:

Egy titokzatos magyar cég venne meg egy spanyol vonatgyártót

Egy titokzatos magyar cég venne meg egy spanyol vonatgyártót

Nagy a mozgás a spanyol tőzsdén, ahol teljesen váratlanul egy magyar cég is a figyelem középpontjába került.

A Talgo spanyol vonatgyártó részvényeire 5 eurós ajánlat érkezett egy meg nem nevezett magyar cégcsoporttól – írja a spanyol üzleti lap, az Expansión. A szerdai záróértékhez képest ez 28 százalékos prémiumot jelent, ma nagy raliban volt a papír, 15 százalékot is emelkedett az árfolyam.

A Trilantic nevű spanyol cég többségi érdekeltségébe tartozó Talgo egyelőre csak a spanyol értékpapírfelügyelethez (CNMV) juttatta el közleményét, amelyben jelezték, „nincs semmiféle döntés a részvények eladásával kapcsolatban, sőt az sem biztos, hogy az ajánlattal egyáltalán foglalkoznak”. Ez persze nem jelenti az ellenkezőjét sem. A piacfelügyelet csak az ajánlott árat közölte, egyebet nem.

Ekkora üzlet lehet, ha összejön

A Talgo tegnap 3,91 eurón zárt (2,75%-os emelkedés után), így ez az előzetes ajánlat közel 28%-os, konkrétan 27,87%-os prémiumot jelent. Az ajánlat valamennyi részvény felvásárlására vonatkozik: ez összesen 633 millió euró, ami 238 milliárd forint. Nagyságrendileg ennyit ér az egyik legnagyobb magyar ipari csoport, a Videoton Holding.

A Talgo 8 éve lépett a spanyol tőzsdére, év eleje óta 22%-ot emelkedtek a részvényei. A Trilanic nevű befektetési alap 2006-ban, a tőzsdére lépés előtt szállt be a cégbe, jelenleg a cég 40 százaléka felett van kontrollja. A mostani egy jó kiszállási pont is lehet a befektetőknek.

Az Expansión szerint a Stadler is ott van azok között, akik érdeklődnek a cég iránt, de hallani az budai vonalokra villamosokat szállító szintén spanyol CAF érdeklődéséről is.

A spanyol tőzsdén elég nagy a mozgás, az elmúlt 10 napban a Telefonica is nagy üzletet jelentett be (egy német érdekeltségét kebelezné be 100 százalékban) és a Prosegur 75 százalékára is ajánlat érkezett.

The post Egy titokzatos magyar cég venne meg egy spanyol vonatgyártót appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés