:

Az Európa Tanács 190, a német-francia filmalap 170, az NFI pedig még csak 16 millió forintot adott Enyedi Ildikó új filmjére

Az Európa Tanács 190, a német-francia filmalap 170, az NFI pedig még csak 16 millió forintot adott Enyedi Ildikó új filmjére

Az Európa Tanács kulturális alapja, az Eurimages összesen 8 millió 130 ezer eurós támogatásban részesített 29 különböző nemzetközi produkciót, köztük Enyedi Ildikó (Testről és lélekről, A feleségem története) készülő filmjét, a Csendes barátot is – írja a Cineuropa. A 29 támogatott produkcióból 14-nek női rendezője vagy társrendezője van. Enyedi filmje félmillió eurós (kb. 190 millió forint) támogatást kapott az alaptól.

A német-francia-magyar koprodukcióban készülő filmben Tony Leung fog játszani (Szerelemre hangolva), cselekménye három különböző időszálon fog futni, a cím pedig egy fára utal a németországi Marburgban. A forgatás 2024 áprilisában indul, a film magyarországi producere Enyedi visszatérő munkatársa, Mécs Mónika.

A jó élet Vaszkó Iván 4 perc olvasás
Vecsei H. Miklós és Koltai Lajos mossa kezeit minden idők egyik legdrágább, kompromisszumos történelmi-romantikus magyar filmjében

Az Arany Medve-nyertes és Oscar-jelölt Testről és lélekről író-rendezője tavasszal már a német-francia filmalaptól is kapott támogatást az új projekthez, onnan 450 ezer euró (mostani árfolyamon kb. 170 milió forint) támogatás érkezik.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) szintén támogatja a filmet, egy júliusi döntés értelmében a Csendes barát 16 millió forint közvetlen állami támogatásra jogosult, amit a pályázó, az Inforg-M&M Film Kft. gyártás-előkészítésre kapott. További gyártási támogatásról még nem született döntés a Filmszakmai Döntőbizottság részéről, ahogy azt sem tudni, hogy az alkotók egyáltalán benyújtottak-e egy erről szóló újabb pályázatot az NFI-hez.

Összeadva kb. 376 millió forint támogatás érkezett eddig a Csendes barátba különböző filmalapoktól. A 2017-es Testről és lélekről az NFI-től közel 440 millió forint állami támogatást kapott (köztük az Oscar-gálás részvételre is), A feleségem története című Füst Milán-adaptáció Léa Seydoux főszereplésével pedig több mint 1,2 milliárd forintot, derül ki az NFI nyilvános adatbázisából.

Borítókép: Enyedi Ildikó rendező, a fesztivál hivatalos programjában versenyző rövidfilmek és a filmfőiskolák legjobbjait felvonultató Cinef válogatás nemzetközi zsűrijének elnöke az öttagú zsűri fotózásán a 76. cannes-i nemzetközi filmfesztiválon 2023. május 23-án.

The post Az Európa Tanács 190, a német-francia filmalap 170, az NFI pedig még csak 16 millió forintot adott Enyedi Ildikó új filmjére appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés