:

Palya Bea: “A struktúra tett szabaddá”

Palya Bea: “A struktúra tett szabaddá”

Énekes-dalszerző, tanár, coach, megkerülhetetlen hang, nem csak a magyar zenében. Palya Bea számára nincs megállás, az elmúlt években is tanult, fejlődött, mentorprogramba járt, miközben végig azt kutatta, hogyan tudja átadni legjobban a tudását az arra fogékonyaknak. Hogyan tud segíteni abban, hogy megtaláljuk a saját hangunkat. A sok éves önmunka és a 2 éves intenzív fejlesztés eredménye az „Énekeld magad szabaddá” online és offline hibrid program, ami 2024 januárjában indul másodszor. Szerintünk az egyik legjobb karácsonyi ajándék vagy újévi fogadalom, saját magad számára. 

Mikor fogalmazódott meg benned, hogy az éneklésen túl máshogy is szeretnél adni?

Ez egy organikus folyamat volt, 25 éve kezdődött, akkortájt kaptam az első emailt, hogy „Bea, szeretnék tőled tanulni”. És bár tevékenyen sokáig nem foglalkoztam ezzel, mindig is mozgott bennem: elég csak a kapolcsi Palya-udvarra gondolni, amely egyszerre tanított és közösséget is teremtett. Az anyaságommal együtt azt is megértettem, hogy úgy is lehet élni, hogy nem csak én vagyok a fontos. Új, még nemesebb értelmet nyert a szolgálat. A covid lendületet adott a tanulásnak és a tanításnak is, bár akkor már volt online kreativitás kurzusom, énekes workshopom. Azt éreztem, hogy egy olyan ponton tudok segíteni, ahol magam is meg vagyok akadva: a pandémia alatt sokan voltunk rosszul, én is, de tanulni, fejlődni akartam. Tudtam, hogy erre az emberek nyitottak, és van pár év előnyöm, tudásom: kreativitásról, innovációról, éneklésről, hangról. Éreztem, hogy ezt tovább kell adnom. Elmentem egy amerikai online mentorprogramba is, és átéltem, milyen, amikor nem egyedül kell változni.

Kiknek szól az Énekeld magad szabaddá program?

A hanggal kapcsolatos 40 évnyi ismeretanyagom van benne ebben a programban, de az is fontos, hogy aki hozzám jön, az nem csak ismeretanyagot kap, hanem mást is: személyes támogatást és a közösség felfelé húzó erejét. Igyekszem mindenkivel négyszemközt beszélni, aki jelentkezik hozzám, és azt biztosan mondhatom: ha valaki fél, az már jó jel, nálam a helye! A hanggal dolgozni mély belső munka, de hihetetlen szabadságot ad. Az Énekeld magad szabaddá (Észa) nekem mérföldkő: a kisebb workshopok után lefejlesztettük az első önálló egy éves programunkat.

Az eredmény: 38 boldog, elégedett végzős hallgató, a visszaigazolás pedig az ő sikereik, mély átalakulásuk, eredményeik.

Fontos elmondani, hogy ez a kurzus nem csak énekeseknek szól, hanem azoknak, akik a hangjuk által fejezik ki magukat, vagyis tulajdonképpen mindannyiunknak. Tanároknak, akik online vagy élőben oktatnak, coachoknak, tanácsadóknak, vállalkozóknak, akik minden nap tárgyalnak, nőknek, akik szeretnék megtalálni a saját hangjukat egy munkahelyi környezetben, vagy végre szeretnének nagyobban játszani, de férfiaknak ugyanígy, akik szeretnék a saját igazukat jól képviselni. Mindenkinek szól, aki érezte már valaha, hogy nem fér hozzá a belső igazságához, nem tudja kimondani, amit szeretne. Nálam a saját hang megtalálása fizikai és szimbolikus értelmű is: a tananyagban van rengeteg konkrét hang-gyakorlat és van önismeret is – a kettő együtt hoz igazán növekedést, szabadságot.

Mondjuk, hogy már kedvet is kaptunk hozzá, hogyan működik a program a gyakorlatban, mekkora elköteleződést kíván?

Ez egy egész éven átívelő hibrid tanulási program, online és offline modulokkal, közösségi találkozásokkal, egyéni mentorálással. Saját tapasztalatom, hogy az emberek közösségben szeretnek és tudnak a legjobban fejlődni, emellett kell: strukturált tananyag és mentorálás. A program 4 részből áll, a tananyag átadása online, előre felvett videókban történik, ez mintegy 50 óra összesen, de Te döntöd el, mennyire akarsz mélyen elmerülni. Fejezetenként van 7 online élő találkozó, csoportos coaching. Ehhez jön még 2 nyári alkalom, a 6 személyes félnapos offline workshop és a dalírással egybekötött egyéni alkalmak. Mindent átbeszélünk, lezárunk, gyakorlunk, és tőlem is lehet folyamatosan kérdezni.

Ezt az egészet 2 évig kiscsoportban teszteltem, és folyamatos visszajelzés kértem, mint egy jó startup-os. Így, az emberekre szabva alakult ki a szerkezete. Az Észa januártól megy másodszor, az angol nyelvű 6 hetes kurzusom pedig ötödször.

PALYA BEA –  Innovátor, az első hazai szélesebb körben ismert és elismert női énekes-dalszerző. Dalszerzőként több mint 500 dalt írt, 20 saját lemeze jelent meg. Az általa indított önképző programok: Énekeld magad szabaddá (magyar program), Unleashing Your Authentic Feminine Voice For Power and Impact (angol nyelvű program), egyéni „1:1 VIP” coaching program

Mit mondasz annak, aki hirtelen megijedt, hogy nincs ennyi ideje?

A program többféle energiaráfordítással elvégezhető, te döntöd el, mennyire akarod magad beleengedni. Az a cél, hogy te tanulóként megtaláld a saját tempódat ebben, az időbeosztásod és más elköteleződéseid összefüggésében. Szerintem a szabadság a struktúrában rejlik. Az online tananyag tiéd még sokáig, vissza tudsz hozzá térni. Az akciók (gyakorlás, tananyag-befogadás, live-okon való részvétel) mennyiségét tehát te határozod meg. Tapasztalom, hogy egy jó online programban tanulni is tanulunk, az Észa sok tanítványom szerint “felnőttesít” ebben is. Az online és offline találkozások pedig segítenek a közös továbblendülésben.

Lehet, hogy első ránézésre sokat adok, tudást, videót, lehetőséget. Azért csinálom így, hogy legyen választás. Szeretve tanítok, sok pozitív visszajelzéssel, és lehetőségekkel a struktúrán belüli szabad választásra. Amit láttam idén: az élő találkozásokból és a live-okból nem akarnak kimaradni!

Hogyan állt össze ez a program, voltak-e segítségeid?

Számomra is a struktúra hozta meg a valódi felszabadulást, a szabályozás által lettem igazán szabad: és ezt szeretném tovább adni. A hang ennek pedig a legjobb, leginkább a testben lakó eszköze. A mentorom két éve segít, hogyan is kell online tanítani és tanulni, hogyan lehet egy ilyen programban mély emberi kapcsolódásokat kialakítani és megélni. Emellett pedig két kreatív társam volt a kurzus megálmodásában és összeállításában.

Megnéztem pár részt a kurzusodból, és feltűnt, hogy maga vagy a mosoly és az energia. Az egyik energetizáló gyakorlatsort meg is csináltam, és felmerült bennem a kérdés: honnan van ennyi energiád?

Látod, például pont ebből a gyakorlatsorból! Minden órát ugyanúgy, ezzel az öt, teljes testet átmozgató gyakorlattal és légzőgyakorlatokkal kezdek, így én is helyzetbe kerülök. Az energizáláshoz a test a legjobb eszköz! Emellett a párommal és a lányaimmal való együttlét, az éneklés, a rengeteg mozgás, a természet, a szex, a jeges vizes merülés az én töltekező forrásaim. És persze az is, hogy közben nekem is van mentorom, aki fogja a kezem.

The post Palya Bea: “A struktúra tett szabaddá” appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés