:

Óriási pert bukott a Google – ez most mindent átírhat

Hivatkozási alap lehet a későbbiekben a döntés.

Fontos csatát nyert a Fortnite készítője, az Epic Games a Google ellen az amerikai bíróságon, írja a BBC Business: a törvényszék szerint a tech óriás illegális monopóliumot működtet.

Az Epic még 2020-ban perelte be a Google-t azzal a váddal, hogy a Google Play alkalmazás-áruházzal torzította a versenyt a riválisaival szemben. A Play áruházzal több százmillió ember telepít alkalmazásokat a Google Android szoftverére.

Több ebből Liptai Claudia: Állandóan rettegek a pénztelenségtől Óriási pert bukott a Google – ez most mindent átírhat

A Google fellebbez az ítélet ellen, továbbra is védve saját üzleti modelljét, viszont Tim Sweeney, az Epic vezetője örömteli hírként fogadta a döntést.

„Győzelem a Google felett! Négy hét részletes bírósági tanúvallomás után a kaliforniai esküdtszék minden tekintetben a Google Play monopóliuma ellen döntött” – írta Sweeney az X platformján. Elmondása szerint a bíróság januárban kezdi tárgyalni a kártérítés kérdését.

Az ügy ugyanis a Google által az Android alkalmazások fejlesztőire kiszabott 30 százalékos tranzakciós díját is vitatja.

„Az Android és a Google Play több választási lehetőséget és nyitottságot biztosít, mint bármely más mobilplaform. A tárgyaláson egyértelművé tettük, hogy keményen versenyzünk az Apple App Store-jával, valamint az Android-eszközökön elérhető egyéb alkalmazásboltokkal” – nyilatkozta Wilson White, a Google kormányzati ügyekért és közpolitikáért felelős alelnöke.

Az Epic Games-nek nem ez az első, monopóliumot támadó ügye, korábban az Apple-el folytattak jogi vitát. A rendelkezés akár még precedensjogot is teremthet. Eddig kétes volt, mennyire tekinthetőek jogilag monopóliumnak vagy minimum a versenyt torzító szolgáltatásnak a Google vagy az Apple saját platformjain kialakított applikációs áruházai, a mostani döntés viszont hivatkozási alap lehet a későbbiekben mind az Epic, mind pedig a többi független alkalmazásgyártó számára.

The post Óriási pert bukott a Google – ez most mindent átírhat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés