:

Itt az állami cégvezető, aki még Orbán Viktornál is sokkal többet keres

Nyolc állami vállalat biztosan az engedélyezett legmagasabb bért folyósítja a vezetőjének, de szarporodnak az álláshalmozók is.

Nem volt elég a havi ötmilliós cégvezetői fizetése az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatójaként, január óta még egy állami vállalat ügyvezetőjeként vesz föl csaknem hárommillió forintos díjazást a számos egyéb pozícióval is kitüntetett Palkovics László – derítette ki a 24.hu. 

A portál szerint a volt innovációs miniszter az – 52 milliárd forintból kiépített zalai tesztpálya felett diszponáló – Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezetőjeként veszi fel a második állami cégvezetői fizetését. 

Ezzel minden bizonnyal a legjobban kereső állami menedzser lett, még úgy is, hogy nem tudni, a győri Széchenyi István Egyetemet működtető alapítvány kuratóriumi elnöki posztját mennyiért tölti be (a kuratóriumi tagokról már régóta tudni lehet, hogy nagyjából 1,5 millió forintot kapnak havonta). Palkovics vezeti továbbá az alapítvány mellett létrehozott vagyonkezelő holdingot is, valamint ő a Rába Járműipari Holding Nyrt. felügyelőbizottságának az elnöke is (a rendelkezésre álló, 2022-es adatok alapján) nagyjából 700 ezer forintos fizetésért.

Mindezekkel a volt miniszter legalább havi bruttó tízmillió forintra tehet szert az állami cégek jóvoltából, de záró miniszteri vagyonnyilatkozatában még egy havi 900 ezer forintos kutatóprofesszori cím is szerepelt. Arról már írtunk, hogy a bruttó átlagbérrel együtt növekszik Orbán Viktor és a parlamenti képviselők fizetése, így jövőre 6,5 millió forint felett kereshet havonta a miniszterelnök.

De Palkovics mellett más állás- és fizetéshalmozókat is találni az állami cégek élvonalában: Trembeczki László például négy, a honvédelmi tárca alá tartozó céget igazgat összesen 7,8 millió forintért havonta. De az Orbán Ráhel barátnőjeként ismertté vált Jakab Zsófia is két lovat ül meg: a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatójaként begyűjtött havi 1,5 milliós fizetésével nem tartozna a legjobban kereső állami cégvezetők közé, ám futja az idejéből egy másik teljes állásra is, az Magyar Turisztikai Ügynökség marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyetteseként további 2,5 millió forintot kap.

A cikk szerint nyolc állami vállalat biztosan az engedélyezett legmagasabb bért folyósítja a vezetőjének. A mamutcégek közül:

a 23 ezer főt foglalkoztató Magyar Postánál és a 17 ezer dolgozót mozgató MÁV-nál is havi bruttó ötmillió forintot vihet haza a vezérigazgató, a korábban Lázár János mellett dolgozó Balczó Barnabás, illetve Pafféri Zoltán.  Ötmilliós alapbér jár a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt vezető Lakner Zsuzsának,  a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatójának, Sipos-Tompa Leventének,  az MVM vezérigazgatójának, Mátrai Károlynak, valamint  a Szerencsejáték Zrt. első emberének, Mager Andrea egykori tárca nélküli miniszternek is (aki emellett tagja a 30 százalékban állami tulajdonú Magyar Bankholding igazgatóságának).

Több állami cégnél az átlagfizetés már meghaladja az egymillió forintot, miközben a legnagyobb foglalkoztatók közé tartozó Postánál és a Volánnál a 400 ezret sem éri el, derül ki lap kutatásai nyomán.

The post Itt az állami cégvezető, aki még Orbán Viktornál is sokkal többet keres appeared first on Forbes.hu.