:

Pár napunk maradt, hogy rávessük magunkat az évtized legjobb magyar befektetésére

Pár napunk maradt, hogy rávessük magunkat az évtized legjobb magyar befektetésére

Az állami adásságkezelő egy gyors huszárvágással megoldotta, hogy a jövő héttől már ne tudjanak 2024-re hatalmas reálhozam mellett kockázatmentesen befektetni a magyar kisbefektetők. Túl szép volt, hogy igaz legyen, mondhatjuk a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kiherélését látva, de ehhez azért érdemes még gyorsan két dolgot hozzátenni. Egyrészt aki korábban vett, benne ül a papírban, az természetesen arathat is, de aki most kapcsol, még annak is van pár napja, hogy rárongyoljon az inflációkövető állampapírra, még mielőtt elveszíti inflációkövető jellegét, ezzel eldobva a magas kamatát is.

Több mint egy éve folyamatosan sokat foglalkoztam sok Ács világa cikkben az inflációkövető állampapír által nyújtott lehetőséggel, nem véletlenül. Tavaly a dollár longokon túl gyakorlatilag mindenki szétbukta magát (részvények és kötvények is zuhantak az egész világon) is, az év második felétől viszont Magyarországon már szépen körvonalazódott, hogy idén év elején egy méretes inflációs kiugrás lesz, majd utána gyors dezinfláció. Az inflációkövető PMÁP kondíciói alapján pontosan látszott, hogy idén ez a papír (a 2022-es infláció alapján) nagyon magas kamatot fog fizetni. Az inflációs csúcs tolódásával idén év elejére az is biztossá vált, hogy 2023-ban még a 16 százalékos kamatával is negatív lesz a PMÁP reálhozama, hiszen ennél az idei év átlagos inflációja magasabb – persze így is csúcs befektetést jelentett a kockázatmentes kategóriában. A brutális sika-kasza (persze ha az előző évet is figyelembe vesszük, akkor ez a kőkemény negatív reálhozam kompenzációja) kicsit tolódott, 2024-re.

Ugyanis már az idén év eleji inflációs várakozásokkal számolva is látható volt, hogy a PMÁP kamata 2024-ben közel 20 százalékra ugrik, miközben az infláció  5 százalék körülre esik. Kivételesen az év folyamán nem nagyon változtak az inflációs várakozások, így megvalósul az, ami elméletileg csak a „mesék a befektetések világából” című könyvben fordulhat elő: gigantikus reálhozam gyakorlatilag kockázatmentes befektetési eszközzel.

Mindez persze az állam oldaláról nézve komoly kamatkiadást jelent, ezt pedig próbálják leszorítani. Amit most léptek ebbe az irányba, azzal azt üzenik, hogy brutál elszállt kamat mellett nincs szükségük a lakosság pénzére. Eljátsszák, hogy de igenis van, a pénzügyminiszter bejelenti, hogy mindenkinek automatikusan kincstári számlát nyitnak, hogy könnyen oda lehessen tenni az állampapírt, majd három nap múlva totál lebutítják azt a konstrukciót, amit igazából érdemes venne erre a számlára tenniük az embereknek.

Arra a másfél évre vették el az inflációkövető papír inflációkövető jellegét, amikor ez nagyon magas kamatot biztosított volna, utána, amikor már sok jelentősége ennek nem lesz, visszaadják. Az új sorozat (2032/I) 9,9 százalék fix kamaton pörög, majd 2025 áprilisában tér vissza az inflációkövetéshez. Ezzel erre az átmeneti időszakra alig valamivel a többi lakossági állampapír fölé lőtték be a kamatát. De ez már alig vonzó, a magyar gazdaság egészen bizonytalan középtávú kilátásai alapján nagyjából fogalmunk nem lehet, hogy 2024 után csökkenni, vagy nőni fog az infláció.

Lényeg a lényeg, nem túlzás az évtized befektetésének nevezni azt, hogy a ma még elérhető 2033/I papírral az 5 százalékos infláció mellé – mivel a korábbi sorozatokhoz képest időközben 1,5 százalékról 0,25-re csökkentették a papír prémiumát – 18 százalék körüli kamatot lehet elérni a jövő évre, a giga reálhozamot legfeljebb a visszaváltási díj csökkenti kis mértékben, ha eladjuk a kötvényeket 2025 elején. (Ez 1 százalék és noha változhat, arra elég kicsi esélyt látok, hogy érdemben megemeljék, vagy más módon akadályozzák a kiszállást.)

Persze a legjobban azok jártak, akik még a korábbi sorozatokban ülnek és két évre (2023 tavaszától 25 tavaszáig) majdnem 35 százalékos kamatot zsebelnek. De most egycsapásra vége ennek a különleges időszaknak, visszatérünk a korábban megszokott mederbe: az állam próbál a lakossági állampapírokra valamiféle reálhozamot tenni, hogy ebbe az irányba terelje a megtakarítókat, de ebben valószínűleg egyre kevésbé lesz sikeres. Már nem kellemes gazdasági helyzetben, nulla piaci kamatszint mellett ad közel 5-öt, most a dollárkamat is 4,5 százalék és a magyar gazdaságpolitika riasztó csapongása, az ország lassú leszakadása mellett sokkal vonzóbb a devizairány, mint a covid előtti boldog békeidőkben.

Egy biztos: akinek van befektetendő pénze, jól jár, ha kihasználja az utolsó pillanatokat a kifutó, valódi inflációkövető PMÁP megszerzésére, ennek vételére jövő kedden lehet utoljára megbízást adni.

The post Pár napunk maradt, hogy rávessük magunkat az évtized legjobb magyar befektetésére appeared first on Forbes.hu.