:
Breaking News

Megvan, melyik magyar milliárdos vehet spanyol vonatgyárat?

Egy titokzatos magyar cégcsoport venné meg a spanyol Talgót. Egyelőre az sem egyértelmű, hogy mennyi részvényt vinnének.

Ahogy beszámoltunk róla, a spanyol Talgo nevű vonatgyár részvényeire érkezett egy felvásárlási ajánlat. A spanyol sajtó alapján – a helyi tőzsdefelügyelethez benyújtott közlemény szerint – a Forbes.hu arról írt korábban: a cég valamennyi részvényét vinné a magyar befektető. A szerdai zárás alapján a cég kapitalizációja 491 millió euró volt, az 5 eurós ajánlattal számolva az üzlet 633 millió euró lenne.

Több forrás, így például a Reuters is, már csak a 40 százalékról ír – ez az, amit most a Pegaso Transportation International nevű cég birtokol a Trilantic nevű befektetési alapján keresztül. Ők a tőzsdén jegyzett vállalat legnagyobb tulajdonosai (a második legnagyobb részvényes alig több mint 5 százalékkal rendelkezik, egy családi vagyonkezelő cég).

Ki lehet a vevő?

Hogy milyen vasúti kötődésű magyar üzleti csoport lehet képes egy ekkora bevásárlásra, arra a vasútszakmai körökben egyetlen választ hallani, írja a 444.hu: a Magyar Vagon-csoport nevét. A Magyar Vagon Invest Zrt.-t 2020-ban alapították, 2022 júniusáig, miniszteri kinevezéséig Szalay-Bobrovniczky Kristóf volt az egyedüli részvényese, akkor a Hernádi Zsolthoz köthető Solva II. Magántőkealap tulajdonába került.

A Magyar Vagon nem erősítette meg, de nem is cáfolta a lap megkeresésére az információt, és Hernádi Zsolt környezetéből sem kaptak választ. Hogy Hernádi hogyan terjeszkedett a vasúti piacon, arról korábban itt írtunk.

Ez az üzleti ajánlat így is brutálisan nagynak tűnik ahhoz, hogy ezt egyedül finanszírozni tudja egy magyar cég.

The post Megvan, melyik magyar milliárdos vehet spanyol vonatgyárat? appeared first on Forbes.hu.