:

Minden idők legdrágább sztrádaépítése kezdődik Magyarországon

Óriási autópálya-építést jelentett be Lázár János: ez lehet minden idők legdrágább sztrádája Magyarországon.

Jövőre indulhat el Zalaegerszeg bekötése a hazai gyorsforgalmi hálózatba, a 44 kilométeres szakasz megépítésének teljes költségét 400 milliárdra taksálta Lázár János építési és közlekedési miniszer – írja a Világgazdaság.

A kilométerenkénti 9,2 milliárd forint még az M6-os fajlagos költségén is túltesz. Ez utóbbi 4,5 milliárd forintba került kilométerenként.

Több ebből Kapja a pofonokat, nem talál magára a zuhanó forint Ezért vizsgálódik Musk ellen az EU

Lázár János a Balaton melletti Fenékpusztán a hétvégén arról beszélt, hogy újraindítaná jövőre a 76-os út kétszer két sávos autópályává történő bővítését, azaz Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő M76-os beruházást, amely a becslése szerint 400 milliárd forintba kerülne.

Az M76-os megyeszékhelyig tartó 55 kilométeres útvonalából eddig 8,6 kilométer készült el. A Zalaegerszeg és Fenékpuszta közötti 44 kilométeres szakaszra vonatkozóan ugyan a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. 2022 februárjában kiírta a kivitelezői közbeszerzési eljárásokat, de júniusban visszavonta a beruházási stop miatt.

A magas költségeket magyarázhatja a szakasz komplexitása. A tervek szerint az M76-os a zalaegerszegi járműipari tesztpálya részeként is működik majd, ahol egy tíz kilométeres szakaszt tesztútként alakítanának ki nagy sebességű tesztek elvégzéséhez.

A szakaszon harminchat híd épül, ezek közül négy völgyhíd lesz, egy pedig a Zala folyón ível át.

The post Minden idők legdrágább sztrádaépítése kezdődik Magyarországon appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés