:

Mácsai, Azahriah, Revolut-csalások, influenszerek – 2023 sztorijai a Forbes.hu-n

Mácsai, Azahriah, Revolut-csalások, influenszerek – 2023 sztorijai a Forbes.hu-n

A 21 éves popsztár, aki először a Sportarénát töltötte meg, a Puskást pedig már háromszor fogja. A galériatulajdonos, aki meggyógyult a rákból, új életet kezdett, és most megmutatja mindenkinek, min ment keresztül. A Wall Street magyar fenegyereke, akinek hashtag lett a nevéből, idén pedig otthagyta az igazgatói széket. Továbbá a New Balance magyar főnöke, sokrészes Revolut-dosszié, és persze a Forbes első influenszerlistája. Év végi összeállítás a Forbes szerkesztőségétől – kedvenc cikkeink, portréink, interjúink 2023-ban a Forbes.hu-ról.

Eddig is nyíltan beszélt róla, most megmutatja mindenkinek

Meggyógyult a hasnyálmirigy-daganatból, és új életet kezdett, amivel példát mutat rákos beteg sorstársainak Einspach Gábor, az Einspach Fine Art and Photography galéria társtulajdonosa. Betegségéről, a kemoterápiás kezelések és a műtét utáni lábadozásáról, valamint a gyógyulásáról dokumentumfilm is készült. A Nem halok meg 2024 januárjában kerül a mozikba. Interjú szellemi és fizikai vívódásokról, a gyógyulás felelősségéről, home videókról és stigmákról. Kérdezett: G. Tóth Ilda.

Túlélte a hasnyálmirigyrákot. Eddig is nyíltan beszélt róla, most megmutatja mindenkinek

Szatymaz, Felcsuti-iskola, milliárdos exitek

A Cápák között készítői már az első évadban szerették volna, hogy cápa legyen, akkor ő nem akarta. Most azért csatlakozott, hogy mégis kilépjen a komfortzónájából. Varga Esztertől nem áll távol a csakazértis hozzáállás, ez vitte Szatymaztól a jogi egyetemig, onnan Felcsuti Péter Raiffeisenjéig, majd két saját exitig. Írta: Gólya Ági.

Szatymaz, Felcsuti-iskola, milliárdos exitek – Varga Eszter útja a Cápák közöttig

A Revolut-dosszié – eltűnt milliók nyomában

Rejtélyes módon több Revolut-számláról is pénz tűnt el. A csalásokat igyekeztünk felderíteni, a fintech óriás hallgat. Esettanulmányok és tanulságok. A díjnyertes cikksorozatot írta: Fekete Emese.

Hogy tűnhet el 800 ezer forint hat perc alatt a Revolutról? Végigmentünk egy egyértelmű csalássorozaton, íme a tanulságok

Nem kell kiegyezni senkivel

Azahriah még mindig csak 21 éves, de már az Arénát is megtöltötte, csak ez az egy koncertje több mint százmillió forintos bevételt hozott. Mi a titka? És hogyan tovább? Az előadóval és menedzsmentjével, a Supermanagementtel az arénás buli után beszélgettünk – pár hónappal azelőtt, hogy Azi poptörténelmet írt volna tripla telt házas jegyeladási mutatványával a Puskásban. Írta: Vaszkó Iván.

Azahriah: Nem kell kiegyezni senkivel

A fél országot megtanította olcsón utazni

Eleinte hibás árazású repülőjegyekkel üzletelt, mára 600 ezres követőtáborát tanította meg arra, hogyan lehet olcsón és tudatosan utazni. Az Utazómajom Facebook-oldal mögött Tóth Ákos áll, aki országos sikerű, egyszemélyes operációja után most új projekttel nézné meg, fel tud-e építeni egy csapatot. Írta: Gólya Ági.

Így nőtt nagyra az Utazómajom-sztori, ami a fél országot megtanította olcsón utazni

TheVR a csúcson, Whisperton dobogón

Extravagáns TikTokker, videójátékokat nyüstölő hangos gyerek, kis faluból vlogoló szomszéd lány – az influenszer szempillantás alatt lett az internet új generációs sztárja. Hitelesebbek, eredményesebbek a celebeknél, és lassan a szponzorgázsijuk is jobb. A Forbes első toplistája húsz digitális tartalomgyártóról, akik énmárkájukat üzleti sikerré, üzleti értékké kovácsolták. A toplista rövidített verziójáért kattints ide! Írta, szerkesztette és számolta: Knittel Martin.

TheVR a csúcson, Whisperton dobogón: itt a legértékesebb magyar influenszerek listája

Kelenföldi panelből tajvani tévéstúdióba, majd az amerikai New Balance élére

Wortmann Gabriella 17 éve dolgozik az egyik legnagyobb amerikai sportcipő- és ruházat gyártónál, a New Balance-nál, jelenleg annak egyik alelnöke. Százhúsz fős csapatot vezet a vállalat bostoni központjában, de rendszeresen felkeresi a legnagyobb távol-keleti gyáraikat is, és több millió dolláros büdzsé felett diszponál. Kelenföldről, egy panelből indult, majd egy kínai bölcsészdiplomával a zsebében ösztöndíjasként elvégezte az USA egyik legpatinásabb üzleti iskoláját a Pennsylvaniai Egyetemen, ahol Elon Musk is koptatta a padokat. Írta: Kis Judit.

Kelenföldi panelből tajvani tévéstúdióba, majd az amerikai New Balance élére

Mi ma a Prezi? És miért nem hallunk róluk?

Tíz éve minden csapból ők folytak, ma alig hallani róluk. Az ikonikus műfüves irodát visszaadták, de azt mondják, nincs szükségük befektetésre. Beteljesületlen álom? Vagy végül tényleg ők lesznek az első magyar unikornis? Prezentáció után videó, és most az MI? Akkor tegyük rendbe: mi van ma a Prezivel? Írta: Vaszkó Iván.

Mi ma a Prezi? És miért nem hallunk róluk?

Nem kerülgethetem állandóan, ami itt és most történik

„Nem hiszem, hogy támogatták volna ezt a filmtervet, másrészt nem is érezném magamat jól, ha mégis támogatnák. Legitimálnék egy átláthatatlan, sok szempontból szakmailag kifogásolható rendszert” – mondja Reisz Gábor rendező, akinek legújabb filmje, a Magyarázat mindenre az ország kettéosztottságát, a párbeszéd hiányát és a megbélyegzést mutatja be, amolyan reiszgáborosan, humorosan, nem kevés iróniával. Interjú kokárdáról, elszánt jobb- és baloldaliakról, iszapgödrökről. Kérdezett: G. Tóth Ilda.

Nem kerülgethetem állandóan, ami itt és most történik – Reisz Gábor-interjú

Vágó István is beperelte őket, egy egész ország játszott velük

Több mint húsz éve, hogy a Honfoglaló meghódította a bennünk élő strébert. Első ránézésre talán nincs is ennél magyarabb játék, pedig a Honfoglaló egyáltalán nem hungarikum, sőt, árbevételének nagy része ma már külföldről jön. Egy időben a Euroventures is látott benne fantáziát, a legfrissebb alkalmazásuk pedig már 4,5 millió letöltésnél jár. Honnan indult és hova jutott végül a Honfoglaló-sztori? Írta: Bánáti Anna.

Vágó István is beperelte őket, egy egész ország játszott velük – itt tart most a „magyar Farmville”

Így leszünk rovarfehérje-nagyhatalom

A rovarfehérje hatalmas üzlet, de ettől még nem leszünk kukacevő nemzet. A fehérjevákuum az egyik oldalról egy globális probléma, a másikról viszont egy globális piaccal rendelkező, most épülő iparág. Budapest mellett hatalmas üzem épül: Hernádi Zsolt Mol-vezér alapja és a Liss patrongyár tulajdonosa is meglátta a lehetőséget egy ambiciózus magyar csapatban. Eddig 7 milliárd forint befektetést kaptak. Az Agroloop sztorija. Írta: Bagi László.

Új óriásgyár Budapest határában, ami még vízből sem használ sokat: így leszünk rovarfehérje-nagyhatalom

Más ezt nem merte volna megtenni

Elképesztő siker volt a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) háromszori fellépése Londonban. Az idei Proms fesztivál egyik legjobban várt koncertje volt az övék, hol hangos ujjongások, máskor pisszenés nélküli feszült figyelem kísérte játékukat. Fischer Iván egy olyan formátumot is bevetett, amit csak ő mer megcsinálni. A Maestro a decemberi Forbes címlapjára is felkerült. Írta: Fekete Emese.

Más ezt nem merte volna megtenni – Fischer Iván ujjongásig bemozgatta a Royal Albert Hall közönségét

Egyre több dolog mutatja, hogy épül az új világrend

A Wall Street magyar csillaga a Credit Suisse igazgatói székéből szállt ki májusban, majd július elején jelentette be, hogy új, immár saját céget indít. A befektetési szakma rocksztárja mindig azt nézi, amit más nem, olyan jóslatai váltak be, hogy nevéből hashtag lett a Twitteren. Olyan szétválást lát a világban, aminek komoly következményei lesznek. A jelzők csak jelzők, a lényeg a hozam. Interjú Pozsár Zoltánnal, az Ex Uno Plures befektetési cég alapítójával. Kérdezett: Zsiborás Gergő.

Pozsár Zoltán, a Wall Street magyar sztárja: Egyre több dolog mutatja, hogy épül az új világrend – interjú

Mintha a tüdőszanatóriumban kötelező lenne láncdohányozni

„Ha én lennék a kultuszminiszter, bevezetném a színjátszást mint iskolai tárgyat. Ott nincs mobil, élő emberek jelen időben, egymásra figyelve cserélnek gondolatokat, váltanak ki érzelmeket, közösségi élményben hatnak másokra. Ehelyett a színjátszás szabad és kíváncsi formáinak a fojtogatása zajlik” – mondja Mácsai Pál, az Örkény Színház korábbi igazgatója (nemrég lett meg az utódja). Interjú függetlenekről, a politikai szerepvállalás veszélyeiről, sabbaticalról és „hülye, idegen szakállról”. Kérdezett: G. Tóth Ilda.

Mácsai Pál: Mintha a tüdőszanatóriumban kötelező lenne láncdohányozni | Interjú

Ha nincs semmid, az kiváltság

Nem akar örökké ő lenni a zenész, aki a hajléktalanságból küzdötte fel magát a legnagyobb művészek közé. Benjamin Clementine a múltját nem tagadja meg, de sokkal jobban foglalkoztatják jelenlegi és jövőbeli tervei. A rangos brit Mercury-díjjal elismert zenész-zeneszerző-zongorista most éppen az apaság feladatával birkózik, miközben új ambícióit valósítja meg: a színészet felé fordult. Különleges megjelenését, a személyiségéből áradó egyfajta megközelíthetetlenséget Denis Villeneuve rendező is megérezte, így az Oscar-díjas Dűnében debütálhatott. Exkluzív interjút adott a Forbes.hu-nak. Írta: Somogyi Szonja.

Ha nincs semmid, az kiváltság – Benjamin Clementine nem akar örökké a hajléktalanból lett sztár lenni

Évi 300 ezer dollárt is megkeresett az Ubernél. Felmondott, és azóta még nagyobbat szakít

Orosz Gergely írja a világ egyik legolvasottabb tech hírlevelét, a The Pragmatic Engineert. Így jutott egy magyar programozó a harmincezer forintos weblaphegesztő munkáktól az Uberen és a jól fizető menedzseri pozíción át odáig, hogy ma már havi közel 150 ezer dollár a bevétele, közben pedig százezreknek segít eligazodni ebben a sokszor kíméletlen iparágban. Írta: Vaszkó Iván.

A tech ipar legbefolyásosabb hírlevelét egy magyar írja. Az Ubert hagyta ott, és most nagyot szakít

Rémálmai voltak a tárgyalás előtt, most amerikai stúdió fejlesztheti a sorozatát

Az eredetileg forgatókönyvíróként dolgozó Benedek Ágota sosem készült szépírónak, az országos hírnevet mégis a könyveivel szerezte meg. Hivatásához visszatérve most a saját életéről szóló sorozatát fejleszti, amit eredetileg a magyarországi HBO-ra szántak. Egészen tavaly nyárig, amikor az HBO Max bejelentette, leállítják a hazai streaminggyártást. Egy évvel később Ágotáék pedig jó hírekkel érkeztek, amerikai székhelyű stúdióval szerződnek. Írta: Madzin Emília.

Rémálmai voltak a tárgyalás előtt, most amerikai stúdió fejlesztheti Benedek Ágota sorozatát

Furcsa figurák jönnek elő az alagsorból, hogy kormányozni akarnak

Szűk félévig volt kormányfő. Most azt mondja, foglalkoztatja az a kérdés, hogy lehet egy országot úgy felépíteni, hogy egy miniszterelnök tényleg tudjon normális döntéseket hozni. Vallja, ma a védelmi stratégia már nem csak a fegyverekről szól, hanem az álhírek elleni védelemről is – és ezért próbált is tenni. Ódor Lajos 20 éve fontos szereplője a szlovák közéletnek, 5 hónapra az ország vezetését is átvette. Előtte könyvet írt – hogy miről? Mindenről. Kérdezett: Zsiborás Gergő. Közreműködött: Fekete Emese.

Furcsa figurák jönnek elő az alagsorból, hogy kormányozni akarnak

Az ország egyik legjobb cukrászdája lett belőle

Egész éves hely a Balatonnál nulla tapasztalattal? Korábban csak egyszerű nyaralókként jártak Badacsonyban, majd hirtelen úgy döntöttek, cukrászműhelyet nyitnak az egyik ikonikus épületben. Lili és Bálint így vitte sikerre a La Téne-t. Írta: Somogyi Szonja.

Egész éves hely a Balatonnál nulla tapasztalattal? Három év után az ország egyik legjobb cukrászdája lett belőle

Kanadai topmenedzser a Gerecsében

Sokkolta, mennyi kárt okozott a Földnek, ezért 4200 kilométert gyalogol a jó ügyért. Craig Cohon néhány éve kiszámolta, mekkora szén-dioxid-kibocsátás róható fel neki azóta, hogy megszületett. Az eredmény annyira megdöbbentette, hogy úgy döntött, a teljes nyugdíjalapját zöld technológiákba fekteti, mellette pedig átsétálja Európát, hogy felhívja a figyelmet arra, amit csinál. Írta: Bánáti Anna.

Kanadai topmenedzser a Gerecsében: sokkolta, mennyi kárt okozott a Földnek, most 4200 kilométert gyalogol a jó ügyért

Mátészalkai gyorsétteremtől a Michelin-csillagig

A szakma a legizgalmasabb magyar éttermek közé sorolja, ők pedig a fő küldetésüknek azt tartják, hogy megismerjék és megismertessék a különböző hazai tájegységek gasztronómiáját a hazai törzsközönséggel és a nyitott külföldiekkel. Az északi konyhákból inspirálódnak, fermentálnak, savanyítanak, eceteket és olajokat készítenek, de közben helyi vadvirágokat, gyógynövényeket és húsokat használnak fel – mindezt a Michelin-kalauz szerkesztői is egy csillaggal ismerték el. De mit tud a Salt? Írta: Bagi László.

Mátészalkai gyorsétteremtől a Michelin-csillagig: így vezetett Tóth Szilárd séf útja a csúcsgasztronómiába

Százezer magyar diákot (és öt cápát) már meggyőztek

Gimnáziumi barátokból lettek üzlettársak, 25 évesen pedig Magyarország legnagyobb diákkedvezmény-hálózatát vezetik. A Cápák közöttben azok is megismerhették László Miklóst és Gyarmati Fannit, akik nincsenek benne több tízezres TikTok-követőtáborukban. Írta: Vámosi Ágoston.

Százezer magyar diákot (és öt cápát) már meggyőztek – nemzetközi piacra lép a Diverzum

The post Mácsai, Azahriah, Revolut-csalások, influenszerek – 2023 sztorijai a Forbes.hu-n appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés