:

Íme a tablet, aminek a tervezésébe a felhasználók is aktívan beleszóltak. De megér 280 000 forintot?

Íme a tablet, aminek a tervezésébe a felhasználók is aktívan beleszóltak. De megér 280 000 forintot?

A Samsung Tab S9 FE+ kilóg a sorból, de ez önmagában kevés lenne a sikerhez. Kipróbáltuk, hogy mennyire lett életképes ez a táblagép, mire lehet használni, és mire nem.

A Samsung két évvel ezelőtt indította útjára Fan Edition termékvonalát, amelynek sajátossága az volt, hogy a modellek tervezése során kiemelt figyelmet fordítottak a potenciális vásárlók és felhasználók véleményére.

Azaz megkérdeztek rengeteg embert, hogy milyen funkciókat, paramétereket, tulajdonságokat tartanak fontosnak az egyes eszközöknél. Mindez alapvetően befolyásolta azt, hogy milyen konkrét eszközök szülessenek, még akkor is, ha ez szembe ment a vállalat aktuális termékpolitikájával vagy fejlesztési stratégiájával.

Bár benne volt a gigantikus bukás lehetősége, ám Fan Edition, vagy röviden FE koncepció végül komoly sikert aratott.

Az egyszeri alkalomból pedig hagyomány lett, és idén már a harmadik generáció kerül a boltokba.

Samsung Tab S9 FE+ tablet.

A család része a 2023 őszén bemutatott Samsung Tab S9 FE+ névre hallgató termék, amely tehát olyan táblagép, legalábbis papíron, mint amit a felhasználók szeretnének. Lássuk ebből mi jött össze, hogy mennyire életképes a modell, kinél válhat be, és kinél nem.

Dizájn

Azt gondolná az ember, hogy dizájn területen semmi különbség nincs a táblagépek között, hiszen első látásra az összes ugyanúgy néz ki. A téglalap alakú lapos kialakítás adott, a keretek pedig mindenhol nagyjából ugyanolyan vastagok, a hátlapon pedig ott figyel egy vagy két kamera. Azonban mégis lehetnek eltérések, és ezek a jelek szerint igenis bírhatnak jelentőséggel egy-egy vásárlási döntés meghozatala során.

Masszív fémkeretet kapott.

Az egyik ilyen a víz- és porállóság, aminek a hasznosságát tényleg felesleges ecsetelni: nem árt, ha nem hal megy a drága termék attól, ha megázik, vagy ráömlik valami ital, ami azért a legjobb családban is könnyen előfordulhat.

A Samsung Tab S9 FE+ esetében pedig figyeltek erre, mint ahogy arra is, hogy a készülékház olyan strapabíró fémből készüljön, amely képes megvédeni az ütésektől.

Ez utóbbit speciel nem teszteltük, tehát nem dobáltuk ide-oda érthető okokból. Egy pohár vizet viszont kapott, de az meg sem kottyant neki. Nálunk az ezüstszínű változat járt, azonban van sötétszürkében is, ha valakinek az jobban tetszene. Egyébként a készülék nem csúnya, de szerintünk egy tablet esetében aztán tényleg ez az utolsó szempont, ami alapján dönteni kellene.

Képminőség

A legjobb látványt az OLED kijelzők produkálják, azonban azok piszok drágák, és a jelek szerint a költséghatékonyság ennél többet számított. Samsung Tab S9 FE+ ugyanis egy hagyományosabb LED LCD kijelzőt kapott, ami miatt viszont a tónusok nem annyira élénkek, és a kontraszt is lehetne jobb.

A kép minősége alapvetően rendben.

16 millió árnyalat megjelenítését biztosítja, szóval a színgazdagság átlagos, a színpontosságra viszont nem lehet panasz, a kontraszt közepes és hibákba sem futottunk bele.

Mindent összevetve nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a képi világ nem olyan letaglózó, mint amit a magasabb kategóriás eszközök produkálnak.

A 90 Hz-es maximális képfrissítési rátának köszönhetően a mozgásmegjelenítés is jobb a megszokottnál, hiszen a hagyományos rokonaihoz képest 30 százalékkal több képkockát képes ugyanannyi idő alatt a kijelzőre varázsolni. A fényerő kellően nagy ahhoz, hogy napfényben is látható maradjon a kép, ami azért nem egy kimondott hátrány.

Bekapcsolva

A hardveren is érződik, hogy próbáltak spórolni, hiszen a Samsung Tab S9 FE+ nem egy erőmű, és ezt a teszt programokkal végzett mérések is bebizonyították. Az AnTuTu benchmark szoftveren ~590 000 pontot gurított, ami távolról elmarad a legjobb mai mobil eszközöktől.

A tesztmérések is kimutatták, hogy ez nem egy erőmű.

Az Exynos 1380 chip a 8 GB RAM-mal kiegészítve korrekt, de nem világrengető teljesítmény leadására képes, mint ahogy az a tesztprogramok lefuttatása során feketén-fehéren be is bizonyosodott.

Ez pedig azt jelenti, hogy a nagy felbontású médiaállományok szépen futnak, a videó- vagy képszerkesztésre is van mód, a weboldalakat gyorsan betölti, azonban előfordulhat, hogy a játékoknál vissza kell venni a grafika minőségéből.

Nem cserélhető, 10090 mAh-s akkumulátort kapott, ami ilyen vas és kijelző mellett az átlagosnál lényegesen jobb üzemidőt szavatol. Akár 18-19 órán keresztül is bírja szusszal töltés nélkül, ami egy hosszú utazás, nyaralás vagy kempingezés során kincset érhet.

A játékok hasítanak.

A két hátlapi, 8 megapixeles kamerája nem valami nagy szám, de hát a táblagépeket nem képalkotásra szokták bevetni, szóval ez nem komoly gond. A 12 megapixeles szelfikamerája által produkált képminőség teljesen rendben van, ami a videótelefonálásnál, videókonferenciázásnál igen hasznos lehet, pláne, ha az egész család körbeüli a masinát, hogy a nagyival vagy a barátokkal trécseljen.

Szuper extra: A toll

Az Android 13 alapú, saját One UI 5.1 rendszer kellően stabil, magyarul is tud, és rendelkezik egy csomó gyárilag előre telepített extrával. Ezek például megkönnyítik az órák, fejhallgatók párosítását, valamint az egészségügyi adatok követését, illetve akad egy korrekt rajzprogram is. Ez utóbbit azért érdemes kiemelni, mert készülék dobozában megtalálható a cég aktív digitális tolla is, amellyel értelemszerűen a tablet képes együttműködni.

Egy aktív toll is jár mellé.

A fantáziadúsan S Pen névre hallgató periféria közel 4100 nyomásszintet képes megkülönböztetni, olyan érzést kelt, mintha valóban papíron vagy vásznon rajzolnánk, írnánk vele, és remek grafikus lehetőségeket nyit meg a felhasználók előtt. Az említett alkalmazás ráadásul nem is csak festő- vagy íróeszközök, illetve különféle felületek garmadáját kínálja, hanem oktató, illetve színező részleggel is rendelkezik. Ha az ember rászánja az időt, akkor kifejezetten szép alkotások hozhatóak össze a segítségével.

Rajzolni is tanulhatunk a táblagéppel.

Emellett az S Pen jegyzetelésre is használható, és a gép, illetve az azon futó szoftver képes formázható, szerkeszthető nyomtatott betűs szöveggé alakítani a macskakaparást is. Emellett a tollal igen pontosan vezérelhetőek a különféle médiaszerkesztő alkalmazások is, ami a YouTubereknek, Tik Tokkereknek nagyon jól jöhet.

Samsung Tab S9 FE+: Megvenném?

A Samsung Tab S9 FE+ egy felhasználóbarát, sokoldalú tablet, amely alkalmas filmezésre, videók nézegetésére, netezgetésre, munkára és még játékra is. A mellé járó toll nagy extra, és emiatt a kreatív beállítottságúaknak, azaz akik szeretnek rajzolgatni, festegetni, keresik a határaikat, nagyon jól beválhat.

Samsung Tab S9 FE – a felhasználók segítettek. Kép: Samsung

Az is tény, hogy távolról sem tökéletes, hiszen vannak már olyan riválisai, amelyeknek jobb a kijelzője, illetve nagyobb a teljesítménye. Ám az is tény, hogy azok jellemzően drágábbak is, hiszen ez a masina durván 280 000 forintért már beszerezhető. Azt nem mondanánk jó szívvel, hogy olcsó, de azt igen, hogy a tudása alapján ennyit simán megér ez a sorból kicsit kilógó táblagép.

The post Íme a tablet, aminek a tervezésébe a felhasználók is aktívan beleszóltak. De megér 280 000 forintot? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés