:
Breaking News

Se Debrecenre, se Iváncsára nem hallgat a kormány, hiába ellenkeznek

Debrecenben és Iváncsán is a többség akarata ellenére épült akkumulátorgyár, illetve a Fejér megyei településen egy robbanásveszélyes üzemet is felhúznak.

A debreceniek túlnyomó többsége ellenzi a CATL akkumulátorgyárának építését. A 21 Kutatóközpont októberi reprezentatív felméréséből kiderül: a debreceniek 62 százaléka ellenzi az építkezést. A kormánypárti szavazók között 27 százalék az ellenzők aránya, ami a januárban mért 13 százalékhoz képest jelentős növekedés. Ez megtépázta a 25 éve fideszes fellegvárnak számító Debrecenben a kormánypártok népszerűségét, a helyi választók kevesebb, mint harmada szavazna a regnáló vezetésre. Az is elképzelhető, hogy a hét hónap múlva esedékes önkormányzati választás szoros lesz – írja a Telex. Az ellenzéki pártok azonban még nem állapodtak meg, kit indítanak a jövő júniusi választáson Papp Lászlóval szemben.

A világ legnagyobb akkumulátorgyártója, a CATL tavaly 200 hektárnyi területet vásárolt Debrecen mellett, azóta több nagy tiltakozó megmozdulás is volt a városban.

Időzített bomba

Iváncsán pedig a már meglévő akkumlátorgyár mellé építenek egy akkutesztelő üzemet. Évente 124 ezer akkumulátor biztonsági tesztelését és megsemmisítését végzik itt: nem csak a mellette lévő gyárból, hanem egész Európából szállítanának ide vizsgálatra, megsemmisítésre váró akkumulátorokat.

A tesztakkumulátorokat magasról leejtik, átszúrják, roncsolják, hősokknak és légnyomás-próbának vetik alá. Ezek után pedig megsemmisítik. Az évente keletkező négyezer tonna hulladék elszállítását az Éltex Kft. fogja végezni – írja az Átlátszó. Az üzem építését nem kötötték környezethasználati és katasztrófavédelmi engedélyhez. Utóbbi azért lenne fontos, mert az akkumulátorok próbálgatása, különösen a tűzpróba robbanásveszélyes.

Az iváncsaiak már most elviselhetetlennek tartják az akkugyárból jövő zajt, pedig a termelés még el sem kezdődött. Az üzem 900 zajforrással rendelkezik, és a lakóövezettől 6-700 méterre van. A déli szomszéd, Adony lakóházai is alig 2-3 kilométerre találhatók a gyártól. A gyár tulajdonosa, a dél-koreai hátterű SK On Hungary Kft. jelenleg is zajvédő falakat épít, emiatt nem kezdődött még el a termelés a gyárban. Az új tesztelőüzemet a tervek szerint az M6-os autópálya melletti ipari park északi részén építik fel.

The post Se Debrecenre, se Iváncsára nem hallgat a kormány, hiába ellenkeznek appeared first on Forbes.hu.