:

Ezt mondja a Tiborcz-közeli beruházó a Soroksár-Gyál környéki óriásberuházásról

Ezt mondja a Tiborcz-közeli beruházó a Soroksár-Gyál környéki óriásberuházásról

Megszólalt a kétkerületnyi, Tiborcz-közeli beruházás fejlesztője: azt írták, nem lesz akkugyár, sem vegyi elosztó a területen.

A Telex kérdésére azt írta a Soroksár és Gyál területén tervezett óriásberuházás fejlesztője, a Földber Ingatlanfejlesztő Kft.:

„Az érintett területen nem lesz akkumulátorgyár, nem lesz hulladéklerakó, és nem lesz semmilyen veszélyes anyag, vegyiüzem vagy vegyianyag-elosztó sem. Ez fel sem merült bennünk.

A beruházással érintett területen a környezetre nagy hatást nem jelentő raktározási célú épületek, utak fejlesztése, továbbá azok környezetkímélő működtetésének biztosítása érdekében tehergépjárművek parkolását és zöld hidrogénnel való feltöltését biztosító üzemanyagtöltő állomás építése szerepel a terveinkben.”

Szeptember 14-én jelent meg egy kormányhatározat arról, hogy Soroksár és Gyál területén termőföldeket, szántókat, legelőket és erdőket jelölt ki a kormány beruházási célterületnek. Civilek attól féltek, hogy kínai vegyianyag-elosztó épül majd a területen, de a beruházó friss válaszából úgy tűnik, nem erről van szó. A Földber Ingatlanfejlesztő Kft. egyik tulajdonosa, az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz közelinek nevezett Főnix Magántőkealap.

2000 milliárd forint: kiderült, ki a két magyar csúcsoligarcha

Logisztikai és raktározási beruházás

A Földber szerint a Soroksárt és Gyál városát érintő területen a fejlesztő és a betelepülő beruházók

„komplex és környezet-kompatibilis logisztikai és raktározási beruházást” fognak megvalósítani.

Magyarország (Budapest) több nagy páneurópai szállítási útvonal szempontjából is kifejezetten jó fekvésű. A Telex forrásai azt mondták, településfejlesztési és városrendezési szempontból sokkal előnyösebb, ha koncentrált helyszíneken jelennek meg a logisztikai központok, nem pedig rendszertelenül, az egyes beruházók egyedi igényeinek megfelelően. Az ilyen projektekhez szükséges infrastruktúra-fejlesztések (ideértve a közúti útkapcsolatokat és közművesítéseket) a méretgazdaságosság miatt ráadásul gyorsabban és költséghatékonyabban tudnak megvalósulni. Nem elhanyagolható előny, hogy egy ipari parkon belül a cégek kapcsolatban lehetnek egymással. A Földber szerint az ilyen volumenű és stratégiai helyszínen megvalósuló beruházások jelentősen vonzzák a külföldi működőtőke beáramlását, amelynek vitathatatlan gazdaságfejlesztő és munkahelyteremtő jelentősége van.

The post Ezt mondja a Tiborcz-közeli beruházó a Soroksár-Gyál környéki óriásberuházásról appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés