:
Breaking News

Most már biztos: drasztikusan megugranak az eddig kedvezőbb hazai üzemanyagárak

A legkedvezőbb árakat számolhatja fel az a két adóemelés, amelyek hatására durva üzemanyagár növekedés várható több száz hazai benzinkúton.

Két adóemelés együttes hatásaként több száz hazai benzinkúton óriási áremelkedés várható jövő év elejétől, a Független Benzinkutak Szövetsége szerint a nagyobb kúthálózatok kerülhetnek előnybe a családi cégek rovására – írja a vezess.hu.

„Elhibázott, felelőtlen döntés, ami ellen kézzel-lábbal tiltakozunk” – mondta Gépész László a portálnak. A Független Benzinkutak Szövetségének alelnöke a kormány nemrég elfogadott rendeletét kritizálja, amelynek módosítását kérve petíciót nyújtottak be. Egyelőre várják a választ, habár szerinte „nincsenek illúzióik”.

Az érdekképviseleti vezető felidézte, amiről már mi is írtunk a forbes.hu-n: az évi 500 millió és 30 milliárd forint közötti nettó árbevételű töltőállomásoknak 2024. januárjától a mostani 0,15 százalékos adónak kereken a hússzorosát kell majd fizetnie, egységesen három százalékot a tőlük nagyobb, 30 milliárd és 100 milliárd közötti adóalapú cégekkel együtt. 

A nagy kúthálózatok tehát jól járnak, mivel az évi 100 milliárd forintnál magasabb forgalmú legnagyobb olajos cégeknek a mostani 4,5 százalékos adója 1,5 százalékkal csökken, így lesz egységesen 3 százalék az extraprofitadó mértéke.

A kormány döntésével tehát a multik nyernek, a Mol, a Shell, az ÖMV és még néhány másik – ezek ugyanis az évi 100 milliárd forintnál magasabb forgalmú legnagyobb olajos cégek.

Jelenleg Magyarországon nagyjából 2000 üzemanyagtöltő-állomás működik közforgalmi út mellett, aminek körülbelül a fele a magánkutas szektor. Ebből olyan 700 töltőállomást üzemeltetnek azok a jellemzően családi vállalkozások, akiknek a kormány döntésével húszszorosára emelkedik ez az adójuk januártól.

„Ezt lehetetlen lenyelni, ez körülbelül 12-15 forintnyi pluszterhet jelent literenként, amit be fognak építeni a benzin és a gázolaj árába”

– állítja Gépész László. Szerinte

„szó sincs itt profitelvonásról, amit elvesznek a kis családi vállalkozásoktól, azt odaadja a kormány a multiknak. Így lesz törvény abból, ami jó a Molnak.”

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség elnöke szerint az országos átlagárakra nem lesz érdemi hatással a kisebb töltőállomások növekvő adóterhe, ugyanis az országosan és évente értékesített gázolajnak a háromnegyedét, a benzinnek a kétharmadát a nagy hálózatok adják el. Mégis tapasztalnak majd valódi és jelentős árváltozást az autósok.

„Jelenleg hatalmas, akár literenként 70 forintos árkülönbség is van az ország legdrágább és legolcsóbb kútjai között. Januártól kiegyenlítődnek valamelyest az árak az országban a kicsik és a nagyok között. Szűkül a mostani akár jelentős különbség. Kevésbé fognak eltérni az átlagtól a legolcsóbbak, ezek drágulnak. A ma olcsó üzemanyagok kevésbé lesznek olcsóak januártól”

– mondta Grád Ottó. A szakértő szerint ezzel elveszíthetik egyetlen előnyüket a kisebb kutak a nagyobbakkal szemben, magyarán: a legkedvezőbb benzinárakat számolhatja fel az adóemelés.

The post Most már biztos: drasztikusan megugranak az eddig kedvezőbb hazai üzemanyagárak appeared first on Forbes.hu.