:

Szepsy István túl egy stroke-on, de még mindig a szőlő az élete, így dolgozik ma

Szepsy István túl egy stroke-on, de még mindig a szőlő az élete, így dolgozik ma

Tízéves korától járja a dűlőket, ötven éve a szőlő és a minőségi borkészítés az élete. A hetvenhárom éves Szepsy István megfogyatkozott erővel, túl egy stroke-on, még mindig dolgozik.

Tokaj-Hegyalja doyenje, tavaly az ő borászatát választották Európa legjobbjának, bekerült a Golden Vines Hírességek Csarnokába is, de talán ennél is többet mond az a tisztelet, ami a tokaji borvidéken övezi.

Nem vette el a kedvét a betegség?

Amikor az ember élet és halál közt lebeg, elengedi a földi dolgokat, ezt tettem én is. Aztán ahogy javult az állapotom, egyre többet érdeklődtem a szőlőmunkák felől. Jó volt tudni, hogy minden rendben megy tovább, István fiam kézben tartja a dolgokat.

Csöppet sem félt?

Talán akad, akinek ez furcsa, de nem. Hívő lévén hiszem, hogy van folytatás. Az első órákban változó volt az állapotom, de tudatomnál voltam. A CT-nél estem össze, vittek az intenzívre. Szépen helyrejöttem, a szemem, a szám talán árulkodik kicsit, a beszédet újratanultam, sokszor elmondtam a csetneki csikóst a logopédusnak… Hálás vagyok az Istennek, hogy szellemileg ép maradtam. És hálás a családomnak.

Neves borászként, gondolom, bejárta a világot.

Nem. Európában sokfelé jártam, franciáknál, olaszoknál, spanyoloknál, portugáloknál, Angliában, Norvégiában, Svájcban. Vannak, akiket kedvelek, akad hely, ahol nagyképűek, és olyan is, ahova elvből nem megyek.

Például?

Amerikába és Oroszországba nem megyek. De már amúgy is tíz éve a fiam megy külföldre, ő tárgyal, a marketing, az üzlet, a Szepsy borok megismertetése az ő dolga. Elvagyok itthon, ha nincs üzlet, az sem érdekel, nekem a szőlővel kell foglalkoznom. Azt kell figyelnem.

Szepsy István (Fotó: Mohai Balázs)

Mit jelent a szőlő figyelése?

Semmi különöset. Nézni kell a szőlőt, ülni a tőke mellett és érzékelni a változásokat. Eleinte csak megjelöltem, hogy bizonyos pontokon más fejlődést látok. 1998-tól leírtam a megfigyeléseimet. Például ha azt sejtettem, hogy valahol más típusú ásványok lehetnek, hogy mást tud fölszívni a gyökérzet. Később ezeken a helyeken végeztük a próbafúrásokat, hogy biztos lehessek a dolgomban. A megfigyeléseim igaznak bizonyultak.

Írta: Árvai Magdolna

A teljes interjút keresd a friss Forbes Life magazinban.

The post Szepsy István túl egy stroke-on, de még mindig a szőlő az élete, így dolgozik ma appeared first on Forbes.hu.