:

Ezt tegye az autóval, ha elveszti a kontrollt felette

Ezt tegye az autóval, ha elveszti a kontrollt felette

Az ember alapvetően kíváncsi lény, a meggondolatlan döntéseket azonban sokszor megakadályozza a túlélési ösztön. A Slashgear szerint például sokaknak megfordulhatott már a fejében, hogy mi lenne, ha menet közben lekapcsolná a kocsija motorját, vagy csak hirtelen leállna az. Kipróbálni azonban nem érdemes, utánanéztek önök helyett.

A menet közben leálló motor problémájára az autógyártók is felkészültek. Amennyiben kikapcsolt állásba fordítaná a kulcsot, vagy kivenné azt, az autó motorja azonnal leállna.

Természetesen a fizika törvényei miatt az autó haladásból származó mozgási energiája nem tűnne el azonnal, így a gépjármű nem állna meg egyből.

Amikor a motor leáll, nem vesz fel több üzemanyagot a szívócsőből, de a már bent lévő üzemanyag még egy kicsit tovább pumpálja a dugattyúkat, ami tovább hajtja az autót. Bár a motor és az akkumulátor már nem táplálja a kormányt és a fékeket, még mindig meg tudja óvni magát a veszélyből.

Először is kapcsoljon üresbe, hogy a kerekeket elvágja a motortól. Ezután a kormánykerék és a fékek segítségével óvatosan az út szélére irányíthatja az autót, ahol végleg félreállhat. Ha a fékek blokkolnak, még mindig megállhatja magát az autó vészfékjének használatával. Fontos azonban figyelembe venni, hogy manuálisan csak nagyon lassan, fokozatosan tudja leállítani az autót.

The post Ezt tegye az autóval, ha elveszti a kontrollt felette first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés