:

Megér 200 ezer forintot egy csúcs okos air fryer?

Megér 200 ezer forintot egy csúcs okos air fryer?

A forrólevegős sütők itthon is tarolnak, a választék nagy, de lehet még újat mutatni ebben a szegmensben? Evolúciós ugrással kecsegtet a Philips HD9880, megnéztük, hogy van-e ennek létjogosultsága, és hogy mennyire végez jó munkát.

Bár még nincsenek végleges adatok, nagyon úgy fest, hogy 2023 nem csak a tévés és telefonos szektor számára lesz gyenge év Magyarországon. A háztartási gépek piaca sem szárnyal, az iparági berkekből származó információk értelmében e téren is visszaesés várható.

Azonban akad olyan termékcsoport, amely e sötét időkben is főnixként tör a magasba. Ezek egyike a forrólevegős sütőké, hiszen az air fryerek iránt a globális trendeket követve hazánkban is folyamatosan nő az érdeklődés.

Philips HD9880 air fryer.

Látják, tudják, érzik ezt a piaci szereplők, hiszen amíg pár éve csak egy-két meglehetősen hasonló modell közül lehetett válogatni, mostanra egészen komollyá bővült a kínálat. A gyártók egy része pedig keményen ráfeküdt a kutatás-fejlesztésre, hogy innovatív, vagy legalábbis annak tartott megoldásokkal lépjen el a konkurenciától. Közéjük tartozik a Philips is, amely elhozta Magyarországra is a legújabb über prémium kategóriás, különféle extrákkal kitömött modelljét. Én keményvonalas air fryer-ultra vagyok, napi szinten használok ilyen eszközöket otthon és a melóban egyaránt, úgyhogy nagyon kíváncsi voltam, hogy mit tud a masina, pláne, hogy a cég tavalyi terméke is már nagyon tetszett.

Jó az air fryer?

Itt korábban már írtunk arról, hogy mi is az az air fryer, és mire jó, úgyhogy most csak röviden a lényeg. Ezek tulajdonképpen kompakt testbe zárt, szabadonálló, könnyen mozgatható forrólevegős sütők. Azaz nincs szükségük sem zsírra, sem olajra, sem egyéb más közegre, és mégis képesek megpárolni, megfőzni vagy megsütni az ételt, legalábbis a jobb masinák. Ez a megoldás több előnnyel is jár, például el lehet felejteni az olajszagot, hogy arról már ne is beszéljünk, hogy egészségesebb is.

Az pedig tényleg csak a hab a tortán, hogy energiahatékonyabb is, mint mondjuk egy hagyományos sütő vagy főzőlap Egy valóban jó, tehát a kényelmesen használható, megfelelő sütési teljesítményt biztosító, egyszerűen tisztítható kompakt forrólevegős sütő óriási ajándék az élettől. Ugyanis segítségével akár negyedóra-húsz perc alatt friss és forró étel készíthető, hogy aztán használat után csak visszategyük a gépet a szekrénybe. Én mindenkit csak bátorítani tudok arra, hogy próbáljon ki egyet, jó eséllyel imádni fogja!

 

Korrekt külső!

Egy forrólevegős sütőnél egész sok mozgástere van a dizájnereknek, akik játszhatnak a formákkal, színekkel, a kezelőpanellel. Itt éltek is a lehetősséggel a formatervezésért felelős munkatársak.

A dizájnt jól eltalálták. Kép: Philips

Elegáns, visszafogottan minimalista és kétségkívül karakteres készüléket tettek le az asztalra ugyanis. A fekete színezés a középen végighúzódó csíkkal telitalálat, és a végeredmény teljesen rendben van.

Ezt a modellt nyugodtan be lehet tenni szinte minden típusú konyhába, talán csak a kimondottan rusztikus enteriőrből lógna ki.

A hőálló fogantyúkkal ellátott Philips HD9880 egyike a legnagyobb forrólevegős sütőknek, hiszen 33,5 centis szélességéhez 35 centiméteres magasság, illetve 44,3 centiméteres mélység társul, emiatt egy kisebb, zsúfoltabb konyhában problémát okozhat az elhelyezése. Viszont akár át is lehet vinni egy másik helyiségbe, vagy akár kitenni az erkélyre jó időben.

A sütőtér messzire kihúzható.

A súlya 9,4 kilogramm, amivel meglehetősen nehéznek számít, és emiatt egy idősebb vagy gyengébb embernek nem biztos, hogy ez a legjobb választás. De ez a méret és tömeg azért még ahhoz elég kicsi, hogy az autóba könnyen be lehessen pakolni, és így egy nyaralásra egyszerűen magával viheti az ember. Egy kempingben vagy akár egy hagyományos szálláson, víkendházban egy ilyen készülék kincset érhet.

Sokoldalú szakács

Kifejezetten sokoldalú eszközről van szó, ugyanis a hőmérséklet 40–200 Celsius-fok között állítható.

Sokoldalú masina. Kép: Philips

Ez pedig azt jelenti, hogy a hagyományos sütés és grillezés mellett alkalmas párolásra, főzésre, szuvidálásra, dinsztelésre, melegen tartásra, de még akár a mirelit, lefagyasztott élelmiszerek kiolvasztására is, sőt gyümölcsaszalóként is bevethető.

Készíthető benne sült vagy grillezett zöldség, illetve hús mellett akár pörkölt, kása, sütemény, illetve joghurt is. Tehát tényleg egy igazi konyhai mindenesről van szó, ráadásul megfelelő beállítások mellett az ételek minősége is kifogástalan.

Olykor az a kritika éri az air fryereket, hogy kiszárítják az ételt, és az az igazság, hogy ebben sokszor lehet is valami. Korábban én is használtam olyan masinát, amely szikkasztott, fonnyasztott, első kézből tapasztaltam, hogy ez valós probléma lehet.

Viszont itt ezt teljesen jól megoldották, minden kellően szaftos, nem távozik a nedvesség sehova, csak ha direkt azt akarjuk. Ez többek között a cég szabadalmaztatott Rapid CombiAir technológiájának is köszönhető, amely lehetővé teszi a légkeverés sebességének módosítását is.

Nagy extrája az ételhőmérő.

Itt kell megemlíteni a termék egyik komoly extráját: a beépített (hús)hőmérőt csak bele kell szúrni az ételbe, és állandóan látjuk, hogy milyenek a hőviszonyok az ételen belül. Ez például a tökéletes steak elkészítésénél igen fontos tényező. Tapasztalataink alapján ez a szolgáltatás jól működik, szóval nemcsak az ötlet remek, hanem a megvalósítás is megfelelően sikerült.

Hányan laknak jól?

A modell űrtartalma durván 8 liter, a cég szerint maximum két kilogrammnyi étel elkészítését teszi lehetővé a készülék, amivel jelenleg a legnagyobb kapacitású termék a piacon. Mi arra jutottunk, hogy a túl nagy mennyiség már a minőség rovására mehet, hiszen ha egymásra halmozzuk mondjuk a combokat vagy a krumplikat, akkor előfordulhat, hogy amik szélen vagy felül vannak, azok már tökéletesre pirultak, viszont a belül lévők még nem sültek meg annyira. Ezen persze lehet segíteni valamelyest a folyamatos átrendezéssel, de azért ez nem az igazi.

Úgyhogy azt mondanánk, hogy két-három embernek lehet benne annyi ételt sütni-főzni egyszerre, hogy jól is lakjon mindenki.

Tehát egy hagyományos sütő vagy nagyobb lábos, kondér kiváltására azért nem teljesen alkalmas.

A megszokottnál több étel elkészítését teszi lehetővé a nagy sütőtér.

De ha többen szeretnének enni akkor sincsen tragédia, hiszen a masina gyorsan dolgozik. Egy adat sült krumpli, néhány szelet tarja, csirkecomb, szárny vagy kolbász durván negyed óra alatt elkészíthető benne. A teflon bevonat nem ragad, nem tapad rá semmi, de azért érdemes tisztán tartani. A cég a termékkommunikációban kiemeli, hogy a sütőtér, az alkatrészek akár mosogatógépben is tisztíthatók. De mivel érzékeny felületről van szó, jobb erre az ősi kézműves módszert használni, azaz meleg vízzel gyengéden átdörgölni a szennyezett részt.

Bolondbiztos kezelés, okos funkciók

A fejlesztések során kiemelt figyelmet kapott a könnyű kezelhetőség, illetve hogy a felhasználóknak ne kelljen sokat pepecselni a legjobb beállítások megtalálásával. A frontfelületen helyeztek el egy LCD-kijelzővel kiegészített vezérlőpanelt, amelyen gyorsan megadható manuálisan a sütési idő, a hőfok, illetve a használati mód. Emellett jó pár kész program is helyet kapott a termék elektronikájában. Így tehát csak ki kell választani, hogy milyen típusú ételt szeretnénk készíteni, és a többit rá is lehet bízni a masinára, az magától belövi a megfelelő értékeket.

A kezelés kifejezetten felhasználóbarát.

Ez azért ma már nem számít ritkaságnak, az viszont igen, hogy a terméket megtámogatták igen jól működő smart funkciókkal.

Rendelkezik beépített wifivel, és ennek révén képes kapcsolatot teremteni mobileszközzel, illetve egészen pontosan az azon futó NutriU nevű alkalmazással. Itt rengeteg recept közül választhatunk, amelyekre elég csak rábökni, és az app ezek után átveszi az eszköz felett az irányítást.

A programozott parancsoknak köszönhetően így akár menet közben is változhatnak az egyes beállítások úgy, hogy nekünk ehhez semmit nem kell tenni. Tehát például a burgonyánál először alacsonyabb, párolásra alkalmas hőfokkal indít, hogy aztán fokozatosan növelje a hőmérsékletet, aminek köszönhetően végül szépre pirítja a krumplit. A legjobb pedig, hogy ezeket a felhasználó maga is módosíthatja, amiket a szoftver meg is jegyez. Sőt, arra is van mód, hogy mi kreáljunk saját recepteket.

Az alkalmazás remek, abszolút hozzáadott értéket jelent.

De természetesen meg lehet maradni a régi jó, hagyományos módszernél is, amikor is az ember 5 percenként megnézi, hogyan áll az étel, és ha úgy gondolja, a készüléken lévő, gombként is funkcionáló tárcsát használva változtat a beállításokon, hogy a végeredmény a lehető legjobb legyen. Tehát próbál aktívan részt venni a sütésben-főzésben, kicsit úgy, mintha a tűzhely vagy a sütő mellett totyogna. Én személy szerint e klasszikus iskola híve vagyok, de tény, hogy ez időigényes, úgyhogy volt, hogy rábíztam a főzőcskézést az applikációra, és teljesen jól működött a dolog.

Megéri az árát a Philips HD9880?

Nagyjából 180 000 forintot kell letenni az asztalra ezért az air fryerért, amivel jelenleg a termékkategória csúcsát képviseli árban. Ezért cserébe az ember joggal várná el, hogy tulajdonságaiban is top legyen, és hát a Philips HD9880 nem is okoz csalódást. A kapacitása kiemelkedő, a teljesítménye dettó, kifejezetten sokoldalú, az ételek finomak lesznek benne, a tisztítása és a kezelése is egyszerű.

Belekötni semmibe nem lehet, ez tényleg egy prémium szintű modell, amelynek az ár-érték aránya is rendben.

De még így sem ajánlanám feltétlenül mindenkinek. Ha valaki egyedül él, jellemzően csak magának készítene ételt, akkor egy ekkora masina felesleges lehet. Egy nagyon pici és/vagy túlzsúfolt konyhában is lehet, hogy jobban beválna egy kompaktabb modell. Illetve az is tény, hogy egyszerre csak három embernek való adag fér bele, tehát aki egy nagyobb családra, társaságra főz rendszeresen, az nem fogja vele tudni kiváltani a sütőt.

A Philips HD9880 egy sokoldalú, prémium kategóriás eszköz.

A bevezetőben szóba került, hogy evolúciós ugrással kecsegtet a modell. Tény, hogy a beépített ételhőmérő, az intelligens automatizált sütési-főzési funkciók, valamint a légkeverés mértékének változtatása is életképes innováció. Remek, hogy ebben a termékcsaládban is érezhetően akarnak és tudnak is újat mutatni a piaci szereplők. Mert abból, hogy egymást akarják felülmúlni, végső soron mi, végfelhasználók profitálunk.

The post Megér 200 ezer forintot egy csúcs okos air fryer? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés