:

Még annál is drágább lesz nekünk a Hunyadi-sorozat

Még annál is drágább lesz nekünk a Hunyadi-sorozat

A 2021-es bejelentés óta több mint 4,6 milliárd forint pótlólagos állami támogatás érkezett a Hunyadi-sorozatba (Rise of the Raven) – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) a Forbes.hu megkeresésére. Ez azt jelenti, hogy az állam kedvenc sorozatába jelen állás szerint több mint 15,2 milliárd forint állami pénz folyt közvetlen támogatás formájában, a produkció teljes költségvetése pedig már bőven 20 milliárd forint felett.

Ha valamire, hát történelmi (és kurzus)filmre bizony 2023-ban is jut keret Magyarországon. Más kérdés, hogy nem feltétlen az állami támogatásokon múlik egy film sikere, lásd Reisz Gábor rendezőt, aki az egyik magyarázat mindenre.

A jókora támogatásokkal megtömött produkciók közül toronymagasan emelkedik ki az állam kedvenc sorozata, a Rise of the Raven, avagy a Hunyadi János-sorozat. Az alkotók kimondott célja, hogy a nemzetközi piacot is meghódítsák a szériával, a szokásos klisével együtt, hogy jön „a magyar Trónok harca”.

De valóban, nemcsak magyar, hanem európai léptékben is ritkán látott méretben forgó sorozatról beszélünk. Csak ez nem kis részt az állami filmstratégia szándékaival magyarázható, ahol már évek óta történelmi projektek akasztják le a legkarcosabb támogatási összegeket.

Mert ha valamiben, költségvetésben már biztosan sikerült megugrani a nemzetközi szintet, példátlan állami pénzek folytak a Hunyadi-sorozatba, ebből közel 9 milliárd forintnyi közpénzt maga a kormány adott.

Hát leforgott az állam kedvenc sorozata, a 10 milliárd forintos Hunyadi

Előzmények

Idáig a 2021-es gyártáselőkészítési (76,9 millió forint) és filmgyártási támogatásokról tudtunk (10,5 milliárd forint). Utóbbiból az NFI csak 3,6 milliárd forintot nyújtott saját forrásból, a maradék 6,9 milliárd forintos összeg kormányhatározat alapján nyújtott támogatás volt. 2022-ben indult el a tízrészes sorozat forgatása, azóta viszont újabb támogatási körökről nem hallhattunk, egyedül egy most nyáron megítélt, 150 millió forintos marketingámogatásról.

Igen ám, de mindeközben a Nemzeti Filmiroda „Állami támogatásra jogosult és támogatásban nem részesülő filmalkotások” nevű nyilvántartása szerint a közvetlen támogatási összeg több mint 13,7 milliárd forintra ugrott a produkció április 12-i állapotfrissítése szerint. Utóbbi összeg nem volt összhangban az NFI nyilvántartásaival, kommunikációjával, e szerint több mint 3 milliárd forintnyi széles körben eddig nem ismert támogatásról beszélünk.

Ezért kerestük meg a kormányzati szervezetet, hogy tisztázza, mit lehet tudni erről a támogatástöbbletről, és ha valóban nyert újabb közvetlen támogatást a pályázó, a Hollósgyűrű-SPC Kft., akkor erről mikor született döntés, és arra milyen pályázattípus alapján volt jogosult.

Az NFI válaszából azonban kiderült, hogy inkább megmásfélszereződött a támogatás mértéke.

A Hunyadi-sorozat, avagy a Rise of the Raven forgatása. Fotó: Serendipity Point Films

Plusz 4,6 milliárd forint

A forgatás 2022-es rajtjakor, július 20-i dátummal „a Támogatott a Támogatási Szabályzat 17.9. pontja alapján előterjesztett kérelmére a Támogató további 522 166 000 forint pótlólagos támogatásban részesítette a produkciót”, majd egy 2023. május 9-i döntéssel „egy újabb kormányhatározat alapján 1,8 milliárd forint támogatásban részesítette”, írták.

És ezzel nincs vége, az NFI szerint most ősszel „az utómunka szakaszban a Támogatott ismételten pótlólagos támogatási kérelmet nyújtott be”, a Televíziós Döntőbizottság pedig október 3-án úgy döntött, további 2,15 milliárd forint pótlólagos támogatásban részesíti a sorozatot.

Így tart most már több mint 15,2 milliárd forint közvetlen állami támogatásnál a Hunyadi.

A Forbes.hu-nak megküldött válasza mellett az NFI a nyertes pályázatokról és a Televíziós Döntőbizottság korábbi döntéseiről szóló nyilvántartásokat is frissítette – hónapokkal a támogatások megítélése után.

Idén ennyi támogatás jutott magyar filmekre és sorozatokra 2023 eleje óta az NFI filmes és tévés nyertesei minden pályázattípusra 9 569 457 467 forint támogatásra voltak jogosultak. Ebből csak a Hunyadinak 4,1 milliárd forintot ítéltek meg, az összes megítélt támogatás majdnem 43 százalékát. Persze, az évnek még nincs vége, de már most szembeötlő arányok ezek a Hunyadi három pályázata és a maradék 144 nyertes pályázat között.

Annyit költenek rá, mint bizonyos Netflix-sorozatokra

A Hunyadi-sorozat nemzetközi koprodukcióban készül, a produkciót a kanadai-magyar Robert Lantos (Csodálatos Júlia, Eastern Promises – Gyilkos ígéretek) nevével fémjelzik. A producereken és társfinanszírozókon túl a Magyarországon forgó produkcióknak járó 30 százalékos közvetett adókedvezményt is bele kell számolni a költségvetésbe, nem csak a közvetlen állami támogatást. A Nemzeti Filmiroda legfrissebb nyilvántartása szerint

a produkció költségvetése legalább 22,5 milliárd forint lesz,

ebből közel 6,8 milliárd forint az az összeg, ami adókedvezmény formájában jár, ha minden számlát benyújtanak a gyártás után.

Mivel április óta nem frissült a Hunyadi-sorozat adatsora, így a Filmirodánál még elavult támogatási adatok szerepelnek, az utómunkálatok pedig egyébként is 2024-be nyúlnak át, így a teljes költségvetés sem biztos, hogy meg fog állni 22,5 milliárdnál. Ennél többet aligha költöttek még magyar filmre vagy sorozatra, ez a nagyságrend nálunk forgott hollywoodi produkciók magyarországi költéseivel vetekszik. (Adatok: Nemzeti Filmiroda.)

A vaják első évada: kb. 16 milliárd forint Borderlands: kb. 19 milliárd forint Shadow and Bone második évada: kb. 24 milliárd forint Rujder Vivien mint Szilágyi Erzsébet és Kádár L. Gellért mint Hunyadi János. Fotó: Beta Film

Mégsem kerül mozikba

A premier 2024 decemberében várható, előtte igyekeznek fesztiválora, tévés vásárokra is bevinni a szériát. Itthon és Szlovéniában is a TV2 adja majd a sorozatot, Ausztriában pedig az állami ORF csatorna. A nemzetközi forgalmazást a német társfinanszírozó, a Beta Film intézi, a nemzetközi piacon továbbra is Rise of the Raven címmel próbálják értékesíteni a produkciót, de más országban még nem sikerült megállapodni a sugárzásról.

Az eredeti tervek szerint az utolsó két részt mozifilmként is bemutatták volna, ettől végül elálltak

egy friss Index-interjú szerint, nem lesz külön nagy vásznon is látható a nándorfehérvári csata.

A sorozat alapjául Bán Mór regényfolyama szolgál, a főszereplők Kádár L. Gellért mint Hunyadi János, Rujder Vivien mint Szilágyi Erzsébet, Törőcsik Franciska mint Brankovics Mara, valamint Csémy Balázs mint Vitéz János. A rendező, showrunner Lengyel Balázs (Lajkó – Cigány az űrben), de rendezett epizódot Szász Attila (Apró mesék) és Nagypál Orsi (Terápia) is. A vezető producerek Lantos mellett Krskó Tibor (Sorstalanság, Szabadság, szerelem), valamint Hazai Cecília és Hazai Kinga, utóbbi kettő az Oscar-díjas Saul fiát jegyző Nemes Jeles László korábbi rövidfilmjeiben dolgozott, de azóta más filmes-sorozatos kreditjükről nem tudni.

A borítóképen Kádár L. Gellért mint Hunyadi János a Rise of the Raven forgatásán.

The post Még annál is drágább lesz nekünk a Hunyadi-sorozat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés