:

Penészesen és szétverve árulják a korábban több százmilliós közpénztámogatást kapott hévízi hotelt

Penészes falakkal árulják 1,8 milliárdért a hévízi szállodát, pedig a felújítására több száz milliós állami támogatást ítéltek meg. A közpénz sorsa tisztázatlan.

Részben szétverve, bontott állapotban 1,8 milliárd forintért árulja a felszámoló a néhány évvel ezelőtt önkormányzati kézben még nyereséget termelő hévízi háromcsillagos szállodát, amely helyenként már beázott, falai penészesek, vagyis teljes felújítást igényel – írja a 24.hu.

A portál emlékeztet, a Hotel Aquamarin eladásáról 2019 februárjában döntött a képviselő-testület, nem sokkal azután, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy Programján keresztül 382 millió forint állami támogatást ítéltek meg az akkor még önkormányzati tulajdonú fenntartónak. Az Aquamarin Hotelnek jutó 382 millió a 12. legnagyobb összeg volt a 625 nyertest felvonultató pályázaton.

A Hévíz központjában, a Hévízi-tótól nagyjából egy kilométerre elhelyezkedő szállodát nyilvános pályázaton árulta 1,5 milliárd forintért a fideszes Papp Gábor vezette önkormányzat, és 2020 elejére meg is lett az új tulajdonos. A hotelt üzemeltető Aquamarin Szállodaipari Kft.-t egy fuvarozással foglalkozó zalaegerszegi vállalkozó, Éder Zoltán cége vásárolta meg. Éder neve Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea XII. kerületi házvásárlásával kapcsolatban került be a hírekbekétszeresen is – az egyik luxusingatlannak korábban a tulajdonosai között bukkant fel, a másiknál beruházóként.

Az biztos, hogy a támogatást megörökölte az önkormányzattól a tulajdonos, mivel az összeget nem az önkormányzat, hanem az Aquamarin Szállodaipari Kft. nyerte el, tulajdonosváltásnál pedig nem vész el a korábban megítélt pénz.

Csakhogy 2020 elején a koronavírus és a járványügyi intézkedések hatására a szállodáknak szinte nullára esett vissza a forgalmuk, nagy részük átmenetileg le is húzta a rolót. Így tett a Hotel Aquamarin is, melynek Facebook-oldalára 2020 márciusában kiírták, hogy bizonytalan ideig szüneteltetik a működését.

A hotel azonban azóta sem nyitott ki. Elkezdték felújítani, de nem fejezték be a renoválását, félkész állapotban maradt, az üzemeltető cég pedig felszámolás alá került az év elején.

A Hotel Aquamarint most már nyílt pályázaton árulják, az ingatlan becsült értéke 1,8 milliárd forint. Az ingatlanhoz tartozik a többi között egy üdülőépület, egy villaépület, egy garázs és egy kültéri medence is. A kiírt pályázat első körben eredménytelenül zárult, miután nem érkezett ajánlat az ingatlanra. 

A turisztikai ügynökségtől a 24.hu megpróbálta megtudni, hogy felhasználták-e a támogatást, és amennyiben igen, akkor azt vissza kell-e fizetnie a volt tulajdonosnak, miután nem fejezték be a beruházást, illetve hogy mi a felújítás határideje. Az MTÜ általánosságban megfogalmazott válasza azonban nem vitt közelebb a helyzet tisztázásához. 

The post Penészesen és szétverve árulják a korábban több százmilliós közpénztámogatást kapott hévízi hotelt appeared first on Forbes.hu.