:

Falusi MR, gombatermesztő srácok és a világ legjobb keresőkutyája – 2023 fotói a Forbes.hu-n

Falusi MR, gombatermesztő srácok és a világ legjobb keresőkutyája – 2023 fotói a Forbes.hu-n

Az ország első falusi diagnosztikai központja, a világ legjobb keresőkutyája, Robert Capa, Pinokkió, és még sok minden más. Ilyen volt 2023 a Forbes.hu-n – ezúttal képekben.

Egy évet is várnia kellett volna MR-re. Vett egy saját gépet a faluba

Nemrég istálló és pajta állt a szanyi Ady Endre utcában, ahol most egy olyan gép zúg, aminek havi szinten milliókba kerül az áramfogyasztása. Németh Levente, amikor meghallotta, mennyit kell várni egy MR-vizsgálatra, elkezdett számolni.Szanyon létrehozta az ország első falusi diagnosztikai központját. Írta: Vámosi Ágoston.

Németh Levente, amikor meghallotta, mennyit kell várni egy MR-vizsgálatra, elkezdett számolni. Fotó: Sebestyén László. + 3 kép a galériában + 3 kép a galériában A hiány szülte üzlet: az NL MR diagnosztikai központ Szanyon. Fotók: Sebestyén László. (6 kép)

Így mentett életeket Sarolta és Karma Törökországban

Leczki Sarolta otthonában a kutyáknak nincs helye az ágyban, nem esznek a gazdi tányérjából, de családtagként szereti őket. Ők nem egyszerű házikedvencek. Mindannyian kiképzett mentőkutyák, akik szükség esetén életeket mentenek. Ahogy Karma, a nyolcéves, deresedő állú malinois is, aki most egy játékos kölyökkutya lelkesedésével rágcsálja mellettünk a labdáját, holott néhány napja még kőkemény mentőmunkát végzett Törökországban az egyik földrengés sújtotta térségben. Nem mellesleg ő a világ legjobb keresőkutyája. Kérdezett: Somogyi Szonja.

Karma bár sok sérülést szerzett az elmúlt héten, viselkedésén ennek nyoma sincs. Igazi vidám, játékos kutya.

„Ha a kép nem elég jó, nem voltál elég közel”

Ez volt Robert Capa ars poeticája. A magyar származású fotóriporter iskolateremtő volt a szakmájában, örökre megváltoztatta annak normáit, és hozzájárult a történelem megértéséhez. Budapesten nyílt a világ első állandó Capa-életmű-kiállítása, a tízéves Capa Központ új kiállítóterében. Aki megnézi, az talán egy picit többet megért a háború borzalmaiból. Írta: G. Tóth Ilda.

+ 9 kép a galériában + 9 kép a galériában Fotók: Capa Központ (12 kép)

Mintha űrlények készítették volna

Az egyik legjobb legrosszabb film főszereplőjével, Greg Sesteróval szeptemberben interjúztunk, aki a hírhedt The Room húszéves jubileuma apropóján járt a budapesti Bem moziban. Eufórikus telt ház a Margit körúton. Írta: Vaszkó Iván.

Greg Sestero. Fotó: Sebestyén László

„Nincs itthon szebb cégtörténet, mint ez”

A ZDA-Zoboki Építésziroda lassan másfél évtizede dolgozik azon, hogy építészeti karaktert adjon az egyik vezető hazai cégnek, aminek az eredménye egyre markánsabban látszik a kőbányai tájban. A Richter Gedeon székházát Zoboki Gábor és Csiszér András építészekkel jártuk be. Írta: Bagi László.

+ 20 kép a galériában + 20 kép a galériában Ilyen az új Richter-székház. Fotók: Sebestyén László (23 kép)

Mondjam azt, hogy ne árulják a Libriben a könyveimet?

„Most kicsit a katasztrófaturista figyelmével nézem, mit csinálnak a könyvpiaccal” – mondta a Libri tulajdonosváltásáról Krusovszky Dénes József Attila-díjas költő, aki szerint nem lesz olyan könnyű átállítani az olvasókat mondjuk Wass Albertre vagy bárki másra. Kérdezett: G. Tóth Ilda.

Krusovszky Dénes. Fotó: Sebestyén László

Will Smith fia is velük gombászik

Két huszonévesnek őrült ötlete támadt, nyolc hónap alatt több mint félmilliárd forintos árbevételt értek el a nemzetközi piacon egy olyan termékkel, ami előtte nem létezett. Palánki Dávid és Schaffhauser Sámuel vállalkozása, a Shrooly kifejezetten otthoni gombatermesztésre alkalmas okoseszközöket fejleszt és gyárt. Ötletükre hazai viszonylatban példátlanul nagy összeget, másfél millió dollárt gyűjtöttek közösségi finanszírozásban. A Shrooly sztorija. Írta: Kis Judit.

+ 2 kép a galériában + 2 kép a galériában A Shrooly otthoni gombatermesztő okoseszközöket gyárt és fejleszt. Fotók: Sebestyén László (5 kép)

Tapasztalatlan hülyének néztek, hogy otthagytam az állami egészségügyet

„Mindenben kételkedni kezdtem, amit megtanultam, hogy helyes-e” – mondja Novák Hunor csecsemő- és gyermekgyógyász, a bizonyíték alapú orvoslás egyik hazai úttörője. A fehér köpeny helyett immár pókemberes orvosi szettben vizsgál, és az utóbbi, lassan hat évben két sikeres vállalkozást is felépített saját érdeklődésére és tudására alapozva. Mondjuk a Kroki magánrendelőben sokkal többet is dolgozik, mint amikor az állami rendszerben praktizált. Írta: Kis Judit.

Vérvétel azért nem volt a fotózás alatt. Fotó: Sebestyén László.

Agyműtét élőben

Komoly felújítás és fejlesztés után a legkorszerűbb orvostechnológia eszközökkel kiegészített négy digitális műtőt adtak át az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben (OMIII). Élőben streamelhető beavatkozások és azonnali adatmegosztást lehetővé tevő új informatikai fejlesztések Budapesten. Megnéztük, hogy működik élesben. Írta: Somogyi Szonja.

+ 4 kép a galériában + 4 kép a galériában Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas képek a galériában! Fotók: Nagy Nikolett/OMIII. (7 kép)

A zenekar, amivel mindenkinek van legalább egy jó élménye

Ezrek, tízezrek buliznak itthon és külföldön arra a zenekarra, amely berúgta egy rétegműfaj előtt a mainstream ajtaját Magyarországon. Ez a Pannonia Allstars Ska Orchestra, amely idén fontos évfordulóhoz érkezett. A zenekar énekesét, Tóth Kristófot, azaz magát Lord Panamót faggattuk arról, hogyan látja a zeneipar változásait, hogy befuthatna-e ma a PASO, és hogy mit szólnak a jamaicaiak akkor, amikor meghallják a magyarosított skát. Kérdezett: Szalai Péter.

Lord Panamo. Fotó: Sebestyén László

Raktárpornó Dunaharasztin

Az ország legnagyobb webshopja, az Emag nemcsak Bukarest, de Budapest mellett is felhúzott magának egy agyonautomatizált raktárbázist. A 2023-as Black Friday alkalmából a Forbes.hu-t is beengedték, hogy körbenézzen a 40 milliárd forintos dunaharaszti beruházáson és hogy a cég vezetőit kérdezze nehéz e-kereskedelmi évről, visszautasított állami támogatásról vagy a nemrég kiszállt Edigital-alapítókról. Kőkemény logisztikapornó. Írta: Vaszkó Iván.

+ 21 kép a galériában + 21 kép a galériában A magyar Emag dunaharaszti raktárbázisa – kívül-belül. Fotók: Sebestyén László (24 kép)

Ha nem ízlett, nem kell fizetni

600 mackó és 1600 csokoládé vár Szabó Tibor semmihez sem hasonlítható világában. A kilencker korábbi kultikus helye, a Rengeteg RomKafé a Szinyei Merse utcába költözött. Bár a tér új, a szellemiség a régi. Írta: Takács Dalma.

+ 6 kép a galériában + 6 kép a galériában Fotók: Sebestyén László (9 kép)

Kijeviek, akik hazatértek

Hiába tart még mindig az orosz invázió, egyre több ukrán dönt úgy, hogy hazaköltözik külföldről. Helyszíni riport Kijevből. Írta: Bánáti Anna.

A mariupoli Azovstal acélgyárat védő zászlóalj katonái közül sokan még mindig orosz fogságban vannak. Fotó: Bánáti Anna.

Presser és Dusán újra együtt

A padlás után először jegyzi együtt a dalokat Presser Gábor és Sztevanovity Dusán a Vígszínház Pinokkiójában, és Keresztes Tamás rendezésében olyan emblematikus színészek bukkannak fel a 10–100 éveseknek szóló előadásban, mint például Halász Judit, Hegyi Barbara, Igó Éva, Kern András vagy Seress Zoltán. A Disney-mesés verzió helyett a Vígben az eredeti Collodi-regényből indultak ki, aminek a sztorija annyira kalandos és sokrétegű, hogy akár nyolcrészes Netflix-sorozatot is lehetne forgatni belőle. Most road movie lett, ami leginkább egy naiv gyermek nagy hazatérés-története, és arra is tanít, hogy fogadjuk el, ha valaki nem olyan, mint mindenki más. Írta: G. Tóth Ilda.

+ 12 kép a galériában + 12 kép a galériában Képek a jelmezes próbáról. Fotó: Sebestyén László (15 kép)

Zárva volt a kocsma, ezért csináltak egy appot

250 ezer horgász már le is töltötte. Horgászuniverzumot épít két magyar, adatalapú alkalmazásuk már most több százezres közösséggel bír 10 országban. A cél Európa, ahol majdnem 30 millió horgászt tudnának behálózni. Vajon rákapnak a horogra? A Fishinda-sztori. A cikk márciusi megjelenése után sikeres közösségi finanszírozási kampányt zárt a csapat, erről itt írtunk részletesebben. Írta: Vaszkó Iván.

Parti arcok: Pásztor Viktor és Kovács Attila, a Fishinda alapítói. Fotó: Sebestyén László

Drónokkal viszik be a mesterséges intelligenciát a raktárakba

Az Aeriu indulása után az IKEA raktáraiban bizonyította, hogy a technológiája érett a piaci bevetésre. Okos pozícionálással vennék fel a versenyt az épülő iparág óriáspénzekkel kitömött szereplőivel. Az ellátási láncok átszervezése, az infláció miatti költségnyomás, de még a háború is áttételesen a technológiájuk felé hajthatja az ügyfeleket. Írta: Zsiborás Gergő.

Fotók: Sebestyén László Ezt látja az Aeriu. A BME laborjában (is) tanul a rendszer.

Ilyen, amikor Rolls Royce-sofőr vagy (egy napig)

Egy számozott példányú, 150 milliós csodát vezetni izgalmas élmény, de a Rolls Royce-okat körül lengő legendák legalább annyira különlegesek. Kipróbáltuk a csupán 12 darabból álló borostyán széria első egyedét. Utazás a Ghost Amber Roads Nr.1-ben a Matild Palotától az Üvegtigrisig, és vissza. Írta: Fekete Emese.

+ 14 kép a galériában + 14 kép a galériában Fotók: Sebestyén László (17 kép)

„Mindenki számára elérhetőnek kell lennie”

Ezer baba és több ezer szülő költözött be Aspern-Seestadtba, a Bécs 22. kerületében fekvő okosvárosba. A projektet Európa-szerte figyelik az urbanisták, a megvalósításhoz azonban a bécsi mentalitást is importálni kellene. Megnéztünk egy okosvárost Budapesttől 250 kilométerre. Írta: Vámosi Ágoston.

Az Aspern-Seestadt lakónegyedben kialakított mesterséges tó. Fotó: Sebestyén László + 2 kép a galériában + 2 kép a galériában Aspern-Seestadt, a bécsi okosváros. Fotók: Sebestyén László (5 kép)

Csak magyarul érthető, hogy „dögöljön meg a szomszéd tehene is”

Műfaját tekintve mérföldkő a hazai streaminggyártásban, mégis, a magyar HBO és HBO Max legsötétebb időszakában forgott le az első realityjük, A híd. Egy ponton ott volt a gyomorgörcs az alkotókban, hogy az anyacég kirántja alóluk a hidat. Végül csak elkészült a műsor, nem is akárhogyan – erről kérdeztük a játékosokat, a producereket, valamint Magyarósi Csaba műsorvezetőt. Írta: Vaszkó Iván.

14 (plusz 2 ember), 18 nap, 250 méter – erről (is) szól A híd. Fotó: HBO / Orbital Strangers

Hónapokra előre tele a naptára

90 ezer forintért megmondja, milyen színben menj állásinterjúra a sikerhez. Huszka Ági az ország talán legismertebb színtanácsadója, aki már nem csak „kendőz”, de oktat is. A nála töltött három órából kiderül: ez a szakma legalább annyira szól a pszichológiáról, mint az esztétikáról. Írta: Takács Dalma.

+ 6 kép a galériában + 6 kép a galériában Fotók: Sebestyén László (9 kép)

The post Falusi MR, gombatermesztő srácok és a világ legjobb keresőkutyája – 2023 fotói a Forbes.hu-n appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés