:

2000 milliárd forint: kiderült, ki a két magyar csúcsoligarcha

2000 milliárd forint: kiderült, ki a két magyar csúcsoligarcha

A TI Magyarország egy interaktív felületen mutatja meg, hogy a tendereken keresztül kikhez jut az adófizetők pénze. Helycsere történt a dobogón.

Másodszor mutatták be a Transparency International Tenderbajnok adatbázisát: az idén májusban publikált első tanulmányukat a 2022-es adatokkal kiegészülve közel 2500 céget, mintegy 34 ezer eljáráson kiosztott 12,7 ezer milliárd forint közbeszerzési összeget vizsgálva összesítették azokat a végső tulajdonosokat és vállalatokat, akik a legtöbb közpénzt nyerték el 2019-2021 között.

A Tenderbajnok elnevezésű, mindenki számára elérhető interaktív felületről kiderül: helycsere történt a Nemzeti Együttműködési Rendszer két csúcsgazdag oligarchája, Szíjj László és Mészáros Lőrinc között: Szíjj a második helyre csúszott vissza, így Mészáros lett a tenderkirály.

Egy elképesztően nagy szám: 2000 milliárd forint

Mészáros Lőrinc a 2019-2021-es időszakban a cégein keresztül összesen közel 1141 milliárd forintott tehetett zsebre, de a korábban élen álló, az adriai jachkörútjáról ismert építőipari mágnás Szíjj László sem szomorkodhat: a májusi, 914 milliárd forintos adat után a tiszekécskei oligarcha vállalatai közel 842 milliárd forintot nyertek el ugyanezen időszak alatt.

Ketten összesen így közel 2000 milliárd forinttal vezetik a a listát. Mészáros érdekeltségei a közbeszerzések 8,9 százalékát, míg Szíjj cégei 6,6 százalékát nyerték el három év alatt.

Ábra: Transparency International

Mészárost és Szíjjt az „udvari söprögetőként” emlegetett új élvonalbeli szereplő, Kis-Szölgyémi Ferenc követi: a jellemzően Habony-Rogán körhöz kapcsolt üzletember majdnem 585 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el.

A májusi kimutatásban még harmadik, de most a dobogóról épp lecsúszó Balásy Gyula 295 milliárd forint értékben nyert el közpénzes szerződéeseket: többségében a Nemzeti Kommunikációs Hivataltól kaptak több mint 300 megbízást cégei, a Lounge Design, a New Land valamint a Media Dynamics.

Az ötödik helyen Tiborcz István korábbi üzlettársa, Paár Attila vállalkozásai (köztük a West Hungária Bau Kft. vagy a Magyar Építő Zrt.) találhatók.

A céges rangsort még Szíjj vezeti

A cégek alapján összesített közbeszerzési ranglistát Szíjj László Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. vállalata vezeti: 2019 és 2021 között 580 milliárd forint értékben nyert el tendereket a Duna Aszfalt.

A céges listában vannak még Szíjj-érdekeltségek, amik az adatbázis módszertana miatt nem sorolhatóak az oligarchához – például az 5. helyezett Soltút Kft., aminek ugyan nem végső tulajdonosa, de osztalékelsőbbségi részvényt szerzett a 231 milliárd forintnyi közpénzt bezsebelő vállalatban.

Ábra: Transparency International

A vállalati ranglista második helyezettje Kis-Szölgyémi Ferenc tulajdonába tartozó, régiós szinten is jelentős B+N Referencia Kft. a tavalyi eredményét csaknem két és félszeresére, 532 milliárd forint elnyert közbeszerzési bevételre tudta növelni.

A harmadik helyen Mészáros Lőrinc vállalkozása, a V-Híd Építő Zrt. áll. A vállalat 511 milliárd forintot zsebelt be közbeszerzéseken: ezek közül kiemelkedik a Ferencváros-Kelenföld Vasútvonal kapacitásbővítésére elnyert, csaknem 338 milliárd forint értékű közbeszerzés.

Az alaptörvénnyel is ütközik a milliárdok osztogatása

A Transparency International felülete a magántőkealapok közbeszerzéseket elnyerő érdekeltségeit is rangsorolja. Az, hogy a magántőkealapok is sikeresen vehetnek részt közbeszerzéseken, alapvetően sérti az Alaptörvényben foglalt azon követelményt, miszerint

miszerint a közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni.

A vizsgált vállalkozások közül 22 cégben 15 magántőkealap volt közvetve vagy közvetlen tulajdonos 2022-ben. Az általuk tulajdonolt vállalkozások összesen 608 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket – többek között Mészáros Lőrinc, Tiborcz István és Jászai Gellért által kezelt magántőkealapok nyertek az eljárásokon:

Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István érdekeltségei is feltűnnek a legeredményesebb magántőkealapok között. Fotó: MTI/Burger Barna Mészáros Lőrinc a Konzum PE-n keresztül 244 milliárd forintot, a Status MPE-n keresztül 2 milliárdot, a Status Nexten keresztül 1 milliárd forintot kapott; A 4ig-vezér Jászai Gellért érdekeltségében tartozó Ig Com valamint a Manhattan magántőkealapok 224 milliárd forintot kaptak; Orbán Viktor veje, Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Főnix 35 milliárdot, az Atn 1 20 milliárdot, valamint a Jupiter 888 1 milliárd forintot kapott.

Közhatalmi pozíciókban is nyernek

A közbeszerzési folyamatok további aggályos pontja az összeférhetetlenség. A közhatalmi pozíciókban lévő végső tulajdonosok előnyre tehetnek szert abban a tekintetbem, hogy a közbeszerzési eljárások során kedvező elbírálás alá essenek az ajánlatai. A Transparency International elemzése szerint 127 ilyen tulajdonos nyert közbeszerzést: például Tasnádi László volt rendészeti államtitkár (188 milliárd forint), Nemesi Pál volt kormánybiztos (13 milliárd forint) vagy Farkas Imre volt közigazgatási államtitkár (5 milliárd forint).

A Transparency International az összeférhetetlenség gyanúja mellett az egyajánlatos tenderek magas arányát, valamint a sikeres közbeszerzések csúcsoligarchák közti koncentrációját emeli ki, mint rendszerszintű versenykorlátozó problémák. A TI célja, hogy az elemzéssel felhívja a figyelmet erre a jelentős koncentrációra és az összeférhetetlenség kérdésére – mondta az új elemzést bemutató sajtótájékoztatón Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója és Zeisler Judit, a szervezet szenior projektmenedzsere.

Borítókép: Munkagépek dolgoznak az épülő M49-es gyorsforgalmi út nyomvonalán Nyírmeggyes közelében 2023. augusztus 30-án. Az M3-as autópálya és a magyar-román határ között két szakaszban épülő sztráda első, huszonnyolc kilométer hosszú szakaszának építéséhez kezdhetett hozzá a Duna Aszfalt mintegy 175 milliárd forintos beruházással.

The post 2000 milliárd forint: kiderült, ki a két magyar csúcsoligarcha appeared first on Forbes.hu.