:

Roham indulhat a Babaváró kölcsönért 2024 elején

Többszörösére ugorhat a kereslet a Babaváró hitel iránt a szabályok megváltoztatásával azok között, akiknek van elég jövedelmük a hiteligényléshez.

Novemberben és decemberben tovább csökkenhet az amúgy sem magas kereslet a Babaváró hitelre – írja a BiztosDöntés.hu. Hiába emelkedett valamelyest a kereslet a harmadik negyedévben, a korábbi évekhez képest így is visszafogottabb. Havi 2200-2600 család veszi fel a hitelt, ez még mindig 20-30 százalékkal kevesebb a 2022-es adatoknál – mondta Gergely Péter, a portál szakértője.

Több ebből Roham indulhat a Babaváró kölcsönért 2024 elején Ennyivel tömi ki a kormány a TV2-csoportot és a Mediaworksöt

Jövőre azonban a CSOK Plusz új szabályai szerint nem kell önerőt tenni az első lakás megvásárlásához. A CSOK Plusz igénybevételéhez ugyan kell 10 százalék önerő, de a bankok a Babaváró teljes összegét kötelesek önerőként elfogadni, ha a Babaváró igénylése 90 nappal megelőzi a CSOK igénylését. Ez azt jelenti, hogy legalább 30 százalékkal bővülhet a Babaváró iránti kereslet,

éves bázison pedig januárban és februárban akár a többszörösére is ugorhat.

Ez annak fényében különösen nagy emelkedés, hogy 2024 januárjától már csak a 30 év alatti nők igényelhetik a babaváró hitelt későbbi gyerekvállaláshoz. A jövő év egy átmeneti év lesz, még utoljára azok a 30 és 40 év közötti nők is hozzáférhetnek a kölcsönhöz, akik 2024-ben lesznek várandósak.

Nem mindenkinek elérhető

A kölcsönök felvételéhez nem elég, ha valaki a minimálbért, vagy akár a garantált bérminimumot keresi havonta. A három vállalt gyerek esetében maximálisan igényelhető 50 millió forinthoz havi 474 ezer forintos jövedelemre van szükség. 2023-ban a még gyermektelen, de a friss házasok kedvezményét igénybe vevő családnak bruttó havi 720 ezer forintos jövedelmet kell igazolnia.

The post Roham indulhat a Babaváró kölcsönért 2024 elején appeared first on Forbes.hu.