:
Breaking News

„Közúti kísérletek alanyai vagyunk. Akkor is, ha nincs Teslánk”

Kipakolt a Tesla volt dolgozója, aki 100 gigabájt méretű adatcsomagot szivárogtatott ki az elektromos autógyártó cég belsős anyagaiból.

„Ez mindannyiunkat érint. Közúti kísérletek alanyai vagyunk. Akkor is, ha nincs Teslánk. A gyerekeink is, akik az utcán járnak-kelnek.”

– mondta a BBC-nek a Tesla adatszivárogtatásért perelt volt dolgozója. Először adott ugyanis interjút Lucasz Krupski, aki még májusban szivárogtatott ki egy nagyobb, 100 gigabájt méretű adatcsomagot az elektromos autógyártó cég belsős anyagaiból a német Handelsblattnak.

Most a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy hiába jelezte aggályait a vállalaton belül, nem hallgatták meg, így nem volt más választása. A volt alkalmazott szerint a Tesla által használt mesterséges intelligencia nem biztonságos.

Ezek az autók autópilóta funkcióban már kormányozni és parkolni is képesek, de ehhez ma még szükség van arra, hogy a vezető a kezeit a kormányon tartsa. Krupski szerint sem a szoftver, sem a hardver nem biztonságos.

Krupski szerint az önvezető funkcióval rendelkező modellek esetében a cég bizonyos alapvető előírásokat nem tart be. Mérnökökre hivatkozva azt is állította, hogy

a Teslák olykor nem létező akadályokat érzékelve random fékezéseket produkálnak, amiket házon belül csak fantomfékezésnek hívnak; és erre az ügyfelek által megfogalmazott panaszokban is bőven találtak utalásokat.

Az egykori Tesla-dolgozó Krupski az illetékes adatvédelmi hatóságokkal is megosztotta az adatcsomagot. Azt is tudni lehet, hogy az amerikai igazságügy és autópálya-felügyelet is vizsgálatokat folytat a Teslánál az autópilóta funkcióval kapcsolatos aggályok miatt.

Februárban 362 ezer Tesla-modellt hívtak vissza egy kormányzati hatáskörben indított vizsgálat után. Májusban pedig több mint 1 millió autót volt kénytelen visszahívni cég a kínai piacról, biztonsági kockázatokra hivatkozva.

The post „Közúti kísérletek alanyai vagyunk. Akkor is, ha nincs Teslánk” appeared first on Forbes.hu.