:

Itt a több hónapos egyezkedés eredménye: övé lett a Manchester United negyede

Az egyik leggazdagabb brit nagyvállalkozó 1,25 milliárd fontot (több mint 550 milliárd forintot) fordít a tranzakcióra, sőt, a vétel mellett mintegy 240 millió fontot költ az Old Trafford stadion rekonstrukciójára is.

Több hónapos licit és egyeztetés után hivatalosan is bejelentették, hogy Sir Jim Ratcliffe, az Ineos globális ipari vállalatcsoport milliárdos alapító tulajdonosa 25 százalékos részesedést vásárol az angol Premier League rekordbajnokának számító Manchester United labdarúgóklubban.

A Glazer családnak továbbra is többségi részesedése marad a klub anyavállalatában, a Manchester United PLC-ben, de a labdarúgóklub – Manchester United Football Club – férfi és női együttesének sporttevékenysége, valamint a csapat futballakadémiája felett teljes ellenőrzést szerez a Sir Jim Ratcliffe birtokolta Ineos vállalatcsoport, amely fő profilja, a petrolkémiai üzletág mellett a globális sportüzletben is jelen van.

Az Egyesült Királyság egyik leggazdagabb embere, Sir Jim Ratcliffe úgy építette fel a több milliárd fontos Ineos cégbirodalmat, hogy a tulajdonosaik számára már nem fontos cégrészeket, eszközöket vásárolt fel.

Az üzletember most mintegy 1,25 milliárd font értékű üzletről állapodott meg, amelynek keretében 25%-os részesedést szerez az Egyesült Királyság és a világ egyik legkedveltebb sportmárkájában, a Manchester United FC-ben.

Az angol Premier League rekordbajnokának számító Manchester United annak ellenére, hogy évek óta vergődik a Premier League-ben, 20-szoros angol bajnokként, a futball globális kedvencei közé tartozva még mindig sikeres üzleti vállalkozás és jövedelmező márkanév. Sir Jim Ratcliffe először 2022 novemberében fejezte ki érdeklődését a klub részvényeinek megvásárlása iránt, miután a tulajdonos Glazer család közölte, hogy fontolgatják a patináns klub eladását.

Ratcliffe vagyonát a brit Forbes 18 milliárd dollárra (15,8 milliárd font) becsüli. Ratcliffenak már vannak futballérdekeltségei, mivel tulajdonosa a most kifejezetten sikeres francia Nice és a svájci Lausanne-Sport klubnak. Méásfél éve sikertelen, 4,25 milliárd fontos ajánlatot tett a Chelsea megvásárlására, miután az orosz származású Roman Abramovics tulajdonos a szankciók hatására eladásra kínálta a londoni klubot. Akkor azt mondta a BBC Sportnak, hogy Manchester United-szurkoló, és csak azért nem tett ajánlatot a Vörös Ördögökre, mert az nem volt eladó.

A tranzakció zárásával egy időben, csaknem másfél évtized után megszűnt a Manchester United részvényeinek forgalmazása a Londoni Értéktőzsdén. A klub a csaknem 800 millió fontos utolsó londoni tőzsdeérték alapján egykor a világ legnagyobb futballegyesülete volt.

Az angol klubért versengett Jasszim bin Hamad al-Thani katari nagybefektető is, aki százszázalékos részesedést vásárolt volna, de számos tárgyalási forduló után októberben kiszállt a licitből.

The post Itt a több hónapos egyezkedés eredménye: övé lett a Manchester United negyede appeared first on Forbes.hu.