:

Kepes András: Ti nem bűntelenek vagyok, csak még nagyon fiatalok

Kepes András: Ti nem bűntelenek vagyok, csak még nagyon fiatalok

A kételkedés értékéről szól legújabb könyve, mely a kukások visszajelzései alapján az egyik legsikeresebb írása – Kepes András népszerűségről és vállalható viselkedésről is beszélt a Forbes Flow All Stars színpadán.

Kepes András íróvá vált tévés műsorvezető, újságíró, dokumentumfilmes legújabb könyve októberben jelent meg. A lélektani krimik vonásait felvillantó sorsregény címét – Két macska voltam – egy Karinthy-idézetből kölcsönözte, főszereplőjét többek között egy rendőrből lett betörőből gyúrta.

Ha az embert már a kukás is olvassa, az a népszerűség csúcsa

Kepes András kukásörömben (is) méri a sikert. Azt mondja, a Desszert című műsora után volt hasonló sikere, melynek első adásában egyik vendége egy szemétszállító volt. „Az után valahányszor elment mellettem egy kukásautó, boldogan integettek nekem róla az emberek. Ma reggel Krisztián, aki a szemetet szállítja most nálunk, szólt, hogy már megrendelte a könyvet, de csak jövő héten érkezik, jönne majd aláíratni. Na ez már a népszerűség csúcsa.”

Nemcsak a kukásoknál, hanem a betörőknél is népszerű. Egy ismerőse mesélte el nemrég, hogy a nagymamáját kirabló betörő három dolgot vitt magával: készpénzt, ékszereket és a Tövispuszta című korábbi regényét.

Kétely nélkül nincs gondolkodás

Kepes szerint regénye egy ember önmagával való szembesülése. „Ő maga az idézetbeli két macska. A főhős egy rendőr, aki saját maga után is nyomoz.”

Ez rólunk szól, mindannyiunkról, nem egy kritika. Fotó: Fekete Csaba

„Akiben nincs legalább két macska, azt el kell nagy ívben kerülni. Mert akkor ő azt hiszi, hogy tudja ez egyetlen létező igazságot.

Olyan korban élünk, amikor az emberek egy része ezt hiszi magáról, vagy elhiszi másról. Ez a könyv arról szól, hogy ez a világ sokkal összetettebb ennél magánéletileg, társadalmilag és történelmileg is.

Kételkedni kell! Ellentétben azzal, hogy az ideológusok és a vallások azt gondolják, hogy a kétely rossz dolog, én azt mondom, hogy kétely nélkül nincs gondolkodás.”

A bűn, mint olyan, kezd teljesen normálissá válni

A regény főszereplőjének karakterét Kepes András két személyből gyúrta össze. Egyikünk egy közeli ismerőse, másikuk egy a kilencvenes években a lapokban szereplő betörő. Az egykori rendőrt az író akkoriban bemutatta egy dokumentumfilmjében és egy riportkötetében is, miután a börtönben látogatta és beszélgetett is vele. Sokan kérdezték, miért nem írja meg ezt a Viszkisénél izgalmasabb történetet, de nem érdekelte, nem volt készen rá.

„Milyen érdekes, hogy a bűn, mint olyan, kezd teljesen normálissá válni. Eljutottunk egy olyan korba, amikor a simlis dolgok elfogadottá váltak a legfelsőbb színtereken, a politika legmagasabban lévő szintjein is” – véli Kepes.

A könyvben a családapa a kádári diktatúra elől vonul ki egy tanyára, ahol végül megvalósítja saját családi, tekintélyelvű diktatúráját. „Ha már együtt élünk vele, olyan mélyen beivódik a sejtjeinkbe, hogy nem tudunk tőle szabadulni.

Ez rólunk szól, mindannyiunkról, nem egy kritika. Ez életünk regénye, az összes pitiánerségünkkel, a hősiességünkkel, kisszerűségünkkel és nagyvonalúságunkkal együtt.”

Kepes András Galavits Patrik újságíróval beszélget a Forbes All Stars színpadán Fotó: Fekete Csaba

Mindig lehet úgy viselkedni, hogy az később vállalható legyen

Kepes András szerint senki nem tudna mutatni olyan munkát az életpályáján, amit ne lehetne vállalni.

„Mindig lehet úgy viselkedni, hogy az vállalható legyen. Ha nem lehet, akkor onnan fel kell állni” – mondta, majd hozzátette, ő szerencsés helyzetben volt, egészen fiatalon sikeres volt már. „Hálistennek nem volt olyan helyzet, hogy más székébe kellett volna beülnöm, de én nem ültem volna be” – mondta arra a felvetésre, hogy igazságtalanul eltávolítottak pozícióját átvenné-e.

Arról is beszélt, hogy amikor a rendszerváltás után a köztévét azzal kritizálták, hogy akik ott voltak, a politikai kapcsolataik miatt kaptak lehetőséget és elvették a teret a tehetséges fiataloktól, ő azonnal felállt és távozott az MTV-től. Később persze kiderült, a kritika egyáltalán nem neki szólt, az eredeti címzett természetesen meg sem mozdult.

„Mindig a konkrét helyzetet kell megpróbálni analizálni, hogy dönthessünk, mi tisztességes és mi nem.”

Nem bűntelenek vagytok, csak fiatalok

A megalkuvások, a tűrések és csendben maradások generációkon át újra és újra ismétlődő fogalmak Kepes szerint. „A következő sosem érti, az előző miért tűrte, amit eltűrt. Aztán az új generáció elköveti a saját megalkuvásait.

Sokat mondom gyerekeimnek: ti nem bűntelenek vagyok, csak még nagyon fiatalok.”

The post Kepes András: Ti nem bűntelenek vagyok, csak még nagyon fiatalok appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés