:
Breaking News

A Sonos Era 100 sokkal több, mint egy szimpla hangszóró

A Sonos Era 100 sokkal több, mint egy szimpla hangszóró

Habár manapság már jó pár olyan okostévé akad, ami korrekt (általában 2.1-es) hangrendszerrel rendelkezik, sőt egyes modellek saját hangsugárzót is kapnak, de nagy általánosságban még mindig igaz, hogy amennyiben nemcsak kiváló képet, de remek hangzást is szeretnénk otthon, akkor muszáj költeni egy jobb soundbarra, vagy akár egy több egységből álló komolyabb hangrendszerre.

Míg régebben optikai lemez (és kompatibilis lejátszó) kellett ahhoz, hogy élvezhessük a komolyabb hangformátumok előnyeit, addig a jobb tévék ma már támogatják a különböző térhatást biztosító megoldásokat (pl. Dolby Atmos), de ami ennél is fontosabb, hogy az igényesebb streaming platformokra (Netflix, Disney+, Amazon Prime Video) már ilyen kódolással kerülnek fel a tartalmak. Ennek kihasználásához viszont messze nem elég maga a tévé, és annak beépített hangszórói.

Én is pont ezen megfontolásból választottam a televízióm mellé egy második generációs Sonos Beam hangprojektort, ami már képes a Dolby Atmos formátum kezelésére. Azzal persze tisztában voltam, hogy ez az eszköz nem biztosít tökéletes térhatást, de az előrelépés így is jelentős volt a tévém által biztosított minőséghez képest. Ráadásul pont azért esett a választásom a (konkurenciánál azért valamivel drágább) Sonosra, mert az amerikai gyártó ökoszisztémája úgy lett kialakítva, hogy később könnyedén bővíthető legyen, méghozzá felesleges kábelek nélkül.

Az eredeti elképzelésem az volt, hogy az IKEA-val közösen tető alá hozott, a Sonos rendszerrel minden esetben kompatibilis Symfonysk termékek (hangszóróként funkcionáló polc, lámpa, képkeret) valamelyikével bővítem a rendszerem, de a gyártó az év elején piacra dobta az Era 300 és Era 100 hangszórókat, én pedig úgy döntöttem, hogy a továbbfejlesztett hardverrel folytatom a térhatás felé vezető utamat. Méghozzá az Era 100-zal, ami valójában sokkal több, mint egy átlagos hangszóró.

Szajki Bálint / 24.hu

Egyrészt oldalsugárzó

A Beam közvetlenül a tévém előtt kapott helyet, a két Era 100 pedig a kanapém jobb és bal oldalára került, elődleges funkciójuk tehát az, hogy oldalsugárzóként egészítsék ki a soundbart. A beüzemelés pofonegyszerű: a hangszórókat csak áram alá kell helyezni az eszköz mellé járó kábellel, majd elővenni az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető Sonos alkalmazást és rábökni az új eszköz hozzáadása lehetőségre.

A telefonunk az appnak hála megtalálja az újdonságot, ami egy speciális hang lejátszásával azonosítja magát. Az alkalmazás ezt a mobil hangszóróinak hála felismeri és innentől minden megy, mint a karikacsapás. A szoftver csatlakoztatja az eszközt a vezeték nélküli hálózatunkhoz (az egységek ugyanis nem vezetéken, hanem a wifin keresztül kommunikálnak), letölti és telepíti az ilyenkor elmaradhatatlan szoftverfrissítést, majd ezt követően azt is felajánlja, hogy az Era 100 modelleket oldalsugárzóként „regisztrálja” a korábban már beüzemelt hangprojektor mellé.

Minden automatikusan történik, a rendszer felállását követően annyi a teendőnk, hogy az iOS-en és immár Androidon is elérhető  TruePlay lehetőséggel kalibráljuk a helyükre tett hangszórókat.

Ehhez szintén csak az említett applikáció szükséges, a hangolást kiválasztva csak követni kell a képernyőn megjelenő utasításokat, miközben a telefon és az új kütyüink felmérik a helyiség akusztikáját. Emellett az alkalmazáson belül némileg mi magunk is testre szabhatjuk, hogyan szóljanak az eszközeink.

Ha ez megvan, innentől már tényleg nincs más dolgunk, mint élvezni az új szintre lépett hangélményt, amit az 5.0-s rendszerünk biztosít. Érdekesség, hogy ha ehhez még csatlakoztatnánk egy Sub vagy Sub Mini mélynyomót, akkor megkapnánk az 5.1-et, ha pedig a Beam Gen2 helyett egy jóval komolyabb Arc soundbart használnánk, az Era 100 hangszórók helyett pedig a spatial audiót is támogató Era 300 modelleket, akkor már egy 7.1-es konfigurációról beszélhetnénk. Szóval a lehetőségek elég szélesek.

Egy másik világ

A változás persze már az Beam Gen2/Era 100 kombinációval is érezhető: ha térhatású hangformátummal felvértezett tartalmat nézünk a tévénken, akkor érezhetően átalakul az otthoni szórakozás atmoszférája. Egyrészt tisztábbá válnak a párbeszédek, másrészt megjelenik a térhatás, ami tényleg új szintre emeli a filmezést és a sorozatozást.

Sonos A két Era 100 akár a legolcsóbb Sonos soundbar, a Ray mellé is remek kiegészítő lehet.

Már az is sokat dob az élményen, hogy a zene és a különböző háttérzajok nemcsak a tévé felől, hanem oldalról is érkeznek, de a rendszer nálam például akkor mutatta meg oroszlánkörmeit, mikor elindítottam a Disney+-on debütált Ahsoka-sorozatot. A Star Wars-filmeknél mindig is komoly hangsúly került a hanghatásokra, és nincs ez másképp itt sem, amit a fénykardpárbajok és a Klónháború idején játszódó jelenetek reprezentáltak a legjobb minőségben. A Jedi fegyverek suhogását szinte a bőrömön éreztem, és a robbanások, illetve egyéb csatazajok is olyan jól működtek, hogy „ott találtam magam” a Geonosis bolygón és része lettem Mandalore ostromának is.

A wifin keresztül kapcsolódó három egység tökéletes szinkronban működik együtt, arra viszont érdemes ügyelni, hogy olyan modern, lehetőleg Wi-Fi 6 kompatibilis routert használjunk, ami stabil hálózatot biztosít. Ha ez nem adott, akkor könnyen előfordulhat, hogy az oldalsugárzók egészen elvesztik a jelet, és ebben az esetben búcsút mondhatunk a hanghatásoknak is. Itt érdemes megjegyezni továbbá, hogy a régebbi modelleknél (még a Beam Gen2 is ilyen) még adott volt a lehetőség, hogy UTP-kábellel a routerre kössük őket, ezzel elkerülve a fenti problémát, ugyanakkor az Era 100-on már nincs hálózati csatlakozó, így muszáj, hogy stabil legyen otthon a wifi.

Másrészt kiváló hangszóró

A Sonos ökoszisztéma egyik nagy előnye, hogy az olyan specifikus eszközök, mint a tévék mellé szánt soundbar nemcsak soundbarként használható, de szimpla zenestreamelésre is, ráadásul a vezeték nélküli kapcsolatnak hála a gyártó szinte bármelyik másik eszközével multiroom rendszerbe köthető. És ez igaz az Era 100-ra is.

Bár én elsősorban oldalsugárzónak választottam ezt a modellt, de ettől még a mobilomról bármikor küldhetek rá zenét, anélkül, hogy a csatlakozással kellene foglalkozni, és a Sonos cuccaimon egyszerre szólhatnak ugyanazon dallamok. Talán mondanom sem kell, hogy két Era 100 és egy Beam Gen2 zenehallgatás közben is sokkal jobb hangélményt biztosít, mintha egyetlen hangszóróból jönnének a dallamok.

Fontos ugyanakkor, hogy az előző generációs otthoni Sonos hangszórókkal ellentétben az Era 100 már nem csupán wifin keresztül használható, de a hagyományosabbnak számító Bluetooth kapcsolaton keresztül is (tehát akár el is vihetjük otthonról), ráadásul kapunk egy USB-C line-in bemenetet is, így külső eszköz (pl. lemezjátszó) is ráköthető. Az egyetlen gond, hogy ehhez meg kell venni a Sonos saját átalakítóját, ugyanis más megoldással az ilyen jellegű lejátszást nem lehet megvalósítani.

Ami a hangzást illeti, az Era 100 lekörözi a konkurens gyártók hasonló méretű megoldásait, ami többek közt annak köszönhető, hogy a burkolat alatt két ferdén, balra és jobbra elhelyezett magassugárzó felel a magas tartományokért, a középsugárzó értelemszerűen a közepes frekvenciákért, kiegészítve olyan basszussal, ami egészen meglepő egy ekkora szerkezettől. Szóval, ha valaki csak zenehallgatásra keres eszközt, az Era 100-zal akkor is érdemes számolnia. Ehhez kapunk érintésérzékeny vezérlőket a hangszóró tetején, illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy a Sonos megoldása okoshangszóró is egyben. A(z amúgy kikapcsolható) mikrofonon keresztül utasítások adhatók az eszköznek, és az Era 100 nemcsak a gyártó saját asszisztensével van felszerelve, de kompatibilis az Amazon Alexa rendszerrel is – a Google Asszisztensről viszont le kell mondanunk a keresőóriással folyó pereskedések miatt.

Sonos

Kicsi a bors, de (szinte) mindent tud

A Sonos Era 100 persze nem tartozik az olcsó kütyük közé, hiszen egy darabot 115 ezer forintért lehet hazavinni, ami elsőre elég húzós összegnek tűnik egy hangszóróért. Ez az eszköz ugyanakkor nem azoknak szól, akik csak egy szimpla hangszórót keresnek, amin alkalmanként zenét lehet hallgatni. Az amerikai gyártó újdonsága egyértelműen azokat veszi célba, akik olyan többfunkciós eszközre vágynak, ami egyszerre használható okoshangszóróként, szimplán zenehallgatásra, illetve egy házimozi-rendszer részeként, továbbá fontosnak tartják a jövőbeni bővíthetőséget. Ha ebbe a célcsoportba tartozunk, ennél kevés jobb kütyü van most a piacon.

Ha pedig valaki sokallaná a fenti összeget, akkor nem szabad elfelejteni, hogy ugyanezen funkciók jelentős része elérhető a cikkben már említett Symfonysk eszközökkel is. Hangzás terén ugyan be kell érnünk kevesebbel (a Sonos One szintjére lehet számítani), nincs Bluetooth és USB-C, de egy hangszórós Symfonysk lámpa (búrával együtt) már kijön 80 ezer forintból, és egyaránt használható oldalsugárzóként és szimpla zenehallgatásra is, kiegészítve a multiroom funkcióval.

The post A Sonos Era 100 sokkal több, mint egy szimpla hangszóró first appeared on 24.hu.