:

Furcsa szerzet a Dyson „új” felmosni képes porszívója

Furcsa szerzet a Dyson „új” felmosni képes porszívója

Sokan nem is gondolnák, de a rúdporszívók piaca nagyjából ugyanazokkal a kihívásokkal küzd, mint az okostelefonoké: a gyártók minden évben jönnek az új modellekkel, miközben egyre nehezebb értékelhető innovációval előállni.

A rövid üzemidő és a semmire nem jó szívóerő problémáját már évekkel ezelőtt megoldották az olyan gyártók, mint például a Dyson, úgyhogy marad az átlagfelhasználók számára sokszor érzékelhetetlen teljesítménynövelés, illetve az olyan extrák, mint például a padlót bevilágító, a legapróbb koszt is láthatóvá tévő surlófény. Emellé érkezett meg a közelmúltban a multifunkcionalitás új szintje: már felmosni is lehet ezekkel a vezeték nélküli eszközökkel.

Utóbbira példa a Philips tavaly piacra dobott, általunk is tesztelt, és egészen jól működő megoldása, a konkurens Dysonnál pedig 2023 végére értek be a hasonló fejlesztések, és az ősz folyamán hazánkba is megérkezett a nyáron bejelentett, beszédes nevű V15s Detect Submarine Absolute. A gép legfontosabb jellemzője, hogy tartozik mellé egy olyan különleges fej, amivel már fel is tudjuk mosni az otthonunk keménypadlóját – cikkük erre a speciális kiegészítőre koncentrál.

Adrián Zoltán / 24.hu A Submarine fej a Dyson egyik idei nagy újdonsága.

Dyson V15s Submarine Absolute

A komplett csomagról azt érdemes tudni, hogy a speciális fej mellé a 2021-es csúcsmodellt, a V15 Detectet pakolta a gyártó, ami 240 AW szívóerővel, (eco módban) akár 60 perc üzemidővel, 0,77 literes portartállyal és jó pár kiegészítővel rendelkezik. Konkrétan az alábbiakkal:

porszívófej portartállyal, cserélhető akkumulátor, porszívócső, Fluffy Optic motoros, szőrkefés, világító tisztítófej, Digital Motorbar motoros szőnyegtisztítófej, Hair Screw motoros kárpittisztítófej, Submarine felmosófej és csöpögtetőtálca, résszívófej, kombinált (széles nyílású és puha kefés) szívófej, falra szerelhető dokkoló, töltőadapter az akkumulátorhoz. Adrián Zoltán / 24.hu A készülék dobozából ezen „összetevőket” bányászhatjuk elő.

Ez a típus ugyan nem járt a tesztlaborunkban, de aki kíváncsi rá, hogy a felmosáson kívül nagyjából mire képes a porszívó, annak ajánlom a V12 Detect Slim cikkünket. Az ott leírtak szinte teljes egészében igazak a V15-re, azzal a nem elhanyagolható kiegészítéssel, hogy ezen a gépen még folyamatosan nyomva tartandó ravasz van hagyományos bekapcsológomb helyett. Cserébe viszont a gép teljesítménye és szívóereje jelentősebb, illetve nagyobb az aksi és a portartály is.

Mossunk fel!

A minden korábbi kiegészítőnél nagyobb Submarine alapvetően ugyanúgy működik, mint a Dyson összes cserélhető feje (csak fel kell pattintani a porszívócső végére), de a használata azért igényel némi előkészületet. A világoskék színű fej egy piros gombot nyomva tartva szétszedhető, így férünk hozzá a feltöltendő víztartályhoz, a piszkos folyadékot tartalmazó nyitott tárolóhoz, illetve a puha szőrű hengerhez, ami a szerkezet többi elemével együtt a csap alatt könnyen tisztítható. A tartályba a kupakját lecsavarva tölthető víz, majd az elemeket újra összecsúsztatva jöhet a felmosás.

A működési elv meglehetősen egyszerű: a fő egység markolatán lévő ravaszt lenyomva több ponton elkezd benedvesedni a henger, ami pörögve sikálja a padlót, a koszt és a felesleges vizet a centrifugális erő a kiegészítő belsejében lévő tárolóba hajtja. Illetve belül van még egy olyan extra elem, ami a hengernek feszülve kinyomja abból a koszos folyadékot, továbbá szépen felfogja a rá ragadt piszkokat.

A rendszer alapvetően jól működik, a henger nemcsak benedvesíti, hanem tényleg súrolja a padlót, eltünteti a kisállatok tappancsának nyomát, a zsíros kéz-, a sár-, illetve a kólafoltokat, és alapvetően tiszta, fényes lesz a felület, ahol 3-4x áthúzzuk a fejet.

A makacsabb foltoknál pedig lehet azzal játszani, hogy áthaladunk rajtuk, a nedvességgel puhítunk, majd visszatérünk újra súrolni. Fontos ugyanakkor, hogy a Submarine nem pacsálja szét a vizet és nem hagy maga után felesleges folyadékot, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy a használatot követően vízfoltos marad a padló.

Amivel nem voltam teljesen elégedett, hogy a falak és szekrények mentén mindig maradt egy nagyjából egy centis rész, amivel a henger nem tud mit kezdeni, illetve az igazán komoly szennyeződésekkel (olaj, leszáradt macskatáp, viasz stb.) ez a gép nem boldogul. Még akkor sem, ha hígítva felmosószert teszünk a víztartályba.

Adrián Zoltán / 24.hu Csillog utána a padló.

Emellett az sem ideális, hogy a folyadéktároló űrtartalma mindössze 3 deciliter. Tapasztalataim szerint ez nagyjából 40 négyzetméter alapos feltakarítására elegendő. A vízpótlás a fej szétszedése miatt elég körülményes művelet, és emellé elég bosszantó tud lenni, hogy a piszkos folyadék 0,36 deciliteres tárolója nyitott. Ha nem megfelelően (tehát folyamatosan vízszintben tartva) emeljük meg a kiegészítőt, a koszos lötty azonnal visszafolyik a feltakarított padlóra.

Számomra hiányosság még, hogy nem szabályozható a vízadagolás (ami a makacsabb foltoknál nagyon jól jönne), illetve kihagyott ziccernek tartom azt is, hogy felmosás közben nincs porszívózás. A felmosófej hiába illeszthető a porszívócsőbe, a hengeres csatlakozó vége teljesen zárt, és felmosás közben az eszközünk szívómotorja nem is működik. A kiegészítő fentebb ecsetelt kialakítása miatt ez persze érthető, de egyben azt is jelenti, hogy felmosni csak egy rendes porszívózás után érdemes.

A nedves hengerfej koránt sem végez olyan alapos munkát, mint amikor szimplán csak porszívózunk a V15s-sel – nálam többször előfordult például, hogy a forgó henger keltette légáram egyszerűen odébb lökte a porcicákat (és ez még csak az a kosz, amit szabad szemmel láttam). Mindez azért is kellemetlen az amúgy innovatív Dyson számára, mert a Philips korábban említett (és olcsóbb) megoldásánál a vízadagolást és a felmosás közbeni porszívózást is megkapjuk.

Adrián Zoltán / 24.hu

Furcsa ez nekem

A brit gyártó felmosós próbálkozása tehát messze nem tökéletes, de a Submarine fej a hiányosságai ellenére is egy hasznos kiegészítő tud lenni. Éppen ezért nem csodálkoznék, ha sok Dyson-porszívós tulajdonos gondolná azt, hogy a hibái ellenére beszerez egy ilyen kiegészítőt a már meglévő eszközéhez.

Nekik van egy elég rossz hírem.

A V15s Detect Submarine csomagban található felmosófej külön nem megvásárolható, csak akkor juthatunk hozzá, ha megvesszük az említett gépet, ugyanis a kiegészítő nem kompatibilis semelyik más porszívóval, még a pontosan ugyanilyen, sima V15 modellekkel sem. Ennek oka, hogy a fej működéséhez módosítani kellett a porszívó szoftverét, és lévén a Dyson ezen gépei nem okoseszközök, utólag erre nincs lehetőség.

Én amúgy kipróbáltam, feltettem a Submarine fejet egy régi V15-re, aminek fogalma nem volt róla, hogy csatlakoztattam a kiegészítőt, így a ravaszt megnyomva a gép elkezdett szívni, és a „lezárt” vég miatt azonnal le is állt a motor.

A frissebb szoftver használatát amúgy csak az jelzi (amellett, hogy ilyenkor működik a felmosófej), hogy a porszívó digitális kijelzőjén megjelenik egy vízcsepp ikon, illetve egy százalékos érték, ami az akkumulátor töltöttségét jelzi. Ide kapcsolódó pozitív apróság, hogy felmosás közben ugye nem megy a főmotor, ami azt jelenti, hogy a 3600 milliamperórás akkumulátorral jóval tovább lehet felmosni, mint amennyi porszívózásra képes a gép eco módban (ami a V15s esetében nagyjából 60 perc).

Adrián Zoltán / 24.hu Felmosni sokkal tovább tudunk, mint porszívózni.

Bár azt értem, hogy a szoftverfrissítéssel a Dyson nem tudott mit kezdeni, azt viszont meglehetősen furcsának találom, hogy a gyártó miért egy kétéves porszívót adott ki újra az idei extrával. Az idén ugyanis a boltokba került a cég eddigi legerősebb, praktikus újdonságokat is tartalmazó rúdporszívója, a Gen5detect – miért nem ehhez fejlesztették le a felmosós extrát? És hogy még kuszább legyen a kép: a tavalyi V12 Slimből is létezik felmosófejes verzió, azt viszont nem árulják Európában.

Sok lesz az

Adott tehát egy kétéves, frissített szoftverrel szerelt gép, aminek a legnagyobb újdonsága, hogy kapunk mellé egy felmosófejet. Mindezért jelenleg 399 990 forintot kér a gyártó. A Dyson gépei sosem olcsók, cserébe – legtöbbször – olyan takarítási teljesítményt és élményt biztosítanak, amihez kevés fogható van a porszívók piacán.

A V15s Detect Submarine esetében ugyanakkor a megszokott élményfaktor bizony hiányzik. Az alap V15s remek eszköz, de a felmosófej kialakításán és működésén érződik, hogy ez még nem egy kiforrott megoldás, és figyelembe véve, hogy vannak már ennél jobb megközelítések a piacon, nem is tudom azt mondani, hogy a kiegészítő megéri a 100 ezer forintos felárat. A Submarine ugyanis a cikkünk írásának pillanatában ennyivel kerül többe, mint egy felmosófej nélküli sima V15 Detect Absolute.

The post Furcsa szerzet a Dyson „új” felmosni képes porszívója first appeared on 24.hu.