:

Tényleg Budapesten kezdődhetnek meg az orosz-ukrán béketárgyalások?

Mindkét fél nyitottabbnak mutatkozik, miután korábban Szijjártó Péter külügyminiszter közvetítői szolgáltatásokat kínált Moszkvának és Kijevnek.

Oroszország kész béketárgyalásokat kezdeni Ukrajnával egy nyugati ország területén – mondta az Izvesztyiának egy magas rangú forrás. Szerinte ilyen ország lehetne Magyarország, mivel Szijjártó Péter külügyminiszter közvetítői szolgáltatásokat kínált Moszkvának és Kijevnek.

A hírrel kapcsolatban az Euronews megjegyezte, nyilván a merő véletlen műve lehet, de akár tudatos is, hogy a kijelentés épp azon a napon hangzott el, amikor 1995-ben a magyar fővárosban aláírták a Budapesti Memorandum néven ismert egyezményt, ami hosszú időre kielégítően rendezte a Szovjetunió felbomlása utáni kapcsolatokat a korábbi tagállamok, főként Oroszország és Ukrajna között.

A lap szerint Szijjártó Péter erről a kérdésről tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Andrej Ermak ukrán elnöki hivatalezetővel is.

„Mindenképpen nagyra értékeljük Magyarország azon szándékát, hogy segítsen megállítani a vérontást, de a közvetítés csak a tárgyalási folyamat megszervezésének eszköze. A kulcskérdés továbbra is az, hogy a másik oldalon ki áll készen a tárgyalásra” – mondta Rodion Mirosnyik orosz külügyminisztérium szóvivője.

Korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jóváhagyta a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (NBP) döntését, amely elutasította az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat, amíg Vlagyimir Putyin áll az orosz állam élén.Ez azonban most változni látszik, miután az Egyesült Államok és Németország úgy döntött, hogy nyomást gyakorol Ukrajna vezetésére, hogy rávegye Kijevet az Oroszországgal való tárgyalások megkezdésére

November végén maga Putyin „tragédiának” nevezte az ukrajnai háborút, és ismét kijelentette, hogy Oroszország „soha nem utasította el a béketárgyalásokat”.

Moszkva és Kijev között a katonai konfliktus megoldására irányuló tárgyalások 2022 februárjában és márciusában zajlottak, először Fehéroroszország, majd Törökország közvetítésével. Ugyanezen év májusában az ukrán fél kilépett a tárgyalási folyamatból, miután kiderült, hogy a falu orosz hadsereg általi megszállása során Bucsában mészároltak le civileket.

The post Tényleg Budapesten kezdődhetnek meg az orosz-ukrán béketárgyalások? appeared first on Forbes.hu.