:
Breaking News

Finnország egyik legsikeresebb IT-cégét Nagykanizsáról vezetik

Finnország egyik legsikeresebb IT-cégét Nagykanizsáról vezetik

Szakacsits Szabolcs fordulatokban és sikerekben gazdag karriert tud maga mögött. Nem felejtette el, honnan indult. Sokat ad – és okosan. A Magyar 100 Gálán a múlt héten ő kapta meg a Forbes-Bridge Az év filantrópja díjat.

Az Év filantrópja díját tavaly hoztuk létre a Bridge Budapesttel. A civil szervezet vezetője, Pistyur Veronika – aki befektetőként is aktív – nemrég írta meg ennek hátterét, és hogy mit jelent a hosszú távú, elkötelezett adományozás. Az idei díjazott nemcsak példa lehet azok előtt, akik adakozni akarnak, de egy klasszikus Forbes sztori is. Szakacsits Szabolcs Finnországból költözött haza, kint pedig az ország egyik legsikeresebb IT cégét építette fel.

35 millió a városi kórháznak

Szabolcs villamosmérnöknek készült, de miután kiderült, hogy színtévesztő, átnyergelt a programozásra.

A szorgalmat a szüleitől tanulta, a vidámságot thai feleségétől, akivel 6 gyermeket nevelnek, a szenvedélyt pedig a Linux-felhasználóktól. Most a holdra szállásra készül.

Nem, nem ő utazik, de a projekthez egy időkapszulát az a Puli Space Technologies ad, amelyikbe 2021-ben Szabolcs befektetett. Angyalbefektetőként tavaly tavasz óta összesen hatszázezer euró feletti összeget költött.

Az utóbbi pár évben a pénze és az ideje nagyobb részét is jótékonykodásra fordítja, jelenleg hatvan–hetven szervezetet támogat.

Ezek közt vannak óvodák, iskolák, sőt még sakk is. A nagykanizsai kórházat egy év alatt 35 millió forinttal támogatta. Legutóbb pedig a nagykanizsai Lendvai Kristóf Holnap nem jön fel a nap című filmjének készítésébe társult be.

Programozott a Nokiának, az Ericssonnak, fejlesztett szoftvert Mérő Lászlóval Rubik Ernőnek, dolgozott a NASA-val, és huszonkét évig Helsinkiben élt. Szabolcs ezeken a témákon túl órákig képes mesélni a Nagykanizsa környéki olajról és nemesi felmenőiről is.

Finnország, Nagykanizsa

2008-ban alapította a Tuxerát. 22 évig Helsinkiből, majd hazaköltözése óta szülővárosából, Nagykanizsáról működteti a céget.

„Az volt a rémálmom, hogy majd Finnországban halok meg, és a családom ott temettet el, mert azt hiszik, olyan boldog voltam, amíg kint éltem” – mondja nagy adag öniróniával. 1999-ben azzal ment ki Helsinkibe, hogy két évet elprogramozgat ott, aztán már menekül is vissza Nagykanizsára. Bő huszonkét év lett belőle, annyira bejött neki kint a szoftverfejlesztés. Végül a hazaköltözéshez a covid kellett: az összes munkatársa home office-ba menekült, ő meg ült az irodában egyedül.

Finnország jelenleg negyedik legsikeresebb IT-cégét, a szoftverfejlesztő Tuxerát azóta nagyrészt innen működteti, igaz, közben lett egy leányvállalatuk Budapesten is. (Korábban már Amerikában és Japánban is volt, továbbá irodát működtetnek Koreában, Tajvanon, Németországban és Kínában.)

Szabolcs portréját a Forbes legfrissebb, decemberi számában írtuk meg (itt lapozhatsz bele a magazinba):

The post Finnország egyik legsikeresebb IT-cégét Nagykanizsáról vezetik appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés