:

Madárinfluenza: drágább lesz a baromfi és a tojás az ünnepek előtt?

Drágulás és ellátási problémák az ünnepek előtt?

Az elmúlt egy héten tíz telepen több százezer baromfit (kacsát, ludat, pulykát és tyúkot) kellett leölni a madárinfluenza-járvány H5N1 variánsának megjelenése miatt, írja a hvg.hu.

Több ebből Haza mehet Schadl György Micsoda hajrá: Eb-n a magyar válogatott!

Az intézkedés ugyan a baromfiállomány viszonylag kis százalékát érinti, ennél jóval több baromfit helyeztek védő- és megfigyelési körzet kereskedelmi tilalma alá, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. Tíz fertőzött telephely közül hat eset ráadásul más-más vármegyét érintett:

Hajdú-Biharban, Hajdúnánáson 22 500, Szabolcs-Szatmár-Beregben, Tiszadobon 51 ezer, Bács-Kiskunban, Petőfiszálláson 7 100 kacsát öltek le a fertőzés miatt, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Tiszabábolnán 6 ezer, Csongrád-Csanádban, Szentesen 6 ezer tenyészludat pusztítottak el, a Borsod-Abaúj-Zempléni Tiszakarádon és a Hajdú-Bihar megyei Polgáron történt intézkedésről még nincsenek hivatalos adatok.

A hvg.hu kérdésére a Nébih elmondta: korábban nem volt példa ellátási problémákra, és a járvány miatt most sem számítanak erre – ezt Fórián Zoltán, az Erste Bank vezető agrárszakértője is megerősítette a lapnak.

A betegségben elhullot, vagy leölt állatokért állami kártalanítás jár.

The post Madárinfluenza: drágább lesz a baromfi és a tojás az ünnepek előtt? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés