:

Háborús országból kap konkurenst a Magyar Posta

Háborús országból kap konkurenst a Magyar Posta

Az egyik legnagyobb ukrán cég, a Nova Post megnyitotta első magyarországi fiókját Budapesten és elindította saját futárszolgálatát Magyarországon. A Nova Post a háború ellenére is aktívan terjeszkedik, Magyarország már a tizedik európai ország, ahol piacra lépnek.

A Nova Postnak Ukrajnán és immár Magyarországon kívül Lengyelországban, Lettországban, Észtországban, Litvániában, Csehországban, Romániában, Németországban, Szlovákiában, Moldovában vannak fiókjai. A következő az olasz és a francia piac lesz.

A cég magyarországi CEO-ja Pajda Marianna, aki 2016 és 2021 között a Packeta (korábban Csomagküldő.hu Kft.) ügyvezető igazgatója volt. Vezetése alatt robbanásszerűen, 50-ről 700-ra nőtt a Packeta csomagpont-hálózata, és évente 2,2 millió csomagot kezeltek. A Nova Post csapatához 2022 augusztusában csatlakozott, majd kinevezték a cég magyarországi ügyvezető igazgatójává. A magyarországi fiókot 100 ezer eurós (közel 38 millió forint) beruházással nyitották, a magyar csapat egyelőre hét munkatársból áll.

Marianna a Forbes.hu-nak adott pénteki exkluzív interjúban elmondta, hogy egy Magyarország és Ukrajna, illetve Ukrajna és Magyarország közötti, magánszemélyeknek nyújtott levél- és csomagszállítási szolgáltatással lépnek be a magyar piacra. Emellett céges ügyfelekkel is számolnak ugyanezen a viszonylaton, már csak azért is, mert az alap szállítási szolgáltatások mellett 1000 kilogrammig teherszállítást is vállalnak.

Ez a magyar vállalkozók ukrajnai piacra lépését is segítheti, hiszen az ukrán gazdaság a háború ellenére is bővül, és egy körülbelül 30 millió aktív vásárlóval rendelkező piacról van szó

– hangsúlyozta Pajda Marianna. Hozzátette, hogy a GFK adatai szerint az utóbbi egy évben 40 százalékkal nőtt az e-kereskedelmi forgalom Ukrajnában. Ez a magyar vállalkozók számára is érdekessé teheti az országot, ráadásul helyben a Nova Postnak van a legkiterjedtebb logisztikai hálózata. 

Lefedik az országot

Első lépésként Budapesten a Teréz körúti fiók áll majd az ügyfelek rendelkezésére, de az ügyfelek számától függően később bővülés is lehetséges, és akár – Ukrajnához és Lengyelországhoz hasonlóan – szortírozó központot is telepíthetnek Magyarországra. A többi európai piacra lépéshez hasonlóan nálunk is van egy partnerük, – az Express One csomagszállító – amelynek az infrastruktúráját használva az ország teljes területét le tudják fedni. Címre és csomagautomatákba, illetve -pontokra is szállítanak majd, mondta el az ügyvezető igazgató. Budapesten belül maga a Nova Post szállít majd, míg az Express One az országos szállításban vesz részt, és szállítja a csomagokat az ország bármely részére (címre vagy átvételi pontra), illetve az ügyfél címén is felveszi azokat az Ukrajnába történő szállításhoz. A futárt a NovaPost.com weboldalon vagy a Nova Post magyarul is elérhető mobilalkalmazáson keresztül lehet hívni.

Pajda Marianna kiemelte: fő célcsoportjuk az ukrán ügyfelek – nemcsak a háború miatt az utóbbi lassan két évben ide menekültek, hanem a korábban Magyarországra érkezett ukrán állampolgárok is. (Az Európai Tanács adatai szerint egyébként Magyarországon több mint 32 ezer ukrán menekült tartózkodik és kért ideiglenes védelmet.)

A Nova Post ügyfeleinek 90 százaléka ukrán, de természetesen a magyar egyéni és üzleti klienseket is várják. Utóbbiról elmondta: üzleti ügyfeleik számára külön fejlesztettek egy felületet, ahol a potenciális ügyfelek rendelhetnek és egyben az Ukrajnába történő szállítást is megszervezhetik.

Az első magyarországi Nova Post fiók hétvégén és ünnepnapokon is nyitva lesz, emeletén pedig egy co-working teret alakítottak ki. Fotó: Nova Post

Magyarországon belüli szállítási szolgáltatást is bevezetnek az Express One-nal, amit fejlett digitális megoldásaikkal – a mobilapp mellett üzleti fiókkal, és kétpercenként frissülő csomagkövetéssel – támogatnak. Az árazásról elmondta:

levelet, dokumentumokat 6000 forintért, csomagot (két kilogramm súlyig) 7000 forintért szállítanak Magyarországról Ukrajnába (tíz kilóig 9000 forint, harminc kilóig 15000 forint a díj), de időről időre lesznek akciók. 

Mindig nyitva és coworking hely is van

A Nova Post fiók Budapesten egyedülálló, mert itt nemcsak gyors szállítási szolgáltatásokat lehet igénybe venni. Ez egyben egy közösségi coworking a magyar ukrán közösség számára. Ez a hely lehetőséget teremt az ukránoknak és ukrán vállalkozóknak találkozni, dolgozni, ötleteket cserélni, nyelvet tanulni, részt venni szakképzésen, tréningeken és előadásokon – mondta a pénteki megnyitón Vjacseszláv Klimov, a Nova Post társalapítója. Az fiók  minden nap nyitva tart, a küldemények szállítási ideje Magyarországról Ukrajnába öt naptól indul.

Ukrajna magyarországi ideiglenes ügyvivője, Balog István azt mondta, a Nova Post megnyitása a magyar piacon fontos lépés a két ország együttműködésének fejlesztésében. Ebben az Ukrajna számára nehéz időszakban az erős és dinamikus hazai vállalatok nemzetközi piacokon való megjelenése az ukrán üzleti élet alkalmazkodóképességét, ellenálló képességét és megtörhetetlenségét mutatja, és előnyt jelent a határokon túli ügyfeleknek.

Vjacseszláv Klimov, a Nova Post társalapítója és Balog István ideiglenes ügyvivő a budapesti megnyitón. Fotó: Nova Post

Gigacég nagy tervekkel

A Nova Post cégcsoport 42 ezer munkavállalóval Ukrajna első húsz legnagyobb munkaadója között van, és postai, szállítási szolgáltatásokkal 22 éve foglalkoznak. A cégcsoporthoz a Nova Post Ukraine mellett, a pénzügyi szolgáltató Nova Pay, a nemzetközi szolgáltatásokat összefogó Nova Global, valamint az európai terjeszkedésért felelő Nova Post Europe is hozzá tartozik. Utóbbi elég rapid terjeszkedést tűzött ki célul: 2025 végéig már 30 országban lennének ott 200 fiókkal, mondta Vjacseszláv Klimov. A Nova Post 2022-ben összesen 315 millió csomagot szállított Európa-szerte; a kontinensen összesen 11 ezer postahivataluk és 14.600 csomagautomatájuk van.

Klimov hozzátette: a cégcsoporthoz tartozik a 2021-ben nemzetközi csomagszállításra létrehozott SuperNova légitársaság. Idén elindították Riga és a lengyelországi Rzeszów közötti heti teherjáratukat is. Az orosz-ukrán háború kezdete óta aktívan részt vesznek a humanitárius segítségnyújtásban: saját költségükön több mint 600 ezer csomagot szállítottak a háború sújtotta területekre.

The post Háborús országból kap konkurenst a Magyar Posta appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés