:

Skandináv design, energiahatékony kivitel: a jövő irodaháza

Skandináv design, energiahatékony kivitel: a jövő irodaháza

A svédországi székhelyű Skanska multinacionális építőipari és fejlesztő cég hazánkban is fenntartható, modern, energiahatékony és csúcstechnológiával felszerelt irodaházakat épít. Aurelia Luca több mint 10 éve dolgozik a vállalatnál, 2020 óta a román-, 2021 óta a magyarországi tevékenységért is felel ügyvezető alelnök pozícióban. Trendekről és fejlesztésekről beszélgettünk.

Milyen projektekben vett részt az elmúlt években, amelyekre kiemelten büszke?

Sok projektre és kezdeményezésre vagyok nagyon büszke, mostanában különösen a H2Offices első fázisára, ami máris a Váci úti városkép szerves részévé vált. A projekt sikeres lezárása, a folyamatosan érkező új bérlők, valamint a zökkenőmentes értékesítés egyaránt nagy öröm számomra. Mindez egy rendkívül elkötelezett, profi és energikus csapat munkájának eredménye. Nagyon hálás vagyok, hogy velük dolgozhatok együtt.

Visszatérve a H2Offices-ra: ez egy prémium irodaház, amelyet energiahatékony és csúcstechnológiás megoldások felhasználásával, skandináv dizájnelvek szerint alakítottunk ki. Ezek a tényezők együttesen garantálják az értékállóságát a következő években. 

Emellett az elmúlt években Bukarestben az ügyvezető alelnökként eltöltött időm alatt lehetőségem volt részt venni az Equilibrium fejlesztésében. Ez egy modern irodaprojekt, ami Bukarest legvirágzóbb üzleti negyedében található. Különlegessége, hogy előtte egy óriási, 3.500 négyzetméteres közösségi zöld területet alakítottunk ki, ami megváltoztatja az egész kereszteződés megjelenését.

Milyen kihívásokkal jár két különböző országban két csapatot vezetni?

Két különböző országban két csapatot irányítani valóban nem mindennapi feladat. Mindenki belecsempészi a saját kultúráját a munkába, ettől válik izgalmassá a multikulturális közegben való együttműködés. Ez a sokszínűség új perspektívákat és megoldási lehetőségeket teremt, ugyanakkor természetesen kihívást is jelent az egységes működés és a zökkenőmentes integráció. Mindenképp megéri ez a tapasztalat, mert megtanít mindenkit arra, milyen érték rejlik a rugalmasságban, egymás meghallgatásában és megértésében.

Aurelia Luca ügyvezető alelnök

A Skanska magas presztízzsel bír a magyar piacon. Miben különbözik a többi vállalattól és mi teszi egyedivé?

Az egyik legfontosabb tényező, ami a Skanskát kiemelkedővé teszi a magyar piacon, az a jó reputációja, amely a skandináv értékekben és az általunk képviselt minőségben, valamint abban gyökeredzik, hogy elkötelezettek vagyunk a jövőre fókuszáló épületek megalkotása mellett.

A transzparencia és a megbízhatóság működésünk két alappillére, amiknek köszönhetően partnereink és ügyfeleink mindig tisztában vannak a részletekkel. A megbízhatóságunkat az a tény is alátámasztja, hogy a Skanska mindig a saját tőkéjét fekteti be, ezáltal nem szorul külső finanszírozásra. Ez teszi lehetővé azt a rugalmasságot, amelynek köszönhetően gyorsan tudunk lépni, ha értékes lehetőséget találunk.

Az ESG alapelveire való fókuszálás sem csak elmélet nálunk: mindhárom területen határozott, bevált és mérhető lépéseket teszünk annak érdekében, hogy az elképzelések a gyakorlatban is megvalósuljanak. Ezek a partnereink számára is kiemelt fontossággal bírnak.

Visszatekintve erre az évre, hogyan értékeli a Skanska Magyarországon idén elért eredményeit?

Lenyűgöz, amit a budapesti csapat ebben az évben elért. Az eredményeink kivételes közös munka gyümölcsei. Kiemelkedik közülük a H2Offices első fázisának lezárása. Az épület nem csupán a Magyarországon eddig legmagasabbnak számító, 84 pontos LEED Platinum minősítést kapta meg, hanem már folyamatban van a WELL és a WELL Health & Safety tanúsítások megszerzése is. Megkaptuk az Access4You Gold értékelést is, ami az akadálymentesítés iránti elkötelezettségünket igazolja.

Mára a H2Offices bérbeadottsága meghaladja a 80%-ot, általunk nagyra becsült bérlők sokszínű bérlői közösségét hozva létre, illetve már sikeresen értékesítettük egy partnernek, akivel hosszú múltra tekint vissza a kapcsolatunk.

Az ESG egy “divatszó” vagy egy igazi, aktuális trend, amit egyre több cég figyelembe vesz?

Egyértelműen az utóbbi: az ESG sokkal több, mint egy divatos címke. Az ezt figyelembe vevő vállalatok és a befektetők valóban ügyelnek a fenntarthatóságra, valamint a társadalmi és etikus gyakorlataikra a termékeik jövőjének biztosítása érdekében.

A Skanskánál az ESG a munkánk szerves részét képezi. Az elmúlt évtized projektjeit az jellemezte, hogy olyan épületek tervezése és építése mellett köteleztük el magunkat, amelyek a környezetre gyakorolt hatás minimalizálása és az általuk kiszolgált közösségek holisztikus jólléte köré szerveződtek. A régióban minden épületünk WELL és LEED minősítést kapott, ami igazolja a biztonságos, egészséges és fenntartható munkakörnyezet kialakítására irányuló következetes erőfeszítéseinket. Érdemes megemlíteni, hogy ambiciózus klímacéljainkat (a széndioxid-kibocsátásunk 50%-os csökkentése helyett 70%-os csökkentés megcélzása 2035-ig, valamint a karbonsemlegesség elérése 2045-ig) a Science Based Targets Initiative (SBTi) is validálta, ami azt jelenti, hogy összhangban van a Párizsi Megállapodásban rögzített, a klímaváltozás elleni globális célokkal.

Az ESG fogalma még mindig viszonylag új, azonban alapelvei a Skanska DNS-ébe vannak ágyazva. Mi nem csupán reagálunk egy trendre, hanem segítünk az irányításában és a meghatározásában. Ez egy folyamatos útkeresés a reziliens jövő építésére, és aktívan keressük azokat a partnereket, akik ebben szeretnének együttműködni.  Sok kihívással szembesülünk a folyamat során, de ez adja a szépségét is – kreatívnak, kíváncsinak és elkötelezettnek kell lenni, hogy megtaláljuk a legjobb megoldásokat.

Mennyire létfontosságú az átlátható benchmarking az ESG-ben az ingatlanpiacon, és hogyan fogjuk ezt elérni?

Abszolút alapvető. Világos célokat kell meghatároznunk a haladás méréséhez. Csak egy szabványosított szabályozási rendszerrel érthetjük meg, határozhatjuk meg, hasonlíthatjuk össze és jelenthetjük konzisztens módon a haladásunkat. Itt kerül képbe az EU Taxonómia kezdeményezése. Az Európai Bizottság által kialakított osztályozási rendszer pontosan körvonalazza a gazdasági tevékenységek környezeti hatásait. Továbbá átlátható benchmarking kritériumokat állít fel, amelyek összhangban állnak a globális klímaváltozási törekvésekkel, így ellensúlyozva a “greenwashing” jelenségét.

Az átláthatóság iránti elkötelezettségünk nem csupán elméleti. Már 1997 óta dokumentáljuk a környezetre gyakorolt hatásunkat és azóta is évente elkészítjük fenntarthatósági jelentésünket.

Mit tesz a cég a szén-dioxid-lábnyom csökkentése érdekében az új projektek során?

Elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság iránt, főként a projektjeink karbon lábnyomának csökkentését illetően. Ezt a fókuszt a H2Offices kiválóan példázza: többek között 40%-os vízmegtakarítás, évente 540 tonnával kevesebb széndioxid-kibocsátás és 37%-kal alacsonyabb energiafogyasztás jellemzi.      Minden projektünk esetében a LEED és WELL minősítések megszerzése alapvető elvárás, mert ezek objektív módon támasztják alá az egészségesebb környezet iránti törekvéseinket.

A legújabb magyarországi fejlesztésüket, a H2Offices 1. fázisát már eladták. Mi a következő lépés a Skanska számára a budapesti piacon?

A H2Offices első fázisának eladása valóban büszkeségre okot adó pillanat a számunkra. Miután ezt a sikert már magunk mögött tudhatjuk, most a budapesti piacon tervezett jövőbeli projektjeinkre összpontosítunk. Jelenleg minden erőnkkel a H2Offices következő két fázisán és a Hold irodaházon dolgozunk. Ez utóbbi nagyon különleges nemcsak számunkra, hanem a város számára is, mivel ez a Skanska első projektje Budapest belvárosában. Egy úgynevezett “boutique”, prémium termék, történelmi homlokzat, tökéletes helyszín – dióhéjban ez a Hold.

Alig várom, hogy elkezdődjön ez a projekt, és hamarosan több részletet is szeretnék megosztani róla. Jelentős és jövőorientált terveink vannak, melyek iránt már most érdeklődnek a potenciális bérlők. Mindemellett nyitottak vagyunk további megvásárolható földterületek keresésére, hogy még tovább erősítsük portfoliónkat.

The post Skandináv design, energiahatékony kivitel: a jövő irodaháza appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés