:

Meghalt az omahai bölcs jobbkeze, a zseniális befektető 99 éves volt

Meghalt a Warren Buffett által alapított Berkshire Hathaway alelnöke, Charlie Munger. Az ismert üzletember és filantróp 99 éves volt, befektetők több generációját kápráztatta el briliáns elméjével.

Egyetlen egyenrangú üzleti partner sincs, aki nála jobban vitte volna a másodhegedűs szerepét

– írja róla a Wall Street Journal. Munger a most 93 éves Buffett társa volt, hat évtizeden keresztül dolgoztak együtt, nemcsak partnerek voltak a Berkshire-ben, hanem igaz barátok is. Halálát a cég jelentette be kedd este. Buffett a közleményben kiemelte, „Munger hozzájárulása, bölcsessége és inspirációja nélkül a cég ma nem tartana ott, ahol”. Vagyonát az amerikai Forbes 2,6 milliárd dollárra becsülte.

Warren, ezt a drága csokigyárat vegyük meg!

A cég közgyűlésein mindig az alapító-elnök, az omahai bölcsként emlegetett Buffett szerepelt. Övé volt a rivaldafény. Munger már-már szinte felzaklatta a részvényeseket azzal, hogy mindig csak annyit mondott a Buffett-show után: „nincs mit hozzátennem”. Pedig ahhoz, amit ma Berkshire Hathaway-nek ismerünk, rengeteget tett hozzá.

Az évek múlásával egyre világosabb lett, hogy a háttérbe húzódó bizalmas nagyon fontos eleme a befektetési cég sikereinek. A See’s Candies cukorka- és csokigyárba Buffett például sosem fektetett volna be. Munger tanácsára mégis megvették a céget. Buffett később azt mondta, flancos árat fizettek, háromszorosát a cég értékének, hosszú távon mégis bejött az üzlet. A csokigyár eddig összesen 2 milliárd nyereséget termelt a Berkshire-nek. Munger ott is meglátta a lehetőséget, ahol más nem.

Az egyértelmű befektetéseket gyakran utasította el, váratlan és meglepő húzásai bőven akadtak.

Munger irányába fordult végül a Berkshire Hathaway

Véleményét kíméletlenül megmondta, ő volt az, aki már a korai években meglátta, merre kellene mennie a Berkshire-nek, azt, hogy nagyban kell gondolkodniuk. Buffett többször is beszélt róla, ha lassan is, de ezt végül megtanulta Mungertől.

Buffett alapvetően olcsó cégeket keresett – ilyen volt maga a Berkshire is, egy lepusztult textilgyár, amit 1965-ben vásárolt meg, majd holdingcéggé alakítva végül ez lett a központi befektetési cége. Munger viszont olyanok társaságokat keresett befektetésre, amiknek már van pénztermelőképessége, csak más nem látja bennük a lehetőséget. Az ő filozófiája az volt, hogy a prémium felárat megéri megfizetni, ha a cég rövid távon úgyis visszahozza a befektetést.

Ez a két, eltérő szemlélet aztán egy páratlanul sikeres és hosszú partnerségnek ágyazott meg. Munger 1962-től foglalkozott befektetésekkel, 1969-tól csatlakozott Buffett cégéhez (azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy jobb hozamot csinált, mint maga Buffett).

A Munger-filozófia

Lassan, hosszan tartó viták után győzte meg Buffettet, hogy változtassanak a kezdeti befektetési stratégián, elég a középszerű cégekből.

(Az ő ötlete volt egyébként nemrég az is, hogy a Berkshire beszálljon a kínai elektromos autógyártó BYD-be is, amely lehet, hogy Szeged mellett építi meg következő gyárát.)

Buffett egyik legfontosabb mentora, aki pályáját elindította, Ben Graham volt. De a legnagyobb hatással Munger volt rá. „Ha csak Benre hallgattam volna, ma sokkal szegényebb lennék. Charlie óriási hatással volt rám” – mondta Buffett a társáról 1988-ban.

És hogy mi volt a legfontosabb, amit megtanított neki? Buffett szerint ez:

„Felejtsd el, hogy tisztességes üzleteket vásárolj csodálatos áron, ehelyett vegyél csodálatos üzleteket tisztességes áron”.

The post Meghalt az omahai bölcs jobbkeze, a zseniális befektető 99 éves volt appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés