:

Öt nap után véget ért a világ egyik legfontosabb cégének melodrámája

Öt nap után véget ért a világ egyik legfontosabb cégének melodrámája

Öt nap huzavona után úgy néz ki, véget ért az OpenAI királydrámája. Magyar idő szerint szerda reggel kiderült, hogy visszatér a vezérigazgatói székből pénteken eltávolított Sam Altman, vele pedig a szolidaritásból felálló igazgató, Greg Brockman is — írja a Verge.

Az OpenAI közölte, elvi megállapodás született az új igazgatótanács és Altman között a visszatérésről. A teljes igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az egyik tag, Adam D’Angelo az előző vezetésben is részt vett. Belsős információk szerint ő azért maradt a helyén, hogy a régi csapatnak is legyen némi képviselete. A tárgyalásokat testközelből végigkövető szivárogtatók szerint a kis létszámú igazgatótanácsnak az a fő feladata, hogy megvizsgálja és kinevezze a leendő, legfeljebb 9 fős tanácsot, amely újraindítja az OpenAI-t.

we are so back pic.twitter.com/YcKwkqdNs5

— Greg Brockman (@gdb) November 22, 2023

Az OpenAI legfőbb stratégiai partnere, a cégbe 10 milliárd dollárt fektető Microsoft vezetője, Satya Nadella jelezte, nem akar több meglepetést a vállalat körül, és még a napokban vizsgálatot kezdeményeznek a brazil szappanoperákat idéző kálvária feltérképezésére. Altman az X-en azt írta: minden, amit az elmúlt napokban tettem, azt szolgálta, hogy ez a csapat együtt maradjon. Brockman elmondása szerint már este visszatért a kódoláshoz.

i love openai, and everything i’ve done over the past few days has been in service of keeping this team and its mission together. when i decided to join msft on sun evening, it was clear that was the best path for me and the team. with the new board and w satya’s support, i’m…

— Sam Altman (@sama) November 22, 2023

Az OpenAI másik nagy befektetője, a Thrive Capital, Altman visszatérését a legjobb eredménynek nevezte a vállalat, annak alkalmazottai, a technológiáikra építő cégek és a világ számára.

Habár a királydráma véget ért, érdemes megjegyezni, hogy kedden még más vezérigazgatója volt a cégnek. A híradások szerint Emmett Shear, akit vasárnap nevezett ki az igazgatótanács az előző ideiglenes vezérigazgató, az Altmant váltó Mira Murati helyére, egy ponton azzal fenyegetőzött, hogy lemond, hacsak az igazgatótanács nem tud bizonyítékot szolgáltatni Sam Altman kirúgásának alátámasztására.  Miután kedd este bejelentették a céget négy éven át vezető szakember visszatérésének hírét, Shear azt mondta, örült, hogy részese lehetett a megoldásnak.

I am deeply pleased by this result, after ~72 very intense hours of work. Coming into OpenAI, I wasn’t sure what the right path would be. This was the pathway that maximized safety alongside doing right by all stakeholders involved. I’m glad to have been a part of the solution. https://t.co/AGoDBbwhkq

— Emmett Shear (@eshear) November 22, 2023

The post Öt nap után véget ért a világ egyik legfontosabb cégének melodrámája first appeared on 24.hu.