:

Telefont karácsonyra? Igen! Van 5 remek tippünk

Telefont karácsonyra? Igen! Van 5 remek tippünk

Olcsó, kiváló ár/érték arányú, prémium ligás és különlegesebb darabok is bekerültek a válogatásunkba. Telefon-vásárlási tippek!

Egy telefon tökéletes ajándék lehet, de nem könnyű kiválasztani a kezelhetetlenül nagyra puffadt kínálatból a valóban jó, hasznos funkciókkal ellátott, megfelelő ár/érték arányú, és nem utolsó sorban megbízható terméket.

Ebben segítünk most, mert irgalmatlan mennyiségű készülékkel találkoztunk élőben a tesztelések vagy a szakmai rendezvények során. Ezek között akadtak vacak, félrecsúszott, hibás koncepcióra épülő vagy épp túlárazott darabok ugyanúgy, mint épkézláb, élet- és versenyképes modellek.

E cikkben ez utóbbiak közül mutatunk be néhányat, törekedve arra, hogy minél szélesebb árszegmenst fedjünk le, magyarul, hogy szerepeljenek olcsóbb, megfizethetőbb és kiemelkedően nagy tudású darabok is a válogatásban.

Az is kiemelt szempont volt, hogy az adott termék mögött legyen normálisan működő képviselet vagy disztribútor, amely képes kezelni az esetlegesen felmerülő problémákat, emiatt pedig jó pár potenciális résztvevő sajnos kiesett. De jöjjenek maguk a termékek!

Az olcsó – Xiaomi Redmi 12

A mostanra a globális telefonos tortából óriási szerepet kiharapó, alig több, mint tíz éves múltra visszatekintő Xiaomi az eredményeit az olcsó modellekkel alapozta meg, és a konszern továbbra is kiemelt figyelmet fordít e készülékekre.

Xiaomi Redmi 12. Kép: Xiaomi

A 2023 nyarán bemutatott Xiaomi Redmi 12 a kedvező árú, de attól még abszolút használható modellek egyik mintapéldánya. A hardver persze a mai mezőnyben gyengécskének számít, az IPS LCD kijelző által produkált képminőség jóindulattal is csak közepes, de ha valakinek nincsenek nagy elvárásai, azaz csak netezgetni, facebookozni, chatelni szeretne a telefonján, annak ez is bőven elég lehet. Az akkumulátorral ráadásul nem spóroltak, és ilyen kisebb fogyasztású komponensek mellett az 5000 mAh-s telep kiemelkedő üzemidőt produkál, amely így elérheti a 15 órát is.

A dizájnja totálisan átlagos, ezzel a modell különösebb villogásra nem alkalmas, viszont nem is arra szánták!

A cég saját, Android 13 alapú MIUI 14 rendszere fut rajta, ami kellően stabil, nem fagy le, idegesítő önújraindulásokat nem produkál. Rendelkezik jó pár extrával, és magyarul is hibátlanul tud természetesen. A Xiaomi Redmi 12 finoman szólva sem egy kiemelkedő mobil, de az alapfeladatokra teljesen jól megállja helyét. 53 000 forintért már hozzá lehet jutni, ami a képességeihez képest teljesen jó ár.

A megfizethető midenes – Motorola Edge 40 Neo

A Motorola idén robbant vissza Magyarországra is komolyabb tervekkel végre. Ennek részként dobta piacra a Motorola Edge 40 Neo fantázianevű modellt, amely igen jó ár/érték arányával aratott komoly sikert szakmai körökben (is).

A 125 000 forintért beszerezhető készülék meglepően menő külsőt kapott. A hajlított szélű képernyő ebben az árkategóriában bizony abszolút unikálisnak számít.

Az IP68 minősítés, azaz a hivatalosan is megerősített víz- és porállóság pedig a hab a tortán. Több, mint egymilliárd szín visszaadására képes, tökéletes kontrasztot, és markáns árnyalatokat produkáló, kellően nagy felbontású OLED kijelzője elit kategóriás. A nagy képfrissítési frekvencia (144 Hz), pedig akár a gamerek figyelmét is felkeltheti. Már csak azért is, mert a teljesítménye elég ahhoz, hogy kompromisszumokkal ugyan, de a legjobb játékok is elzakatoljanak rajta.

Motorola Edge 40 Neo. Kép: Motorola

5000 mAh-s akkumulátora átlagon felüli üzemidőt produkál, amely elérheti a 13 órát is. Viszont az is tény, hogy képalkotás terén csupán átlagos produkciót nyújt. Lehet vele szép képeket videókat készíteni, de csak akkor mehet biztosra az ember, ha ideálisak a fényviszonyok.

Az egyedi – Nothing Phone (2)

A Nothing tavaly mutatta be első telefonját, amely nagyot ment, így nem is lehetett kérdés, hogy idén érkeznie kell a folytatásnak. A Phone (2) nem is okozott csalódást, mert az erős hardvert ezúttal is egy végtelenségig optimalizált, Android 13 alapú saját rendszerrel támogatták meg. Ennek köszönhetően a modell hasít, maximálisan stabil, mindent villámgyorsan tölt be. A teljesítmény akár a legjobb grafikájú játékok futtatására is bőven elegendő, illetve természetesen a nagy felbontású médiaállományok, vagy a videószerkesztő szoftverek sem okoznak problémát.

Nothing Phone (2). Kép: Nothing

Kamerafronton viszont ez a készülék sem teljesít extrémen kiemelkedően. Mert bár a főkamerával és az ultraszéles látószögű egységgel is lehet épkézláb képeket, illetve videókat is összehozni kevés fénynél is, azonban a zoomkamerát lespórolták róla.

Kapott viszont egy olyan extrát, ami megjelenésében megkülönbözteti az összes riválisától, ami így 2023 végén óriási szónak számít.

Ez pedig a hátlapra applikált, LED csíkokból álló Gliph technológia. Ez nem csupán figyelemfelkeltő, hanem egyfajta kommunikációs csatornaként is használható.

Ez tényleg egy remek telefon. Kép: Nothing

Egyedi villogás állítható be a kapcsolatokhoz, a fények képesek jelezni a beérkező üzeneteket, használható ébresztésre, lámpaként és még arra is, hogy mutassa az akkumulátor töltöttségi szintjét. A Nothing Phone (2) tényleg egy totál egyedi mobil, de nem csak ezért ér meg 270 000 forintot simán, hanem mert valóban egy jó kis telefon, mi legalábbis nagyon elégedettek voltunk vele.

A kamerakirály: Sony Xperia 1 V

Ha valakinek kiemelten fontos a képalkotás egy telefon esetében, akkor az biztos, hogy a Sony Xperia 1 V készülékkel nem járhat rosszul. Legalábbis ha hajlandó félmillió forintot szánni egy mobilra. Ezért a pénzért az ember megkapja a világ egyik legnagyobb teljesítményű telefonját, amelyre ráadásul világbajnok, kiemelkedő felbontású, illetve fényerejű, szuper képminőséget produkáló OLED kijelzőt pakoltak.

Ez a telefon képalkotásban nagyon erős.

De az igazi nagy fegyvere az a remek képalkotó csomag. Azaz a sokoldalú kamerarendszer, a képfeldolgozó chip, valamint a gyárilag a termék mellé járó félprofi szoftver.

A kötelező fő- és ultraszéles látószögű kamera mellett ellátták egy különleges, változtatható optikai zoommal ellátott egységgel is. Ez akár 5,2x nagyítást is lehetővé tesz minőségromlás nélkül. A termék beállításai a megszokottnál lényegesen részletesebben módosíthatóak manuálisan, és a termék éjjel-nappal remek felvételek elkészítését szavatolja.

Sony Xperia 1 V. Kép: Sony

Az Xperia 1 V dizájnja nem valami nagy szám, nem ezzel a telefonnal fog senki nagyot villantani az ismerősei előtt, legalábbis amíg csak a külsejét látják. A tudása ugyanis minden, csak nem átlagos.

A különleges – Samsung Z Flip 5

A végére hagytunk egy különleges és totál szerethető telefont. Ez egy modern kagylófon, azaz a Samsung Flip család legújabb tagja.

A kialakításnak köszönhetően igen könnyen zsebre vágható, nagyon kényelmesen hordozható, és nem utolsó sorban iszonyúan figyelemfelkeltő.

Ha valaki előveszi és kipattintja, vagy csak szimplán kiteszi az asztalra, arra odafigyel a világ. Már csak azért is, mert a másodlagos kijelzője nagyobb mint valaha, és összecsukott állapotban az egész hátlapot elfoglalja.

Samsung Galaxy Z Flip5. Kép: Samsung

Persze telefonnak sem utolsó, de ilyen, konkrétan 490 000 forintos, árcédula mellett az ember elvárja a csúcs teljesítményt, a kiváló képminőséget, valamint a remek kamerás képességeket egyaránt. A készülék elég erős ahhoz, hogy minden manapság használatos appot, vagy akár a HDR videókat is problémamentesen futtassa. Az OLED kijelzői rendben vannak, és szép felvételeket lehet vele készíteni. Az energiaellátása a gyenge pontja, de az összecsukható készülékház sok helyet elves az akkumulátortól, így minden hasonló kialakítású kagylótelefon küzd ezzel a problémával jelenleg.

The post Telefont karácsonyra? Igen! Van 5 remek tippünk appeared first on Forbes.hu.