:

Íme a válasz az orosz gázmanipulációs lépésekre

Megkapják az EU tagállamai a válaszfegyvert az orosz gázmanipulációs lépésekre, hogy megvalósulhasson a jelentős függőség érdemi mérséklése és az orosz gázról leválás 2027-re.

Az orosz gázmanipulációs lépések és a gázszállítások fegyverként való felhasználása miatt megkapják a tagállamok azt a jogot, hogy átmenetileg korlátozzák az EU területére érkező orosz vezetékes és LNG-alapú gázszállításokat, hogy az orosz gázról leválás ne jelentsen számukra biztonsági fenyegetést. Vagyis ne tudja őket zsarolni az orosz fél a folyamat során.

Több ebből Maxi-Dubaj: a szomszédban már építkezik az ötletgazda milliárdos Aki dolgozni akar, az meg tud keresni 500 ezret Magyarországon – mondja a tendereken taroló milliárdos

Ezt a nagy horderejű politikai alkut az uniós tagállamokat tömörítő Tanács és az Európai Parlament tárgyalódelegációja hozta meg – írja a Portfolio.hu.

Ha Oroszország megpróbálná az ellátásbiztonságon keresztül zsarolni az egyes tagállamokat, akkor ez ellen fel lehet lépni a szállítások korlátozásával (ami rögtön megfosztja az orosz felet a bevételektől), de csak körültekintő módon, és csak átmenetileg.

Ezzel az oroszok következő évekbeli zsarolási potenciálja jelentősen gyengülhet.

Mit jelent ez Magyarországnak?

Magabiztosabban haladhat az orosz gázról leválás, a jelentős függőség enyhítése, hiszen kevésbé kell tartania a Gazprom felőli megtorló lépésektől, például a gázszállítások direkt akadályoztatásától. Másrészt jobban kell figyelnie azokra a „kapuőr” tagállamokra, főként Bulgáriára és Szlovákiára, amelyeken keresztül hozzájut az orosz importgáz jelentős részéhez, és amely tagállamok a most megkapott jog alapján felléphetnek az orosz gáz ellen, ha azzal nem sodorják veszélybe a magyar ellátásbiztonságot.

The post Íme a válasz az orosz gázmanipulációs lépésekre appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés