:

Magyar siker: Faragó Tamás 2,5 millió euróból kutathatja a kutyák viselkedését

Magyar siker: Faragó Tamás 2,5 millió euróból kutathatja a kutyák viselkedését

Faragó Tamás, az ELTE Etológia Tanszék tudományos munkatársa több mint 2,5 millió eurós keretből kutathatja a kutyák vokális tanulásának evolúcióbiológiai és etológiai aspektusait, ő is nyertese lett az Európai Kutatási Tanács (ERC) Consolidator Grant nevű, összesen 627 millió euró díjazású rangos pályázatán – írta meg a Qubit a tanszék közleménye alapján. Korábban Kubinyi Enikő és Andics Attila is elnyerte már az ERC támogatását.

Több ebből A pihenés nem a munka ellentéte – így lehetsz produktívabb és kreatívabb Az egyik legfontosabb brit fotóskönyv-díjat kapja Gáldi-Vinkó Andi

Így idézi az ELTE Faragót: „A vokális tanulás leegyszerűsítve az a képesség, ahogy módosítani tudjuk a hangadásainkat egy külső hangminta alapján. Ennek legösszetettebb formája a hangutánzás és olyan hangok produkálásának képessége, amik nem részei a veleszületett repertoárnak. Ami az embernél alapvető képesség, az a többi emlősnél ritka, eddig csupán a cetek, fókák, denevérek és elefántok esetében írtak le hangutánzó képességeket. Az ember legközelebbi főemlős rokonainál a vokális tanulásnak csupán néhány, egyszerűbb elemét figyelték meg eddig, így ennek a képességnek az evolúciós megjelenése az emberben mai napig rejtély.”

Az Etológia Tanszéket Csányi Vilmos etológus alapította, aki 1994-ben kezdett a kutyaviselkedés kutatásába. Kapcsolódó cikkünk a Forbes.hu-n:

Nem kell mindenkinek rákkutatónak lennie, a cél, hogy ne tegyünk tönkre egy másik fajt – Szeretem a munkám

A borítóképen Faragó Tamás etológus, valamint kutyája, Joel.

The post Magyar siker: Faragó Tamás 2,5 millió euróból kutathatja a kutyák viselkedését appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés