:

A nagy üzlet

Nem meglepő módon Lengyelországban is kavart egy kis politikai vihart, amikor egy részben Soros György által finanszírozott társaság vásárolta bele magát az egyik legnagyobb lapkiadó társaságba, a Gremibe. Két éve történt, 2021 végén, a politikai helyzet akkoriban stabilnak látszott, a PiS-kormány a magyar úton, de a példaképtől messze lemaradva bontogatta le a demokrácia pilléreit, és kezdett küzdeni a mumus Brüsszellel az uniós forrásokért. Most pedig ott tartunk, hogy Varga Zoltán személyében magyar üzletember a Gremi Media S.A. meghatározó tulajdonosa, fb-elnöke, és a cég többségének megszerzésére is megvan a terve.


Milyen út vezetett ide? Varga Zoltán azt mondja, hogy legalább hat-hét éve keresi intenzíven a lengyel médiaipari befektetéseket (van is jó pár kisebb), de az igazán nagy dobás egészen 2023 nyaráig nem jött össze. Nem azért, mert nem tudta volna finanszírozni, sokkal inkább azért, mert kevés az eladó, ritkák a tranzakciók, ha pedig vannak is, az árazásuk nagyon magas.
A lengyel médiapiac megértéséhez érdemes feleleveníteni két, kicsivel korábbi tranzakciót. Az egyiknek a tárgya az Interia, a negyedik legnagyobb elérésű online hírportál volt, tulajdonosa, a német Bauer Media kínálta eladásra 2020-ban. Sokan érdeklődtek (persze Varga Zoltán is), a befutó a második leggazdagabb lengyel, Zygmunt Solorz-Żak lett. Nem mellesleg ő a második számú lengyel kereskedelmi tévé, a Polsat tulajdonosa, ő számolhatott olyan szinergiákkal, amelyek alapján neki megérte kifizetni az igen borsos árat.

A másik üzlet tapasztalatai már a Gremi sorsát is befolyásolták. Még szintén 2020-ban az állami olajtársaság, a PKN Orlen szerezte meg a legnagyobb vidéki laphálózatot üzemeltető Polska Pressét. A tulajdonosváltás után szinte azonnal megkezdték az újságírói szabadság kigyomlálását, távozott szinte az összes regionális főszerkesztő, helyükre az ekkor már kormányszócsővé átfazonírozott közmédiától és más, a kormánnyal látványosan elfogult sajtótermékektől jöttek az új emberek.


Amikor a következő évben a Gremi is eladósorba került, a független médiáért aggódók attól tartottak, hogy rá is lecsaphat az állam. A Gremi adja ki a nagy múltú Rzeczpospolitát, ami mértékadó üzleti lap, és konzervatív-liberális irányzatúnak határozza meg magát – nem mellesleg a második legnagyobb példányszámú napilap a piacon. A Parkiet is napilap, tőzsdei-tőkepiaci információkra szakosodott, de a Gremi történelmi havilapot is kiad, emellett ott vannak a nyomtatott újságok erős online lábai is.


Gregorz Hajdarowitz, a Gremi tulajdonosa nem titkolta, hogy az egyre erősebb politikai nyomás is szerepet játszott benne, hogy új befektetőt hozzon a cégbe, elmondása szerint meg akart előzni egy ellenséges felvásárlási kísérletet. A vevőt egy olyan konzorciumban találta meg, amit Pluralis BV néven kimondottan a független sajtó védelmében gründoltak hollandiai székhellyel különböző kiadóvállalatok és alapítványok, köztük a Soroshoz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány.


Varga Zoltán azt mondja, hogy ő is érdeklődött, ott volt az adatszobában, de újra olyan helyzet állt elő, hogy a nagyon magas árazás miatt kiszállt a versenyből. A Pluralis viszont kifizette a 7,6 milliárd forintnak megfelelő złotyt a Gremi 38,62 százalékáért, mert fontos szempont volt, hogy mindenképp el akarta halászni a céget a PKN elől. Sikerült is, a Gremi lapjai függetlenek maradtak.


Eltelt másfél év, 2023 augusztusában a Pluralis bejelentette, hogy élve vételi opciójával újabb 13,43 százalékot vásárolt a Gremiben, ezzel 52 százalékos, tehát többségi részesedést szerzett. Bő egy héttel később aztán jött a következő bejelentés, pontosan ugyanekkora részvénycsomagról: a Pluralis eladta a pakettet Varga Zoltán cégének, a Central International Kft.-nek. Ez a 13,43 százalék 20,38 százalékos szavazati jogot biztosít.


Varga korábban tehát drágállotta, utána viszont beszállhatott jó áron? Hogyan? „Akkor jött egy lehetőség számunkra, amikor kiderült, hogy a Pluralisnál nem voltak boldogok a tulajdonosi helyzetükkel és a Gremi teljesítményével se – magyarázza. – Elismerem, hogy ebben nagyon nagy szerepe volt a szerencsének, illetve hogy korábban pont ezekkel az emberekkel beszélgettünk. A kiépült személyes kapcsolatok nélkül nem ment volna, nem mindenkinek ajánlották volna föl a lehetőséget, csak annak, aki valóban hisz a független médiában.”


MIT CSINÁL ALEX SOROS?
Ami az árazást illeti, Varga oldaláról szerencsés volt, hogy az még a sorsdöntő lengyel parlamenti választás előtt két hónappal sem volt benne a pakliban, hogy komoly változás jöhet. Ez mégis bekövetkezett, a populista PiS helyét Donald Tusk Európa-barát koalíciós kormánya vette át. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Pluralis mögött álló befektetőknek már nem annyira fontos a független lengyel sajtó védelme, hiszen elhárult az állampárti megszállás veszélye.


Az immár Alex Soros által irányított Soros-­alapítvány a lengyel változástól függetlenül elkezdte leépíteni európai jelenlétét, ami segítheti a további tulajdonosi átrendeződést. De a korábbi fő tulajdonosnak is van még egy jelentős csomagja, valamint vannak egyéb 1-5 százalék közötti pakettel rendelkező befektetők is a Gremiben, tehát lehetnek még eladandó tételek.


A kormányváltás ugyanakkor komoly gondot is okoz a Greminek munkaerőfronton. A lengyel közmédia már a választás éjszakáján meredek váltással visszatért a pártpropagandáról a normális működésre, sok eddigi munkatársnak nem lesz maradása, ellenben rengeteg valódi újságíróra lesz szükség. Ezt az elszívó erőt minden független sajtótermék megérzi. Ha harcolni kell a jó újságírók megtartásáért, az mindenképp legalább költségemelkedést jelent a médiapiacon.


Ettől függetlenül az biztos, hogy a tulajdonosi kapcsolat által összekötött magyar és lengyel médiavállalat között elindult a szakmai kommunikáció, a tudásmegosztás. Van amiben a Gremi erősebb, van, amiben a Central, keresik, hogy ebből miként lehet a legelőnyösebben közösen építkezni. A Central vezetői közül is többen jártak már Lengyelországban, ahogy a lengyel kollégák is jönnek Budapestre brainstormingra. Varga Zoltán azt mondja, kifejezetten élvezi, hogy ezekből az előremutató ötletelésekből maga is személyesen kiveheti a részét.

The post A nagy üzlet appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés