:

Súlyos adósságot nyögnek a magyar kórházak. A 90 milliárdos konszolidáció kevés lesz.

A Magyar Államkincstár adatai szerint soha nem volt még november végén 130 milliárd forint az a tartozásállomány, amit a kórházak görgetnek maguk előtt. – írja az Economix a Magyar Államkincstár számaira hivatkozva. Az egyetemi klinikák is bajban vannak.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az Economix-nak elmondta, hogy a korábban bejelentett 90 milliárd forintos konszolidáció nem lesz elég, elindult, már januárban újabb 50 milliárdra lenne szüksége az intézményeknek.

Az egyetemi klinikák közül Debrecenben van a legnagyobb baj:

A Semmelweis Egyetem 1,244 milliárd forint, a Szegedi Tudományegyetem 9,456 milliárd forint, a Pécsi Tudományegyetem 6,711 milliárd forint, míg a Debreceni Egyetem 11,119 milliárd forint adósság rendelkezett november végén.

Az adósság oka kettős: egyrészt a súlyos infláció a kórházak büdzséjét is megterhelte, másrészt a rezsiköltségeket is nehezen tudják kigazdálkodni az intézmények.

Rásky szerint fontos pozitívum a kórházak Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz (KEF) kerülése hiszen ezzel a lépéssel a kormány elismerte az alulfinanszírozottságot, és vállalta, hogy biztosítja a szükséges költségvetési forrásokat. 

A KEF januártól már 81 intézmény üzemeltetéséért lesz felelős. A szervezet főigazgatója elmondta, hogy az átvétel miatt a megyei kórházak 85-90 százalékával, a fővárosiak közül mindegyikkel megtörtént már a megállapodás.

Az adósságrendezést Orbán Viktor is megemlítette tegnap. Ennek fényében Rásky bízik Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár ígéretében, amit egy december eleji egészségügyi konferencián tett, miszerint:

ha kell, megoldják.

The post Súlyos adósságot nyögnek a magyar kórházak. A 90 milliárdos konszolidáció kevés lesz. appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés