:
Breaking News

Egy év alatt plusz 150 milliárd – így változott Mészáros Lőrinc vagyona 2023-ban

Egy év alatt plusz 150 milliárd – így változott Mészáros Lőrinc vagyona 2023-ban

Egy év kihagyás után újra Mészáros Lőrinc végzett a Forbes frissen megjelent milliárdoslistájának élén. Vagyona 150 milliárd forinttal nőtt legutóbbi becslésünkhöz képest – mutatjuk, miért.

Egy év kihagyás után újra Mészáros Lőrinc és családja végzett milliárdoslistánk élén, legfrissebb becslésünk alapján vagyonuk 591,3 milliárd forint.

Mészáros a 2019. januári lapszámban összeállított listán került először az első helyre, 381,3 milliárd forintos becsült vagyonnal – úgy előzte meg Csányi Sándort, hogy öt évvel korábban még csak nem is szerepelt a neve a leggazdagabbak között, de még egy évvel előtte, 2018-ban is csak a nyolcadik volt. A növekedés üteme ezután lelassult, majd stagnált, Mészáros a tavalyi listánkon már csak a harmadik helyre fért fel, 436,5 milliárd forintos becsült vagyonnal.

Az elmúlt egy évben tehát becslésünk szerint több mint 150 milliárd forinttal nőtt a Mészáros-vagyon, a gyarapodásnak több oka is volt.

Az 50 leggazdagabb magyar

Ma jelenik meg a Forbes januári lapszáma, ahol 27 oldalon keresztül mutatjuk be az ország 50 leggazdagabb emberét. Ebben a cikkben Mészáros Lőrinc vagyonának alakulását foglaljuk össze. A lista rövidített, online verziójába itt tudsz belelapozni, itt pedig az első öt helyezettről olvashatsz. Bővebben írtunk a listán először, vagy néhány év kihagyás után szereplő milliárdosokról is. A teljes listát a januári Forbes magazinban találod.

Az egyik az Opus Global Nyrt. Egy évvel ezelőtti lapzártánkkor az Opus-papírok ára 42,2 százalékos esésben volt a 2022. január 1-jeihez képest – mivel Mészárosnak igen nagy a tőzsdei kitettsége, ez egyértelműen nyomot hagyott a felcsúti milliárdos becsült vagyonán, a részvényárfolyam aktuális állapotától függően ez mínusz 50–55 milliárdot jelentett az előző évi becslésünkhöz képest. Azóta az árfolyamtánc megállt, pontosabban megfordult. A június 6-i 101 forintos minimum után az Opus három hónapon belül, augusztus közepére megnégyszerezte árfolyamát, augusztus 22-re 424 forintig menetelt.

Egy nappal később jött a kiábrándulás (124 forintos esés), ősszel viszont lassan, de biztosan újra emelkedni kezdett az árfolyam.

Összességében az Opus erős évet tudhat a maga mögött, januárhoz képest 222 százalékos emelkedésben vannak a papírok (lapzártánkkor 380 forintot ért egy Opus-részvény). A nyár óta tartó jelentős emelkedésben komoly szerepe lehet a vállalat által megindított sajátrészvény-vásárlási programnak. Októberben ráadásul újabb programot jelentettek be, a 2024. február 29-i aukción legfeljebb kétmilliárd forint ellenértékért fognak saját részvényeket vásárolni. Becslésünk szerint az Opus kilövése összesen 110 milliárd forintot tesz ki az éven belüli vagyonnövekedéséből.

Illusztráció: Spanjevic Igor

Emellett új, eddig rejtett vagyonelemek is bekerültek a portfólióba. Tavaly azt írtuk, Mészáros vagyonában még nem látszik, de már lehet tudni, hogy az ő, valamint Szíjj László köréhez sorolt magántőkealapoké lett a harmincöt évre szóló autópályakoncesszió. Tavalyi lapzártánk után nem sokkal aztán a Direkt36 tényfeltáró újság cikke egy állami nyilvántartásból nyert adatokkal kimutatta, kik állnak számos magántőkealap mögött. Így derült ki, hogy a 2022. szeptember 1-jén az állami autópályák többségének üzemeltetését átvevő MKIF – Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. – mögött végső soron Mészáros és Szíjj áll.

Mészáros vagyonnövekedésének másik jelentős részét tehát a koncesszió becsült értéke adja, de hozzájárult még az emelkedéshez az is, hogy érdekeltségeinek nagy része általánosságban is jobb évet zárt 2022-ben, mint 2021-ben.

A lista rövidített verzióját ide kattintva éred el, a teljes rangsort a januári Forbes magazinban találod.

Módszertan

Kik kerülnek fel a listára?

Az ötven leggazdagabb magyar között olyan magyar milliárdosok szerepelnek, akik meghatározó üzleti tevékenységet folytatnak Magyarországon, vagy akiket üzleti érdekeltségeik ide kötnek. Módszertanunk szerint magyar az, akinek van magyar állampolgársága (a kettős állampolgárság nem kizáró ok), a magyarországi lakhely viszont nem feltétel. A testvérpárokat egyben számoltuk, ha érdekeltségeik legalább kilencven százaléka egyenlő arányban oszlik meg közöttük.

Hogyan számoltunk?

A vagyonbecslés alapja a cégértékelés. A társaságokat az amerikai Forbes módszertanát alapul véve értékeltük. Ahol lehetett, az EBITDA alapján számoltunk, leginkább ez alkalmas arra, hogy megmutassa a cégek pénztermelő képességét. A nemzetközi vállalatértékelési gyakorlat alapján az EBITDA-t felszoroztuk egy iparági szorzóval, majd az így kapott értékből levontuk a vállalat hosszú lejáratú kötelezettségeit, és hozzáadtuk a készpénzállományát.

Nem termelő cégeknél (azaz például pénzügyi szolgáltatóknál, ingatlanfejlesztőknél) is az amerikai anyalap útmutatása alapján jártunk el, itt a vállalkozásban felhalmozott értékből – leginkább eszközökből – indulunk ki, és levonjuk az összes kötelezettséget. Így jártunk el az állami megrendeléseknek nagy mértékben kitett, vagy állami koncessziókat tulajdonló cégeknél is. Az állami kitettséget az elmúlt három év közbeszerzésen elnyert megbízásainak összege alapján vizsgáltuk; ahol ez a legfrissebb éves árbevétel legalább nyolcvan százalékát elérte, ott nem tartottuk indokoltnak a piaci, EBITDA-alapú megközelítést, mivel a pénztermelő képesség nagyban függ az állammal kötött szerződésektől. Ugyanígy vizsgáltuk a tendergyőztesek alvállalkozóit is.

Szintén az amerikai Forbes módszertanát követve, valamint magyar M&A tanácsadókkal egyeztetve egységesen tízszázalékos likviditási diszkontot alkalmaztunk a privát cégekre. Ennek az az oka, hogy ezek a társaságok kevésbé likvidek, mint a tőzsdei cégek, eladásuk az egyre inkább jellemző hatósági engedélyeztetési eljárások miatt költségesebb is. Startupok esetében az eddig kapott tőkebefektetésekből és piaci információkból indultunk ki.

A 2023-as listán a módszertant azzal frissítettük, hogy minden magyarországi központú termelőcégnél a legfrissebb EBITDA helyett az elmúlt három év EBITDA-jának átlaga alapján számoljuk ki a becsült cégértéket. Több, általunk megkérdezett M&A tanácsadó szerint az elmúlt időszak inflációs környezetében a piac jelenleg így árazza a magyar vállalatokat, az utóbbi hónapokban minden potenciális felvásárló, ha ajánlatot tesz, az elmúlt évek EBITDA-jának átlaga alapján áraz.

Az osztalékoknál levontuk az adókat, ahol tudtuk, felmértük az adott tulajdonos egyéb érdekeltségeinek finanszírozási igényét, illetve beszámítottuk az elmúlt évek osztalékainak egy részét is.

Munkánkat az Opten céginformáció-szolgáltató adatai és kimutatásai segítették. A cégértékelésben a Concorde MB Partners munkatársai adtak tanácsot. Segítségünkre volt kimutatásaival az Ingatlan.com is. Jogi ügyekben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértői segítik munkánkat.

Milyen adatokat használtunk fel?

Publikusan elérhető információkból dolgoztunk, ahol lehetett, konszolidált adatokat használtunk, ennek híján az elérhető információk alapján magunk konszolidáltuk az eredményeket. A 2023. december 1-jéig feltöltött éves beszámolókból dolgoztunk, vagyis a becslések alapját a 2022-es üzleti évről szóló hivatalos beszámolók adták. A részvényeknél, devizaárfolyamoknál a legfrissebb adatokkal számoltunk.

The post Egy év alatt plusz 150 milliárd – így változott Mészáros Lőrinc vagyona 2023-ban appeared first on Forbes.hu.