:
Breaking News

Vagyon a hatalom árnyékában: így hazudtak Trumpék

Vagyon a hatalom árnyékában: így hazudtak Trumpék

Ivanka Trumpnak bőven lesz, miről beszámolnia, amikor apja csalási ügyében kell tanúskodnia.

Ivanka az elmúlt hetekben mindent megpróbált, hogy kibújjon tanúskodási kötelezettsége alól abban a perben, amely egy 250 millió dolláros csalási ügyben zajlik, és aminek

központi szereplője az, aki egykor – informálisan – a Fehér Ház egyik legbefolyásosabb tagjává emelte: a saját apja, Donald Trump.

Ivanka Trump apja egyik legfontosabb támasza volt annak elnöksége alatt. Férjével, Jared Kushnerrel addig szinte elképzelhetetlen befolyásra tettek szert a Fehér Házban úgy, hogy nem volt közhatalmi pozíciójuk. Papíron Ivanka az elnök tanácsadója volt. Ilyen minőségében a legfontosabb megbeszélésekre is vele tartott.

A manhattani fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy Ivankának csak egy bébiszittert kell fizetnie, és a „gyerekneveléssel járó elfoglaltságok” közepette is képes lesz Floridából New Yorkba utazni, hogy tanúskodjon. Nem erősítette Ivanka érvelését, hogy a múlt héten pénteken átutazott az egész Egyesült Államokon, hogy Beverly Hillsben részt vegyen Kim Kardashian születésnapi partiján. Minden jel szerint a család meg tudja oldani az ilyen jellegű utakat. Trump lányának ügyvédcsapata végül kénytelen volt beletörődni: november 8-án, vagyis holnap Ivankának jelenése lesz a bíróságon.

Ez rossz hír Ivankának, de még rosszabb hír az apjának. Donald Trump – a New York-i főügyész szerint – évekig alkalmazta lányát a Trump Organizationban bevonva őt egy csalássorozatba, aminek célja az lehetett, hogy meggyőzze a világot: sokkal vagyonosabb, mint valójában.

Az egyre nagyobb befolyásra vágyakozó üzletembernek fontos volt, hogy a környezete és a hitelezői is elhiggyék, gazdagabb, mint amit a könyvek mutatnak.

Trump show a bíróságon

A vád többrendbeli csalás és félrevezetés. Ennek alapja, hogy a Trump Organization 2011 és 2021 között meghamisított pénzügyi kimutatásokat adott le. A most zajló per 250 millió dollár „jogtalan haszon” visszaszerzésére irányul, miközben Donald Trumpot egyetlen dolog érdekel:

hogy visszatérjen a hatalomba Washingtonban.

Donald Trump felnőtt fiai a múlt héten már megjelentek a bíróságon. Maga Trump hétfőn tanúskodott, négy órán keresztül faggatták a tárgyalóteremben. A volt elnök a republikánusok első számú várományosa az elnökjelöltségre. A tárgyalóteremben a bíró többször is kénytelen volt rendre utasítani, hogy a kérdésekre válaszoljon, ne térjen el a tárgytól.

Trump szerint a vádak alaptalanok, boszorkányüldözés folyik ellene és a kampányát akarják megfúrni. Azt is mondta, hogy a vagyonelemekről készült kimutatások nem túlzóak, de az őt hitelező bankokat amúgy sem érdekelték ezek a papírok.

Trump szerint a személyes márkájának az értékét is hozzá kellene adni a vagyonbecsléséhez, ami így több milliárd dollárral lehet több, mint a megjelent kimutatások.

Az előadás jól jöhet az adománygyűjtéshez, az ellene folyó eljárásokban ezt rendre kihasználta eddig is. Ugyanakkor komoly következményekkel nézhet szembe.

Trump aznap mindenféle ostobaságot összehordott

Ahhoz, hogy pontosan megértsük, mibe is rángatta bele a lányát a későbbi elnök, térjünk vissza abba a szobába, ahonnan a hazugság kiindult – és 2015-be.

Donald Trumppal szemben az amerikai Forbes három újságírója foglalt helyet.

Az ingatlanmogul celebmilliárdos éppen arról próbálta őket (is) meggyőzni, hogy vagyona jóval több, mint amit a lap értékbecsléssel foglalkozó csapata kimutatott. A New York-i Trump Towerben összehozott találkozó célja az volt, hogy Trump feljebb kerüljön az Amerika leggazdagabbjait összegyűjtő Forbes 400-as listán.

Washington, 2020. április 29. Donald Trump amerikai elnök, valamint lánya és tanácsadója, Ivanka Trump megérkezik a koronavírus-járvány okozta válság miatt nehézségekkel küzdõ kisvállalatoknak szánt mentõcsomaggal (PPP) kapcsolatos rendezvényre a washingtoni Fehér Házba 2020. április 28-án. MTI/EPA/Bloomberg/Al Drago

Trump aznap mindenféle ostobaságot összehordott, azt állítva, hogy ingatlanjai jövedelmezőbbek, sőt nagyobbak és értékesebbek, mint amilyenek valójában. A republikánus elnökjelöltet a beszéd közepén felhívták telefonon.

„Ivanka – mondta Trump. – Az én kis Ivankám.”

Kilenc perccel később Ivanka belépett a szobába.

Így hazudtak ők, Ivanka és Donald

„Éppen egy hívásban voltam a Doral embereivel. Nagyon örülnek, hogy lejössz” – mondta Ivanka az apjának. „A Forbes egy nagyon szép cikket írt a projektről.”

„A Doralról?” – kérdezett vissza Donald.

„Igen” – válaszolta Ivanka.

A Doral egy golfközpont és egy hozzátartozó szálloda. A két Trump egymás szavába vágva kezdte ecsetelni, mennyire értékes is a központ. A Forbes 225 millió dollárra értékelte azt, amit a család túl alacsonynak tartott.

Azzal érveltek, hogy 75 millió dolláros forgalmat fognak elérni abban az évben. A valóságban a bevétel csupán 14 millió dollár volt.

Ivanka később azzal jött elő, hogy egy korábbi Forbes-cikkben csak a Doral telkét 1 milliárd dollárra értékelte a lap egyik munkatársa. És ez igaz is volt. A magazin egyik külsős, alapvetően golffal foglalkozó munkatársa valóban bedőlt Trumpék trükkjének. Doralban elhintették neki, hogy egy kisebb parcella mennyit ér, majd azt, hogy mekkora a telek. Mindkettő hazugság volt, de felszorozva kijött az a szám, ami Trumpéknak már tetszett.

A milliárdosokra specializálódott csapat három tagja a Trump Towerben azonban nem dőlt be ennek a trükknek. Soha nem használták ezt a légből kapott a számot.

Trump 150 millió dollárt költött 2012-ben a Doral megvásárlására, amely az ingatlannyilvántartás szerint kevesebb mint 700 hektár, nem pedig 800, ahogyan azt Ivanka és apja előszeretettel állítja. Trump több mint 100 millió dollárt költött rá, de a felújítás nem hozta a várt eredményt. A hitelnyilvántartások szerint 2015-re a Doral mindössze 13 százalékkal ért el nagyobb forgalmat, mint 2012-ben. A Forbes ezek alapján – illetve több mint fél tucat golf- és szabadidős szakértővel folytatott konzultációt követően – jutott arra, hogy a komplexum nem ér többet 225 millió dollárnál.

„Nincs rajta hitel” – mondta a golfközpontról Ivanka a Forbes szerkesztőinek. Ezzel csak az volt a gond, hogy nem volt igaz. A Doral finanszírozására a család 125 millió dollárt vett fel, nagy részét a Deutsche Banktól. A Trump Organization pénzügyi vezetőjével hiába próbálták győzködni az újságírókat.

Önmagában a tények ellentmondtak mindannak, amit a Trumpok állítottak.

„Ez egy vicc” – mondta a becslésről végül Ivanka, miközben később elismerték, valóban van hitel az ingatlanon, de még annak a kamatáról is megpróbáltak hazudni.

A Doral golfközpont egyike azoknak az ingatlanoknak, amelyek kapcsán a főügyész vizsgálatot rendelt el.

Allen Weisselberg, a Trump Organization pénzügyi vezetője a bíróságon már tanuskodott: ott azt mondta, a szóban forgó eszközök valóban túlértékeltek voltak a könyvekben, de ő azokat nem bírálta felül, elfogadta a kapott értékeléseket. Sőt a kimutatásokban még a Trump Towerben Donald Trump saját penthouse lakásának méretét is nagyobbnak írták be.

Weisselberg ugyanakkor tagadta, hogy Trump és akkori ügyvédje, Michael Cohen utasította őt a cég vagyonával kapcsolatos pénzügyi kimutatások megváltoztatására. Azt is tagadta, hogy Trump két gyermeke, ifjabb Donald Trump és Eric Trump hamis pénzügyi jelentések készítésére utasította volna.

Ez egy képernyőmentés a Forbes újságírója által 2017-ben a Trump Organization egyik ügyvédjének küldött e-mail egy részéből. Anyalapunk utánajárt és kiderítette, hogy Trump magánlakosztálya valójában csupán a harmada annak, mint amit mondott. Ez egy képernyőmentés a Trump Organization egyik dokumentumáról, amely megmagyarázza, hogyan számították ki Donald Trump nettó vagyonát.

A Trump-vagyon

Miért kellett a legapróbb részleteket is kiforgatni? Azért, mert az ingatlanok értékelését rengeteg aprónak tűnő részlet befolyásolja. Ivanka Trump, az odaadó lány, pedig pontosan tudta, hogy apja mennyire szeretne feljebb kerülni a Forbes listáján.

A nyolc évvel ezelőtti ügy és a szerdai tárgyalás kapcsán az amerikai Forbes megkereste Ivanka Trumpot és a Trump Organizationt is. Egyikük sem válaszolt.

Ivankának hamarosan azonban meg kell szólalnia. Trump és felnőtt gyerekei közül ő lesz az utolsó, akit beidéztek. Kétségtelen az is, az ő szerepe volt a legfontosabb a Trump Organizationon belül is.

2,6 milliárd dollár.

Ez Trump októberben becsült nettó vagyona, amivel a Forbes valós idejű, a világ leggazdagabb embereit felsoroló listáján a 1204. helyen áll.

2011 és 2021 között – a főügyész első keresetében szereplő években – az amerikai Forbes Trump nettó vagyonát 2,5 milliárd dollár (2020-ban és 2021-ben) és 4,5 milliárd dollár (2015-ben) közé becsülte. Az ügyészség azt állítja, hogy Trump csalárd értékbecsléseket alkalmazott, hogy nettó vagyonát évi 1,9–3,6 milliárd dollárral növelje. Volt hitelezője, akinek beadta, hogy vagyona háromszor akkora, mint ami a Forbes-listán megjelent.

„Szerintem nagyon jól ment” – így kommentálta Trump saját meghallgatását hétfőn. Hamarosan kiderült, itt nagyot mondott-e.

Borítókép: Archív. Ivanka Trump (j) és Donald Trump Jr. érdemérmet vesznek át anyjuk, a cseh származású amerikai modell, üzletasszony, Ivana Trump, Donald Trump volt amerikai elnök elsõ felesége emlékére Milos Zeman cseh államfõtõl a prágai várban 2022. október 28-án. MTI/EPA/Martin Divisek

The post Vagyon a hatalom árnyékában: így hazudtak Trumpék appeared first on Forbes.hu.