:

Aki dolgozni akar, az meg tud keresni 500 ezret Magyarországon – a Bayer Construct vezetője szerint mindenki felelőssége az építőipar befagyása

Mindenki felelőssége, hogy befagyott a piac – vallja Balázs Attila, aki cégével, a Bayer Constructtal jó évet zártak, 120 milliárd forinttal terveznek.

A Telexnek adott interjújában a Bayer vezetője beszélt arról, hogyan lett ipari alpinistából milliárdos nagyvállalkozó, Aligán dolgozó segédmunkásból az aligai üdülő tulajdonosa és fejlesztője, lakásokat és bevásárlóközpontokat építő vállalkozóból stadionok felújítója és a Paks II. beruházás egyik potenciális kivitelezője.

Elmondása alapján az állami pályázatokon az nyer, aki beleteszi a munkát és mer pályázni, az állam pedig azért vesz tőle irodákat, mert ő adja a legjobb árat. Arról is mesélt, hogyan lehetne szerinte feléleszteni a magyar lakáspiacot.

A Balázs Attila tulajdonában álló Bayer a nagy állami építőipari beruházások nyertese volt az elmúlt években, számos helyen alvállalkozóként vettek részt. Referenciái között ott van a Puskás Aréna és több vasúti és útépítési projekt, például a Kerepesi úti sportpark, de a piacról is kapnak munkákat bőven: Váci Greens irodakomplexum, Agora Budapest, Etele Pláza.

Mindenki felelős

A számos állami támogatást és tengert elnyerő vállalkozás tulajdonosa szerint a titok, hogy megfizethető lakást kell építeni a magyar bérek mellé.

Nem tartanak ott a bérek, hogy az emberek ki tudjanak fizetni 1,6 milliós négyzetméterárakat.

Azért fagyott be a piac, mert ilyen áron értékesítette a lakásokat a piac.„Ezért mindenki felelős, mindenkinek benne van ebben egy kicsit a keze. A fejlesztő, a kivitelező, mindenki szépen emelte, emelte, emelte az árat, és eljutott egy olyan szintre, ami utána megfizethetetlen lett a magyar emberek számára.”

Ugyanakkor azt is kifejtette, hogy 2-300 ezer forintos havi törlesztőrészleteket ki kell tudni kalkulálni egy háztartásban.

„Ma aki dolgozni akar, az az 500 ezer forintot meg tudja keresni Magyarországon. Az nem tudja megkeresni, aki nem akar dolgozni. Ha ketten dolgoznak, és az egymillió forintot hazaviszik, akkor abból 300 ezret lehet lakástörlesztésre fordítani.”

Nem dolgozunk az állammal

Balázs Attila szerint csak úgy próbálják beállítani, hogy a Bayer az államnak dolgozik, ő azonban örül a marketingnek. Vállalkozása nagyjából tíz év érte el azt a méretet, hogy elkezdtek felfigyelni rá.

Tiborcz Istvánról is kérdezte a Telex, róla elmondta, hogy sok építményt és intézményt rakott rendbe az országban, szép épületeken van ott a keze nyoma. Orbán Viktor vejével Balázs Attilának nincs közös üzlete jelenleg, de korábban dolgoztak a nevéhez kötődő ingatlanfejlesztő cégek megrendelésére vállalkozóként.

11 milliárdos vállalás

A Bayer cégcsoport egyik legnagyobb fejlesztése most Zuglóban zajlik, ahol eredetileg 950 lakást és irodaházakat építettek volna fel. Idő özben azonban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő megvásárolta a beruházást és a megváltozott igények miatt a lakásszámot 168-ra csökkentették, az irodaterületek mennyiségét pedig mintegy 150 ezer négyzetméterre növelték.

A beruházás részeként teljesen fölújítják a Bosnyák utcát, a Bosnyák közt, a Rákospatak utcát, a fővárosi kezelésben álló Csömöri utat a teljes infrastruktúrájával együtt. A gigaberuházásról mi is írtunk.

„Húsz év alatt nem történt ott ennyi fejlesztés összesen, amennyit mi ott végrehajtunk most. Ez a projekt telken kívüli, 11 milliárdos vállalás.”

The post Aki dolgozni akar, az meg tud keresni 500 ezret Magyarországon – a Bayer Construct vezetője szerint mindenki felelőssége az építőipar befagyása appeared first on Forbes.hu.