:

Kirúgták, most mégis visszatér a világ egyik legfontosabb cégének élére

Ötnapos őrület zárult le az OpenAI igazgatótanácsában.

Újra kinevezték az OpenAI vezérigazgatójának Sam Altmant kedd délután, miután a vállalat dolgozói és befektetői is kampányoltak a korábban kirúgott vezető mellett, írja a The New York Times. A bejelentést követően a ChatGPT-ről ismert tech óriás igazgatósága is átalakul: az Altman ellen puccsot szervező tagok kikerülnek a vállalatirányításból.

„Megállapodást kötöttünk, hogy Sam visszatér az OpenAI-hoz vezérigazgatóként, Bret Taylor, Larry Summers és Adam D’Angelo új igazgatótanácsával” – írta az OpenAI a korábban Twitterként ismert X-en közzétett bejegyzésében „Együttműködünk, hogy kitaláljuk a további részleteket. Nagyon köszönjük az eddigi türelmeteket.”

Több ebből Kirúgták, most mégis visszatér a világ egyik legfontosabb cégének élére Csúszdán a forint, fontos határt lépett át

„Szeretem az OpenAI-t, és minden, amit az elmúlt napokban tettem, arról szólt, hogy egyben tartsam a csapatot és annak küldetését. Az új igazgatótanáccsal és Satya (a Microsoft vezérigazgatója – a szerk.) támogatásával már alig várom, hogy visszatérhessek az OpenAI-hoz, és a Microsofttal tovább építhessük a szoros együttműködésünk” – nyilatkozta Altman az X-en.

Nem tetszett a puccs a befektetőknek

Altmant eredetileg azért menesztették a vezérigazgatói posztról, mert nem volt „következetesen őszinte a kommunikációjában” a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat igazgatótanácsával. Megtört a bizalom, írták a hivatalos indoklásban, majd helyére Mira Murati technológiai igazgatót nevezték ki ideiglenesen – majd Emmett Shear kinevezéséről szóltak az iparági források.

Mind a befektetőket (köztük a Microsoftot), mind pedig a munkavállalókat váratlanul érte Altman kirúgása. A döntés után egy sor vezető kutató, valamint a vállalat társalapítója és elnöke, Greg Brockman is lemondott. A további távozások kockázata és a munkavállalói-befektetői nyomásgyakorlás megrémítette a vezetőséget, így a hétvégén intenzív tárgyalásokat folytattak Altmannal, hogy visszatérjen – ám a korábbi híresztelések szerint ezek a tárgyalások nem vezettek semmire; és Altman az X-en közzétett posztja szerint már új cég alapításán is gondolkodott.

A döntést végérvényesen a Microsoft fordíthatta meg: a vállalat nyilatkozatában arról beszélt, hogy közös céget alapít Altmannal, Brockmannal és az OpenAI-tól távozó kollégákkal. Az OpenAI majdnem összes, több mint 700 alkalmazottja jelezte írásban az igazgatótanácsnak: követik az alapítót a Microsofthoz, ha nem változtatják meg a döntésüket.

The post Kirúgták, most mégis visszatér a világ egyik legfontosabb cégének élére appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés