kötött keretszerződésekre).
A csoport bevétele nem csak a plakátkampányokból jön, állami vállalatok is előszeretettel hirdetnek rajtuk keresztül. 2021-ben például négy évre elnyerték, hogy kommunikációs partnerei legyenek a Szerencsejáték Zrt.-nek – a szerződés értéke 34,6 milliárd forint volt.


Balásyról még 2018-ban írt hosszú portrét az akkori Index.hu. Ebből kiderül, hogy már az első nemzeti konzultáció, azaz 2005 óta dolgozik a Fidesznek, érdekeltsége 2016-ban lett kisebb beszállítóból a kormányzati propaganda első számú ügynöksége. Kerüli a médiát, nyáron azonban a 444.hu rövid videóinterjút készített vele Balatonalmádiban, egy autóversenyen. Az Opten cégadatbázis adatai alapján fennállása óta a New Land Media Kft. pályázatokon elnyert szerződéseinek összege 650 milliárd forint.

41. Sánta János (72) és családja
Becsült vagyon: 51,8 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: dohányipar, osztalék
A legismertebb érdekeltségek: Continental Dohányipari Zrt., Ventas Coffee Hungary


A Sánta család a dohánytermék-kiskereskedelem átszervezésének egyik nagy nyertese volt 2012-ben. Sánta János a BAT multinacionális dohánykonszernnel együtt elnyerte a dohányboltok ellátását biztosító állami koncessziót is, amit azóta az Országos Dohányboltellátó (ODBE) Kft.-n keresztül működtetnek. A hvg.hu júniusban arról írt, hogy a dohányáru-forgalom 2022-ben rekordot döntött, meghaladta az 1,1 billió forintot: csak négyszer annyit költött a lakosság élelmiszerre, mint cigarettára.


Ezt a növekedést az ODBE árbevétele is jól tükrözi: a 2021-es 861 milliárd forintos árbevétel után 2022-ben 971 milliárd forintra tettek szert. Az adózott eredmény is emelkedett, 6,6-ról 8,3 milliárd forintra. A Sánta család tulajdonába tartozik a szépen jövedelmező Continental dohánygyár is, a cég 64 milliárd forintos forgalommal zárta 2022-t. A Continental Dohányipari Zrt. 2022 novemberében adta át új, háromszintes, 5400 négyzetméter alapterületű üzemcsarnokát Sátoraljaújhelyen, azóta teljes mértékben integrálták is a termelésbe. A beruházás értéke tízmilliárd forint volt.

42. Zombori Antal (57)
Becsült vagyon: 50,4 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: kereskedelem, osztalék
A legismertebb érdekeltségek: Unix Autó Kft.


Zombori Antal 1990-ben alapította Magyarország egyik legnagyobb autóalkatrész-kereskedelemmel foglalkozó cégét, és ma is egy személyben az Unix Autó Kft. tulajdonosa. Az Unix a magyarországi piac mellett jelen van Romániában és Szlovákiában is, honlapja szerint összesen mintegy 170 kirendeltségen több mint 3500 alkalmazottat foglalkoztat.


A cégcsoport alapítója kerüli a nyilvánosságot, sőt magát az Unixot is rejtőzködő cégnek szokták nevezni. Az Unix Autó Kft. árbevétele 2022-ben elérte a 91 milliárd forintot.

43. Adnan Polat (70) és családja – ÚJ!
Becsült vagyon: 50,3 milliárd forint
A vagyon alapja: ingatlan, napenergia
A legismertebb érdekeltségek: Polat Hungary Kft., APD Real Estate, RHEA Solarpark


Először szerepel milliárdoslistánkon a török üzletember, Adnan Polat. Családjáról három éve írta meg a Válasz Online, hogy egyes tagjai magyar állampolgárságot kaptak. Ezzel teljesült a listán szereplés egyik fő kritériuma, és a család becsült összvagyona idén először elérte azt az összeget is, amivel már befértek a top 50-be.


Polat egyetemi diplomáját az Egyesült Államokban szerezte 1976-ban, majd 1981-ben beszállt családja vállalkozásába, a Polat Holdingba. Az 1999-ben még az isztambuli főpolgármesteri posztért is induló üzletember 2005-ben, az Isztambulban megrendezett Bajnokok Ligája-döntő előtt találkozott először Orbán Viktorral, azóta mind a magyar állammal, mind a miniszterelnök családjával üzletel, és fontos kötőanyaga az Orbán–Erdoğan-szövetségnek.


Polatékról 2022-ben fedte fel a Partizán videócsatorna, hogy napelemprojektjeiket eladták Tiborcz István ismeretségi körének, néhány hónapja azonban kiderült, hogy újra belevágtak a bizniszbe. A HVG írta meg októberben, hogy a Hollandiában bejegyzett HSWE Investments két villamosenergia-termeléssel foglalkozó céget is útjára indított (Solarmore és Gün Solar Kft.). 2018-ban a török Forbesnak Adnan Polat azt mondta, Magyarországon 2030-ig szeretne 700 millió dollárt naperőművekbe fektetni. A Válasz.hu akkor kiderítette, hogy fel is vásárolt hét, naperőmű létrehozására jogosultsággal bíró projekttársaságot.


Polat neve onnan is ismerős lehet, hogy Rahimkulov Ruszlán egymilliárd eurós angyalföldi Láng-negyed projektje után az ő Soroksári úti beruházása (az egykori Közvágóhíd területén) lett a második rozsdaövi akcióterület. Emellett a háromezer négyzetméteres ankarai magyar nagykövetség épületét is ő építi.


A Polat család számításainkat nem kívánta kommentálni.

44. Hernádi Zsolt (63)
Becsült vagyon: 48,1 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: energetika, építőipar, ingatlan
A legismertebb érdekeltségek: Mol, Szinva, Kopaszi Gát Zrt.


„Nem az én lányom miatt volt vizsgálat a Corvinuson, de ismerem az érintett hallgató szüleit” – rég kellett ilyen kínos helyzetben magyarázkodnia Hernádi Zsolt Mol-vezérnek, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének, mint most ősszel abban a vizsgabotrányban, ahol egy állítólagos Mol-pakettel rendelkező szülő befolyására kivételeztek egy hallgatóval. Hogy kiről volt szó, azóta sem tudjuk, csak azt, hogy az etikai vizsgálat következményeként egyetlen embert távolítottak el állásából, épp a vizsgálatot kezdeményező docenst, Ádám Zoltánt. 


Nagy értékű ingatlanbefektetések a Csányi Sándorral és Garancsi Istvánnal birtokolt Szinvában, a Kopaszi-gát-projektben épülő vagyon és Mol-részvények – nagyjából ezek és ilyen sorrendben adják a Molt részben tulajdonló és huszonkét éve vezető Hernádi meghatározó vagyonát. Az olajcég rekordprofittal, minden idők legjobb pénzügyi eredményével és zsíros osztalékfizetéssel (részvényenként 350 forint) zárta 2022-t, de 2023-ban a visszaeső üzemanyagfogyasztás és a különadók jelentősen rontották a teljesítményét.


Hosszabb távon azért nincs ok aggodalomra, nyáron egy harmincöt évre szóló koncesszióval is megsegítette az állam a Mol legújabb üzletágát. 2023. július 1-jétől az értékkel bíró ipari hulladékok kizárólagos birtokosa a Mohu (a Mol leányvállalata), kiszorítva a piacról az eddig fém-, papír- vagy műanyaghulladék kezeléséből, feldolgozásából és továbbértékesítéséből élő kisebb cégeket.  


Hernádi neve a vasút környékén is fel-felbukkant, és nem csak Magyarországon. Májusban bejelentették, hogy a MÁV járműjavítással és -gyártással foglalkozó leányvállalatát eladják a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt.-nek – ez a cég a Solva II. Magántőkealap tulajdona, az alap vagyonát pedig Hernádi érdekeltsége, a Gran Private Equity kezeli. A Magyar Vagon története nem Hernádival kezdődött, de mindig a NER berkeiben zajlott. Még 2019-ben alapította Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelenlegi honvédelmi miniszter – miniszteri kinevezése után az ő helyét vette át a Hernádi-közeli magántőkealap.


Novemberben aztán a spanyol Talgo nevű vonatgyár esetleges felvásárlásával összefüggésben merült fel a Magyar Vagon és Hernádi szerepe, de azon túl, hogy tíz–tizenöt százalékkal felverték a vállalat árát a spanyol tőzsdén, nem történt bejelentés. 

45. Nagy György (58)
Becsült vagyon: 47,6 milliárd forint ●
A vagyon alapja: befektetés, energiaipar
A legismertebb érdekeltségek: Westbay Holding Kft., Ho-Me 2000 Vagyonkezelő Kft.


A jelentős befektetői portfólióval rendelkező Westbay Holding Kft. tulajdonosa Csányi Sándor egyik meghatározó és rendszeres üzlettársa, sőt sokan az OTP-vezér egyik legfontosabb gazdasági partnerének tartják. Nagy György korábban tulajdonos volt a MET-ben, de érdekeltségei vannak a PB-gáz-palackokat forgalmazó Prímagázban is. Igazi csúcsbefektető, az energiaszektortól a logisztikán (Csepeli Szabadkikötő) át a PR-ig (Café-csoport) számos üzletágban felbukkant már.


Az üzletember 2021 áprilisa óta az OTP igazgatóságának külső tagja; így vált ismertté önéletrajza is, de csak annyit árult el benne, hogy az 1990-ben alapított Wallis Holding alapító-tulajdonosa, és 2000-ig vezérigazgatóként irányította a csoportot. Ezt követően, 2004-ben alapította meg a Westbay Holding Kft.-t, később pedig a Ho-Me 2000 Vagyonkezelő Kft.-t. Nagy György cégének ma már többségi részesedése van az első osztályba feljutó Vasas Futball Kft.-ben is.


Amióta létrehozta a Ho-Mét, sorra tűnik fel más, jelentős közérdeklődésre számot tartó befektetésekben. 2022-ben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 1,63 milliárd forintért eladta a Tihany Yacht Clubot és a közvetlenül mellette levő kikötőt, a vevő Nagy cége volt. A Ho-Me 2000 ugyanabban az évben a Belfry Holding GmbH-val a Repét Környezetvédelmi és Építő Kft. (későbbi nevén Ineton Építő és Gyártó Kft.) felett szerzett irányítást. Csakhogy utóbbiról nem értesítették a GVH-t, így 21,6 millió forintos bírságot kaptak.


És noha Nagy György életében 2023 nem a hangos hírekről szólt, ennek oka lehet: a Los Angeles Times még 2022 szeptemberében megírta, hogy 6,1 millió dollárért mediterrán stílusú villát vásárolt a város egyik felkapott negyedében, Bel-Airben. Vélhetően már korábban is ott élt, hiszen feleségével 2020-ban is elköltöttek kétmillió dollárt egy villára, azóta nem sokat hallani róla itthon. Közben 2012 óta a Magyar Sportlövők Szövetségének elnöke, 2013 óta az Európai Sportlövő Szövetség elnökségének tagja, 2021-ben pedig az ESC (European Shooting Confederation) alelnökének is megválasztották.

46. Hermann Kamilla (49)
Becsült vagyon: 47,5 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: ingatlan
A legismertebb érdekeltség: Indotek Group


Bár az Indotek kisebbségi tulajdonosa és társ­alapítója kifejezetten kerüli a nyilvánosságot, az indulás óta a csoport egyik kulcsembere. Hermann Kamilla egy sváb faluban, a Tata melletti Bajon született. Közgazdász végzettségű édesapja, Hermann József a 80-as évek végén vágott bele első vállalkozásába: porszórással festett, kemencében kiégetett acéllapokból készített reklámhordozókat az akkor beinduló vállalkozói szférának.


A rendszerváltás után még egy gyárat is felhúzott, ahol rozsdamentes acélból gyártottak konyhai berendezéseket. Ezt azok az amerikai befektetők (a Stryker család) vették meg, akik később az Indotek résztulajdonosai lettek, a családfő pedig az exit után ráfordult az ingatlanfejlesztésre.


A családi vállalkozás ügyeit segítette a közgazdász tanulmányokat folytató Hermann Kamilla, és az akkor már saját cégekkel rendelkező Jellinek Dániel is, akivel az egyetemen ismerkedtek meg. Hermann Kamilla Jellinek Dániel akkor már működő vállalkozásaira alapozva indította el saját személyzeti irodáját, ami munkaerő-közvetítéssel és fejvadászattal foglalkozott. Eközben Jellinek vitte az üzletfejlesztést, ingatlanüzemeltetést és bérbeadást. A vállalatok működése hamarosan még szerteágazóbbá vált, és belevágtak B és C kategóriás ingatlanok üzemeltetésébe, bérbeadásába is.


Az elmúlt három évtizedben az Indotek Magyarország egyik legfontosabb befektetéskezelőjévé vált, a portfólióban több mint háromszáz ingatlan van. 2014 óta terebélyesedik a plázaportfólió is, jelenleg belföldön és külföldön mintegy harminc pláza van a cégcsoport tulajdonában, és egyre inkább nyitnak a külföld felé: vásároltak már bevásárlóközpontot Spanyolországban, Olaszországban és Romániában is. Hermann Kamilla a csoporton belül a belső folyamatok összehangolásáért, a fenntarthatósági és társadalmi szerepvállalásért felel, és az ő feladatköre a plázák marketingjének és arculatának kialakítása is – kisebbségi tulajdonosként a saját szakmai területeiért felelős, az üzletfejlesztés a többségi tulajdonos vezérigazgató, Jellinek Dániel kezében van. (A magánéletben azóta már elváltak útjaik.)


A négygyermekes Hermann mind az Indoteken belül, mind magánemberként sok időt szán a jótékonykodásra, magánvagyonából 2021-ben 200 millió forintot fordított filantróp célokra. Az Indoteken keresztül segíti a Bagázs Közhasznú Egyesületet, az UNICEF-et, az Igazgyöngy Alapítványt, az Indahouse-t, az SOS Gyermekfalvakat és az Amigos a gyerekekért Alapítványt, magánadományozóként évről évre támogatja a Bátor Tábort, az Autistic Artot és a Mosoly Alapítványt. A pénzadományok mellett segíti a civil egyesületeket az üzleti szemléletű működés kialakításában; 2023 májusa óta a Bátor Tábor Alapítvány kuratóriumi elnöke.

47. Lakatos Benjamin (47)
Becsült vagyon: 47,4 milliárd forint ■
A vagyon alapja: energetika
A legismertebb érdekeltség: MET csoport


A svájci központú csoport sűrű évet zárt. Olaszországi leányvállalata, a MET Energia Italia hosszú távú áramértékesítési megállapodást írt alá december elején az olasz MIX-IT-vel. A MET egy szicíliai naperőmű teljes energiatermelését értékesíti az olasz cégnek, ami így megújuló forrásból nyeri majd a villamos energiát.


Ősszel Amerikában kötöttek üzletet, húsz évre: a MET csoport évi legfeljebb egymillió tonna cseppfolyósított földgázt (LNG-t) vásárol a Commonwealth LNG jelenleg fejlesztés alatt álló termináljától, a Louisiana állambeli Cameronban. Nyáron pedig a csoport belépett a német megújulópiacra, miután százszázalékos részesedést szerzett egy naperőműprojektben.


Lakatos Benjamin 2018-ban lett a MET csoport többségi részvényese, miután az a menedzsment tulajdonában lévő céggé alakult. A vezérigazgató 2022 novemberében a csoport elnöke is lett, Lantos Csabának ugyanis távoznia kellett a posztról az újonnan felállított Energiaügyi Minisztérium vezetésének átvétele miatt.

48. Nyúl Sándor (72)
Becsült vagyon: 46,5 milliárd forint ■
A vagyon alapja: ingatlan, befektetések, korábbi exitek és osztalékok
A legismertebb érdekeltségek: Gránit Pólus, Gránit Bank, Budapest School


Demján Sándor egykori üzlettársa több startupban látott már fantáziát az utóbbi években, de nem mindegyik jött be. A Kajahu digitális étteremláncot működtető Cyberg Nyrt. áprilisban csődvédelmet készült kérni magára, most felszámolás alatt áll. Nyúl Sándor néhány hónappal korábban még igazgatósági tag volt, de nem csak ő hitt éveken át a sztoriban. A digitális technológiát és a vendéglátást kombináló franchise 2019 elején tőzsdére ment (a BÉT Xtend piacán), és bár a covid megtépázta, 2021-ben volt egy felívelő időszaka, mígnem egyre nagyobb lett az adóssága, a profit viszont továbbra sem jött. 


Mindez csak aprópénz és játszótér egy olyan kaliberű befektetőnek, mint Nyúl Sándor, aki évtizedekkel korábban sokkal nagyobb üzletekkel – az egykori Trigránit ingatlanfejlesztési óriás projektjeivel – építette fel vagyonát. A cégcsoport utódjában (Gránit Pólus) még ma is van egy aprócska része, és egyben évek óta nem lezárt peres ügye Demján Sándor örököseivel. A szintén még Demján által megálmodott, ma Tiborcz István tulajdonában lévő Gránit Bankban jelképes (egy százalék alatti) tulajdonrésze van, emellett továbbra is befektetője Halácsy Péter magániskola-hálózatának, a Budapest Schoolnak.    

49. Kertész Viktor, Kertész Attila (55, 57)
Becsült vagyon: 46,2 milliárd forint ▲
A vagyon alapja: hardver- és szoftverfejlesztés, -gyártás, -értékesítés, osztalék
A legismertebb érdekeltség: ARH csoport


2022-ben nevet váltottak (Adaptive Recognitionre), a magyar rendőrség által is használt traffipaxok mellett mesterségesintelligencia-alapú rendszámfelismerő, dokumentumszkennelő és képfelismerő hardver- és szoftverrendszereket fejlesztenek és értékesítenek.


A cégcsoportot tulajdonló testvérpár először 2013-ban szerepelt a milliárdoslistán, abban az évben, amikor Emőri Gábor cégével, az I-Cellel részt vettek a Hu-Go rendszer fejlesztésében. A nyilvánosságot kerülő testvérpár 2022-ben jelentősen átszervezte a cégcsoportot, több leányvállalat megszűnt és beolvadt a Globessey befektetési tanácsadó cégbe. A HVG forrásai szerint ezek a lépések a testvérek tulajdonosi struktúrájának „szétszálazására” szolgálnak.

50. Kis-Szölgyémi Ferenc (52) – ÚJ
Becsült vagyon: 43,8 milliárd forint
A vagyon alapja: létesítményüzemeltetés, osztalék
A legismertebb érdekeltség: B+N
Referencia Zrt.


A listán most először megjelenő Kis-Szölgyémi Ferenc tulajdonában lévő B+N Referencia Zrt. egykor Simicska Lajos üzleti köréhez tartozott, az eredetileg takarítással foglalkozó cég felvásárlásokon és nagy állami tendereken nőtt hatalmasra, és lett komplex ingatlanüzemeltető. 2015-ben, a G-nap után került mostani tulajdonosához a régi Simicska-harcostárs Fonyó Károly nevén lévő Mundus Investtől. A Tombor Andrással is üzleti kapcsolatban álló Kis-Szölgyémi 2013 óta vezeti a társaságot.


Az, hogy a B+N Referencia megkerülhetetlen a tenderekben, meglátszik a cég­adatokban is: 2010 és 2020 között árbevételét több mint negyvenszeresére, adózott eredményét pedig százszorosára növelte. 2020-ról 2021-re a cég számai nagyot ugrottak, 2022-re azonban az árbevétel már stagnált (127 milliárd forint volt mindkét évben). Az adózás előtti eredmény ugyanakkor jócskán bezuhant, a 2021-es huszonkétmilliárdról tizenháromra csökkent egy évvel később.


A vállalat többször is felkerült a legértékesebb magyar cégeket összesítő Forbes-listára is, legutóbb, 2023 novemberében 26,3 milliárd forintos becsült értékkel az 51. helyre. Kis-Szölgyémi vagyonnövekedéséhez az elmúlt évek busás osztalékfelvétele is hozzájárult.


A B+N Referencia Zrt. egyértelműen az ország egyik legnagyobb tenderkirálya, 2022-es becslésünk alapján fennállása óta több mint hatszázmilliárd forintot zsebelhettek be pályázatokon. Eddigi legnagyobb állami megrendelése 2021-ben volt, négyéves időtartam alatt háromszázmilliárd forintért kapták meg az ország 107 kórházának (közel négyszáz telephely) „teljes körű napi-, időszakos-, nagy- és eseti” takarítását és fertőtlenítését.


Bár a közbeszerzési eljárások értékének zömét a takarítási feladatok adják, ma már nem csak ezzel foglalkoznak, ott vannak a reptéren, robotokat fejlesztenek, ingatlanok teljes körű üzemeltetésében vesznek részt, és régiós szinten is terjeszkednek. A társaság mára 9600 fős nagyfoglalkoztató lett Magyarországon.

The post Az 50 leggazdagabb magyar appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés