:

Maldív, Mauritius vagy Seychelle: melyik sziget mit tud?

Maldív, Mauritius vagy Seychelle: melyik sziget mit tud?

Maldív, Mauritius vagy Seychelle. Mi vonzza honfitársainkat a térségbe, ki melyik szigetet preferálja, van-e érezhető különbség élményben vagy árban? És egyáltalán: van itt bármi érdemleges a homokos tengerparton túl? Szubjektív körkép a régióról.

Ahogy közeleg a november, időről időre fellángol a „hitvita”, hogy melyik trópusi szigeten érdemes pihenni az Indiai-óceán nyugati medencéjében. Ne húzzuk a szánkat, nem csak az ujj-eltartós elit antidepresszánsa ez: évente tízezer honfitársunk fordul meg itt, a top magyar utaztatók téli bevételének közel 30 százaléka ebből a régióból jön az egyik vezető hazai utazási iroda tulajdonosa szerint.

A beach aranyháromszög (ahogy Adri, a szigetországok visszatérő vendége hívja a régiót) turizmusa nem ma fejlődött ki, és hát nem is a magyar turisták kedvéért létezik. Korai szakaszában a német, francia, brit piacokat célozta, amihez jött Kelet-Európa, míg az utóbbi időben meghatározó az arab és indiai vendégek bevonzása.

De azon túl, hogy klassz az idő, kék a tenger, homokos a part és jó szállodák vannak, történelmükben és a szolgáltatásokban a szigetek eléggé különbözőek. 

A Seychelle-szigetek / Fotó: Christian Cacciamani

Legyen állandóan jó idő és maceramentes repülőút

Még az időjárás sem ugyanaz: habár mindenhol kellemes, egyenlítő éghajlati, trópusi meleg van, a klíma a Maldív-szigeteken a legmegbízhatóbb és elviselhetőbb. A Seychelle-szigeteken előfordulnak határozottabban felhős és esős periódusok (ráadásul pont a január-márciusi szezonban), Mauritius-on pedig ritkán ugyan, de komplett napokat, esetleg hetet tehet tönkre a ciklon, miközben sokszor túl erős a szél is.

Hisszük, vagy sem, az időjárás első számú szempont a turisták választásában. Nem véletlen, hogy magyar szinte kizárólag a téli hónapokban utazik a szigetekre, miközben rengeteg dubaji, katari, indiai számára egész évben csábító a klíma. Ami még a régió mellett szól: maximum 3 óra az időeltolódás. Nincs jetleg, sőt, még dolgozni és telefonálni is lehet európai időzónában.

A koktélon és a strandpapucson túl – erre számíts digitális nomádként

Akik ennek nagy nyertesei, azok az oroszok. Amúgy is nehezen tudnak hova utazni, és szinte moszkvai idő szerint élik napjaikat – csak 30 fokkal melegebb körülmények között. Szép számmal el is árasztották a hoteleket, de szerencsére ide talán a kevesebb feltűnést és hangoskodást kedvelők jönnek, a háború óta pedig az arcukból is jelentősen visszavettek.

Apropó jetleg és odautazás. Ezek a szigetek minimum egy átszállással, legrövidebb idő alatt is 10 óra távolságra vannak.

Ebben is a nüansznyi részletek fontos különbségeket takarnak. Budapestről általában Dubajon, Dohán, esetleg Isztambulon vagy Abu-Dzabin keresztül vezet az út. Maldív ideális esetben kétszer 5 órás repülőúttal elérhető, ráadásul sok járat megy naponta. Dubajból van, hogy 6-8, tehát valamelyik csatlakozást biztos elérjük. Laci barátom, egy tipikus több gyermekes apuka, igazi animáló típus, azt vallja, hogy ez a maximum macera, amit a családért vállal. Én legutóbb Mauritiust Isztambulból 9 óra alatt értem el, ennyi erővel már szinte Fokvárosba is utazhattam volna – ezen a gépen azért oda-vissza sok volt a megviselt, beesett arc.

A Maldív-szigetek // Fotó: Colin Watts

Na és a pénz?

Kit érdekel, gondolnánk, hiszen ezekre a helyekre másfél millió forint per fő, per hét alatt senki sem megy. Valóban, minimum ezer eurós repjegy, és százezres szoba/éj, és még semmit nem ettünk, ittunk, csináltunk. De itt is azok a fránya részletek és trendek.

A három szigetcsoport közül a Maldívon a legelterjedtebb az all-inclusive, amit még a jómódú magyarok is mindenhol keresnek.

Ez ugyanis befixál egy büdzsét, ami tervezhető, főleg több személy esetén. Sok hotel épp ezért az általában kedvezőbb ár/érték arányú Mauritiuson is ebbe az irányba mozdult el. Seychelle pedig továbbra is kevesebb, magas színvonalú, à la carte-os szállókkal pozicionálja magát, egyre magasabbra. Privát helikopter reptéri transzferre, néhány extra szolgáltatás, masszázs, vitorlázás – és rögtön felszökik akár 15 millió forintra is a családi vakáció.

A legújabb trend, hogy többen megpróbálják hátizsákos módon, bérelt szobákban, olcsóbb panziókban megszállva meglátogatni a szigeteket. Őszintén szólva ezt nem ajánlom: ezeknek a desztinációknak a vonzása pont a szép, exkluzív, minőségi turizmus és hozzá kapcsolódó szolgáltatások – és ez is van itt jól kiépítve és megszervezve. Minden más macerás, alacsony színvonalú, nagyon kevés élményt nyújtó kirándulás lesz. Ebben a műfajban sokkal jobb Európa, vagy akár Délkelet Ázsia országai – nem a sznobizmusból írom.

Kultúra helyett…

Világörökségi kincseket, ősi romvárosokat, szép gyarmati építészetet ne keressünk errefelé.

Továbbmegyek – és nem megbántva a helyieket –: nehéz érteni és élvezni a helyi történelmet és kultúrát, mert nem igazán veszi fel a versenyt a világ más régióival.

Talán a legérdekesebb Mauritius, ahol keveredik a francia és angol gyarmatosítás, a behurcolt afrikai rabszolgák, majd ide telepített indiaiak szokásai, vallása, miközben ez egy népességében és területében is a másik kettőnél jelentősebb, sokszínűbb, a turizmuson kívül is értelmezhető gazdasági élettel jellemezhető nagyobb sziget.

Marad hát a természet: a Maldív-szigetek homok- és korallzátonyai, a kék éggel, fehér homokkal, színes halakkal. A Seychelle-szigetek gyönyörű, bronzosan csillogó óriás sziklái a pálmafákkal (és az azok magasságát soha meg nem haladó, diszkréten elbújó épületekkel). A Praslin szigeten lévő óriás kókuszpálma erdői (ez UNESCO védett), a világ top 10 strandjába rendszeresen beválasztott partszakaszokkal.

De a legváltozatosabb Mauritius, ahol gyönyörű vízesés, hét színben pompázó anyagrétegű felszíni képződmények, buja, zöld őserdővel borított magas hegyek, egy csodálatos, csipkés, sziklaszerű félsziget színesíti az egyébként meglehetősen unalmas, a rabszolgatartás korából megmaradt cukornádültetvények látványát.

És a trendek: privacy, activity, cuki állatok és culinaris

A három szigetország turizmusába alaposan beleszólt a covid, a helyzetből a Maldív jött ki a legjobban. 2020-21-ben a világ exkluzív utazási helyszínei szinte mind bezártak. Nem úgy a Maldív-szigetek, ahová ha nem is könnyedén, de el lehetett jutni, és nem hivatalosan maszk- és problémamentesen pihenni. Kevesen tudták ezt, pláne vállalták a kockázatát. A tanulság pedig az volt, hogy a privacy, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy minden egyes sziget egy szállodából, azon belül is külön luxus-bungalókból áll, lehet nagyon vonzó is. Limitált, hogy hány emberrel találkozunk, a zátonyt amúgy sem tudjuk elhagyni, a személyzet sem cserélődik.

Nem is nagyon volt más választása ennek az országnak, hiszen kizárólag ezekből a menő homokpadokra telepített szállodákból él. Sok ember megfordult tehát itt, és vitte jó hírét a szeparáció és magány eme formájának, ami, valljuk be, attraktív annak is, aki kevés emberre, főleg ismerősre vágyik.

A másik két ország sokkal nehezebben birkózott meg a járvánnyal. Sok szálloda bezárt, vagy a karbantartás hiánya miatt kicsit lepukkant.

Lassabban tért vissza az élet, a szolgáltatások és a színvonal – arról nem is beszélve, hogy a helyi elit egyfajta gazdasági átrendeződésre is használta az eseményeket (konkrétan a bezárással erőltetetten vittek csődbe és üldöztek el turisztikai szereplőket. Érthető, ismerős?).

A Seychelle-szigetek // AJ: Unsplash

Kötelező a páva is

A luxuspihenés mellé csomagolt élmény a longevity és activity nevében érkezik, ez egy világméretű turisztikai trend. Magyarul a tengerparti döglés mellé már nem elég a masszázs, és a jógaóra. Az nyer, aki szörfözést, búvárkodást, túrázást, golfozást is kínál. Ez utóbbi kettőben Maldív például nem rúg labdába, nem úgy, mint Mauritius. Vitorlázásban pedig Seychelle a menő.

A színpompás tengeri halak mellett a jobb szállodák kötelező eleme a páva, egzotikus madarak és helyi teknősök – szinte már a személyzet állandó tagjaiként köszönthetjük őket.

De a cukiskodás legfőbb alanyai a kisgyerekek: rá is repülnek ezek a szigetek rendesen.

Míg korábban Maldív csak párokról és nászutasokról szólt, a sekély, biztonságos meleg tengerpart és elhagyhatatlan resort a családosok kedvencévé válik, és felült erre a trendre a másik két ország is.

És egy jó tanács: ezek az országok nem gasztronómiai paradicsomok. A jobb éttermek és bárok kizárólag a top szállodákban találhatók, és mivel a resortokból kimozdulni eléggé nehézkes, jó előre nézzünk utána, hogy milyen minőségű, stílusú ételkínálat vár ott ránk.

Végül néhány kihagyhatatlan élmény a beach aranyháromszögben (személyes kedvenceim):

Maldív-szigetek

Vacsorázzunk egyet a víz alatt. Öt darab, a tenger alá épített étterem, bár, borospince található itt (pl. az Anantara, Ozone, Conrad resortokban). Ez talán annak a legnagyobb élmény, aki nem szeret napközben snorkelezni. Aki pedig igazán bevállalós, kibérelhet egy víz alatti és feletti villát (Muraka Undersea Villa), ahol a hálószoba a tengerfenéken, egy hatalmas üvegbura alatt bújik meg. A meleg vizű atollokban lehet a legparádésabb delfinnéző túrákat tenni, aki pedig activityre vágyik, pompás big game fishing programok vannak. (Ez az, amikor bazi nagy motorcsónakra gigantikus pecabotokat szerelnek, rajtuk ormótlan nagy orsókkal kardhalra, vagy tonhalra „vadásznak”. Kéretik a halakat elengedni.)

Mauritius

Egy intenzív, egynapos autós kirándulással, a sziget dél-nyugati részére koncentrálva fantasztikus látnivalók várnak. A Black River Gorges Nemzeti Park, a Tamarind-vízesés, a Hétszínű Föld geopark bárhol a világon megállná a helyét természeti látnivalókban. Kulturális extraként útba ejthetünk egy, a nagyszámú indiai lakosság által épített óriási Buddha-szobrot és zarándokhelyet egy parányi, de látványos tó környékén. Töltsünk pár napot a Le Morne félszigeten. A mögöttünk magasodó gyönyörű táblahegyet megmászva csodálhatjuk a napfelkeltét, vagy naplementét, vagy csak a fehér homokos partról bámuljuk a hegyet egy koktél mellett.  A bátrabbak és tapasztaltabbak gyakorolhatják a kite szörfözést, ez a világ egyik leglátványosabb partszakasza. Akinek ez nehéz, helikoptert bérelve nézheti a vakmerő hullámlovasokat és a tenger alatt található, és a magasból látható egyedi jelenséget: egy víz alatti (!) vízesést.

Seychelle-szigetek

Túra a Praslinon található, UNESCO védett óriás kaktuszpálmák dzsungelében. Majd pattanjunk motorcsónakba, és a szomszédos Curieuse-sziget szintén védett óriásteknős rezervátumában tanulmányozhatjuk ezeket a hatalmas élőlényeket teljesen természetes, szabad körülmények között. Biciklizés és beach-hopping La Digue szigetén. Van annak egyfajta mezítlábas romantikája, hogy a Seychelle-szigeteki luxusban a harmadik legnagyobb állandóan lakott szigeten csak gyalog és/vagy kerékpárral lehet közlekedni. Kötelező program, hiszen itt vannak a leg-rózsaszínűbb és bronzos óriássziklák övezte vakítóan fehér strandok. A térség legszebb golfpályája (Constance Lemuria) legdrámaibb fekvésű, 15-ös számú szakaszán, egy szikla kiszögelésről elütve 90 méter repül lefelé a labda. Háttérben csipkés hegyek, dzsungel, alattunk az óceán. A labda a pálmafákon áttörve 20 méterre landol a többször is a világ legszebb strandjának választott, teljesen privát Anse Georgette mellett, ahova kisétálva egy kókuszdiót megbontva bámuljuk a naplementét.

Osztovits Ádám
Stratéga, utazó, ex-PwC partner

A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.

The post Maldív, Mauritius vagy Seychelle: melyik sziget mit tud? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés