:

Oktatás nélkül nincs munkaerő, munkaerő nélkül nincs jövő

Oktatás nélkül nincs munkaerő, munkaerő nélkül nincs jövő

A mobilitás jövője minden kétséget kizáróan az elektromosításról szól. Van egy vállalat, amely a modern hatjáslánctechnológiai megoldásain keresztül töri az utat a transzformáció előtt, és az első gyártó lesz, amely 2024-ben nyereséget realizálhat ezen a területen. Küldetésük sikerét több tényező is befolyásolja, ezek közül a legfontosabbról, a munkaerőpiaci helyzetről osztották meg gondolataikat a Forbesszal.

A Vitesco Technologiesnál hamar felismerték, hogy akárcsak Európában, úgy globális szinten is az elektromos autóké és a fenntarthatóságot szolgáló termékeké a jövő, így a megrendeléseik nagyobb része már ebből a szegmensből érkezik. A széndioxid-kibocsátás csökkentése melletti elkötelezettségüket tükrözi víziójuk is: „Electrified. Emotion. Everywhere”. Sikertörténetüket bizonyítja, hogy míg a konkurens vállalatok tőzsdei részvénye stagnál, addig ők folyamatos növekedést tudtak elérni az elmúlt két évben. Teszik mindezt a koronavírus világjárványból, a kedvezőtlen geopolitikai helyzetből adódó kihívások ellenére. A működésüket tovább nehezítik egyes lokális hatások, ilyen például az a feszült állapot, amely jelenleg a magyarországi, és kifejezetten a hajdú-bihar megyei munkaerőpiacot jellemzi.

„Debrecenben és vonzáskörzetében, párhuzamosan az autóiparhoz köthető vállalatok megjelenésével, éles verseny alakult ki a munkavállalókért. A mi helyzetünk kettős: egyrészt előnyben vagyunk a versenytársakhoz képest, hiszen még a helyi autóipari boom előtt megkezdtük a tevékenységünket a városban, másrészt viszont nekünk többségében szakképzett munkavállalókra van szükségünk, akinek a felkutatása egyre nagyobb kihívást jelent.” – fogalmaz Lukas Juranek, a Vitesco Technologies egyetlen magyarországi gyárának ügyvezető igazgatója. A vállalat már akkor elhatározta, hogy nagy energiákat fordít a képzés fejlesztésére, amikor megvetette a lábát a cívisvárosban. A termelésük magasan automatizált, a gyártósorok működtetéséhez speciális tudásra van szükség. Tisztán látták, hogy a siker felé az oktatáson keresztül vezet az út, ezért 2019-ben stratégiai együttműködést alakítottak ki a helyi oktatási intézményekkel.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán és a Debreceni Szakképzési Centrumban olyan partnerekre találtunk, akik meghallgatják az igényeinket, és lehetőségeikhez mérten úgy szervezik a képzéseiket, hogy azok találkozzanak a mi szükségleteinkkel. Mindazonáltal meg kell jegyeznünk, hogy bár az oktatási rendszerből kikerülő fiatal szakemberekben kiváló potenciál rejlik, lényegesen több tehetségnek is képesek lennénk karrierlehetőséget kínálni.”

Lukas Juranek

Véleményük szerint lényegesen nagyobb figyelmet kellene fordítani a jövő munkavállalóinak képzésére, helyben és országos szinten egyaránt. „Ezen a speciális munkaerőpiacon a kereslet jelentősen meghaladja a jelenlegi kínálatot. A pozitív változáshoz elengedhetetlen a probléma átfogó vizsgálata, és a megoldási utak feltárása. A feladat nem egyedi, a környező országok hasonló kihívásokkal néztek szembe az elmúlt évtizedekben, érdemes átvenni a jó gyakorlatokat a szomszédainktól, és tanulságokat levonva kialakítani a képzési stratégiát. Az oktatási intézményekkel közösen azon kell dolgoznunk, hogy kellően vonzóvá tegyük a mérnöki tanulmányokat, az autóipar világát, aminek eredményeként majd rendelkezésre állhat az a kritikus tömeg, amely szükséges a működés mindenkori stabilitásának biztosításához.” Az olyan termelésben alkalmazott okos megoldások révén, mint a folyamatok automatizálása, vagy a mesterséges intelligencia bevetése, a vállalat maga is igyekszik megragadni a technológiára nyitott jövő generáció figyelmét. A megfelelő struktúra és attraktivitás felépítése mellett azonban a helyi autóipar szereplőinek összefogását is szorgalmazzák. Bár a vállalat számít a döntéshozók támogatására, nem ül ölbe tett kézzel, amikor a tehetséggondozásról van szó.

Mi nem csak elvenni akarunk, hanem adni is. Tudjuk, hogy az oktatási rendszernek segítenie kell a vállalatokat az utánpótlásképzésben, azonban ennek fordítottjának is teljesülnie kell. Fair üzletet ajánlunk: a debreceni gyárunkban olyan értékes, gyakorlatban is hasznosítható tudással gazdagodnak a duális képzésünkben, vagy akár a kihelyezett tanszékünkön tanulók, amelyből profitálnak majd a szakmai karrierjük folyamán.”

Lukas Juranek

A Műszaki Karral helyben kialakított együttműködésük egyik alapfeltétele, hogy a járműmechatronikai hallgatók személyesen, a Déli Ipari Parkban lévő gyáregységükben, testközelből ismerjék meg a technológiáikat. Ugyanez igaz a szakképzésben tanuló mechatronikai és elektronikai technikusokra is. A fiatalokat megismertetik a termelési folyamataikkal, az első perctől kezdve bevonják őket a gyártás rejtelmeibe, majd a tanulmányaik végeztével visszavárják őket állandó alkalmazottként.

Nem csoda, hogy megtesznek mindent annak érdekében, hogy a saját igényeikhez igazítsák a képzést, ugyanis az elvárásaik speciálisak. „A hosszútávú sikerünk záloga a digitalizációban, a mesterséges intelligencia által működtetett rendszerekben rejlik. Jelenleg is alkalmazunk olyan technológiákat, amelyek ezeken a megoldásokon nyugszanak, azonban a jövő gyáráról alkotott elképzelésünk eltér a mostani modellünktől. Néhány év múlva az operátorokra kevesebb feladat hárul majd, a hatékonyságot a teljesen automatizált működésünk fogja biztosítani. A hangsúly tehát még inkább a meglévő és jövőbeli kollégáink szakmai felkészültségén lesz, nekik ugyanis képesnek kell lenniük a rendszereink üzemeltetésére.”

A vállalat nem csak a munkavállalók tudásának menedzselésében látja a megoldás kulcsát, nagy hangsúlyt fektetnek a fiatal generáció integrációjának elősegítésére is. Pontosan látják, hogy a kompetenciák fejlesztése mellett minden lehetőséget meg kell adniuk a ma és a jövő munkavállalóinak ahhoz, hogy a teljesítményük maximumát nyújthassák. Látják, hogy a prioritások átrendeződtek, az otthoni munkavégzés fontossága felértékelődött az új generáció szemében, igénylik a figyelmet, aktívan keresik az előrelépés lehetőségeit. „Mi mindezeket biztosítjuk a kollégáink számára. A növekvő elégedettségüket bizonyítja, hogy a legutóbbi globális felmérésünk alapján 75%-uk jó szívvel ajánlaná a Vitesco Technologiest az ismerőseinek, barátainak. Nem dőlhetünk azonban hátra, a régió gazdasági növekedésében érdekelt minden szereplővel – legyen szó a kormányról, a helyi önkormányzatról, vagy a piaci szereplőkről – közösen kell dolgoznunk azon, hogy egyrészt megteremtsük az ideális feltételeket a munkavállalók számára, másrészt biztosítsuk a munkaerő-állomány szükséges méretét és minőségét ahhoz, hogy a tevékenységünket sikerrel folytathassuk.”

The post Oktatás nélkül nincs munkaerő, munkaerő nélkül nincs jövő appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés