:

Repülő hajót készítettek Svédországban

Repülő hajót készítettek Svédországban

Átesett az első teszten a világ első elektromos, víz fölött repülő személyszállító hajója Svédországban – írja a LiveScience.

A tömegközlekedési hálózatba jövő évtől bevezetésre kerülő hajó, a Candela P-12 akár 30 utas egyidejű szállítására is képes. A 12 méteres hosszúságú hajót egy 252 kilowattórás motor hajtja meg, ami kb. háromszor akkora, mint ami a Tesla Model 3-ban van. Az átlagos sebessége nagyjából 46 kilométer per óra, míg a maximum 56 kilométer per óra.

A hidroprofilok segítségével víz felett lebegő hajó a gyártó Candela vállalat vezérigazgatója, Gustav Hasselskog szerint forradalmasítani fogja a vízi közlekedést.

A hajót alulról a víz fölé emelő hidroprofilok azért fontosak, mert csökkentik a víz ellenállását, ami lehetővé teszi, hogy a hajók nagyobb sebességet érjenek el, miközben kevesebb energiát használnak, mint a hagyományos hajók. A vállalat adatai szerint a P-12 modell nagyjából 80 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos vízi közlekedési eszközök ugyanazon sebességnél.

A hajó 2024-től Ekerö külvárosa és Stockholm belvárosa között fog közlekedni, amitől azt várják, hogy az 55 perces ingázási időt mindössze 25 percre fogja csökkenteni, részben annak köszönhetően, hogy a kisebb hullámzást produkáló hajó mentesül a sebességkorlátozások alól.

The post Repülő hajót készítettek Svédországban first appeared on 24.hu.