:
Breaking News

Három nap alatt három vezérigazgatót emésztett fel az OpenAI

Három nap alatt három vezérigazgatót emésztett fel az OpenAI

Míg az elmúlt évben szinte kizárólag a ChatGPT kapcsán került be a hírekbe az OpenAI, hétvégén a felsővezetőség viszályai is a nyilvánosság elé tárultak.

Az eseménysor azzal kezdődött, hogy a vállalatot négy éve vezető Sam Altmant egy szokatlanul durva hangvételű közleményben elbocsátották, mondván nem volt őszinte az igazgatótanáccsal, akik szerint így nem képes tovább vezetni az OpenAI-t – írja a Forbes.

Sokak szerint azonban épp a vezető túlzott őszintesége vezethetett az elbocsátásához.

A bejelentés túlzás nélkül sokkolta a techvilágot, és még az OpenAI legfontosabb befektetője, a Microsoft, és annak vezetői is csupán 5 perccel a hivatalos közlemény közzététele előtt tudták meg, mi történik a cégnél. A vezérigazgató elbocsátása után még nem ért véget a dráma, ezzel egy időben ugyanis Greg Brockman igazgatót is kitették az igazgatósági tanácsból, ami után a férfi bejelentette lemondását.

Szolidaritásukat kifejezve Jakub Pachocki kutatási igazgató, Aleksander Madry, a mesterséges intelligencia kockázatértékelésének vezetője és Szymon Sidor, senior kutató is lemondott, ezzel fontos, vezető szakemberek nélkül hagyva a nagyjából 700 fős vállalatot, teszi hozzá a Verge.

Sam Altman eltávolítása után először a cég egyik régi tagját, Mira Muratit nevezték ki vezetőnek, azonban vasárnap már le is mondatták, és a Twitch streamer platform korábbi vezetőjét, Emmett Sheart ültették a bársonyszékbe. A hétvégén annak lehetősége is felmerült, hogy visszahozzák Sam Altmant, aki a lépést az igazgatótanács lemondásához kötötte. Ez meg is történt, azonban egyelőre úgy néz ki, a régi vezető nem fog visszatérni — legalábbis ez derült ki egy vasárnapi, dolgozóknak szánt levélből.

Ez nem véletlen, hétfő reggel ugyanis Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója bejelentette, hogy Sam Altman és Greg Brockman, illetve több, lemondott kollégájuk a Microsoft egyik új, mesterséges intelligenciára fókuszáló projektjéban vesz majd részt.

We remain committed to our partnership with OpenAI and have confidence in our product roadmap, our ability to continue to innovate with everything we announced at Microsoft Ignite, and in continuing to support our customers and partners. We look forward to getting to know Emmett…

— Satya Nadella (@satyanadella) November 20, 2023

Kapcsolódó Az internet sötét korát hozhatja el az új keresőháború Pár hónap alatt letarolták az internetet a chatbotok, a Bing keresőjébe épített csevegőprogram pedig a keresés új korszakát hozhatja el.

The post Három nap alatt három vezérigazgatót emésztett fel az OpenAI first appeared on 24.hu.